Έντυπη Έκδοση

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ

Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου

Κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα τα ταμεία, εάν δεν ανακοπεί το νέο κύμα φυγής

Τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα δίνει το κύμα φυγής των υπαλλήλων που προκλήθηκε από την εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Εάν δεν ανακοπεί ο ρυθμός εξόδου, ο κίνδυνος κατάρρευσης των ταμείων είναι ορατός, καθώς οι φορείς του Δημοσίου και το ΙΚΑ, όπου υπάγονται οι υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου, είναι σε οριακή κατάσταση.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και έως τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο μισθολόγιο και να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις συντάξεις, με το ρυθμό αυτό προβλέπεται ρεκόρ αποχωρήσεων. Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν γύρω στις 35.000, αριθμός που καλύπτει την πρόβλεψη για όλη τη χρονιά.

Ο αριθμός αυτός θεωρείται οριακός για την ευστάθεια των ταμείων του Δημοσίου. Με τον πανικό όμως που έχει προκληθεί δεν αποκλείεται ακόμη και να διπλασιαστεί.

Στην πρώτη σειρά της εξόδου είναι οι υπάλληλοι ηλικίας άνω των 60 που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και υπολογίζονται σε 43.000. Στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή κατηγορία (50-60) είναι 168.000 υπάλληλοι, και οι γυναίκες αυτής της ομάδας επίσης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το πρόβλημα για το Ταμείο Πρόνοιας είναι ήδη τεράστιο, καθώς εκκρεμεί το εφάπαξ για 41.000 συνταξιούχους των προηγούμενων ετών, συνολικού ποσού 1,7 δισ. ευρώ. Οι επικαιροποιημένες μελέτες ανεβάζουν το αναλογιστικό έλλειμμα στα 4 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος του νέου κύματος φυγής.

Η πίεση όμως μεταφέρεται και στο ΙΚΑ, καθώς στο νέο κύμα συγκαταλέγονται και οι εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου, από τους οποίους θα ξεκινήσει το μέτρο της εφεδρείας. Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου υπολογίζονται σε 50.000 και ανήκουν στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς που είναι υπό κατάργηση ή συγχώνευση. Το ΙΚΑ πήρε φέτος επιπλέον επιχορήγηση 1,1 δισ. ευρώ για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ συνολικά οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ήδη πάρει επιπλέον επιχορήγηση 1,7 δισ,. ευρώ. Του χρόνου όμως η τακτική επιχορήγηση θα είναι μικρότερη από τη φετινή, καθώς βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περισσότερο.

Η επιχορήγηση με την παραδοχή αυτή, πάνω στην οποία καταρτίζει προϋπολογισμό η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν θα υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, από 11 δισ. ευρώ που ήταν φέτος.

Πέρα από το γρίφο αυτόν όμως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει και άλλον ένα πονοκέφαλο, την έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόνο από το ΙΚΑ έχουν κατατεθεί τις τελευταίες μέρες περίπου 1.000 αιτήσεις σε συνολικό αριθμό 8.385 εργαζομένων. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα άλλα ταμεία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και του Δημοσίου. Οι αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα υπολογίζονται σε 1.600, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το πρώτο εξάμηνο.

Η διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα μείωσης των συντάξεων με την κατάρτιση του μισθολογίου και τον επαναπροσδιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης, δεν έπεισε τους υπαλλήλους. Η ομοσπονδία των υπαλλήλων των ταμείων ζήτησε νέα συνάντηση, τόσο για τα ασφαλιστικά όσο και για τις προβλέψεις του μισθολογίου.

Τα ταμεία έχουν ήδη σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες αποτυπώνονται και στα στοιχεία μισθοδοσίας. Πέρυσι η δαπάνη μισθοδοσίας ήταν 1 δισ. ευρώ, για φέτος προϋπολογίστηκε σε 790 εκατ. και την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στα 750 εκατ. ευρώ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου η μισθολογική δαπάνη έκλεισε στα 336 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Δημόσιο
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά