Έντυπη Έκδοση

Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία

Νέες σαρωτικές περικοπές επιβάλλει η τρόικα για να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη

Το νέο μισθολόγιο και η εφεδρεία θα είναι τα αμορτισέρ του νέου προϋπολογισμού και μάλιστα όχι από το 2012 αλλά από τον προσεχή Νοέμβριο.

Ολα τα μισθολογικά σχέδια που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι στον αέρα, μέχρις ότου συμφωνηθούν με την τρόικα τα βασικά μεγέθη, κατ' ουσίαν οι δαπάνες του επόμενου ενοποιημένου 14μήνου.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας του πρώτου οκταμήνου κινήθηκαν οριακά στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, ωστόσο είναι πολύ μακριά από τις προσαρμογές που ζητάει η τρόικα μέσα στο 2012, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και ευρεία εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Η μισθολογική δαπάνη για το 2011 ορίστηκε στα 11,3 δισ. ευρώ και μαζί με τις δαπάνες μισθοδοσίας και εφημεριών των νοσοκομείων των ιδρυμάτων πρόνοιας και του κλήρου θα φτάσει τα 14,4 δισ. ευρώ. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό το μισθολόγιο θα απέδιδε εξοικονόμηση δαπανών περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά ο στόχος αυτός επισπεύδεται κατά ένα χρόνο.

Παράλληλα επισπεύδεται και ο στόχος για μηδενισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Στο πρώτο οκτάμηνο οι 17 μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημιές περίπου 500 εκατ. ευρώ και στο κλείσιμο του 2011 εκτιμάται ότι η τρύπα θα φθάσει τα 700 με 800 εκατ. ευρώ, με την τακτική επιχορήγηση να καλύπτει μόλις το 50%. Το νέο μισθολόγιο που προγραμματιζόταν να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τελικά θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλους τους οργανισμούς.

Οι μισθολογικές κλίμακες αλλά και το ποσοστό ενσωμάτωσης των επιδομάτων θα οριστικοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα και το σχέδιο θα περάσει μαζί με τον προϋπολογισμό και το νέο φορολογικό από το υπουργικό συμβούλιο. Πάντως, οι πρώτες ηπιότερες εκδοχές που είχαν εξεταστεί μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων. Περαιτέρω συμπίεση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο σημαίνει ουσιαστικά περικοπή όλων των επιδομάτων κατά 50%, επιπλέον των περικοπών που έγιναν με το μεσοπρόθεσμο.

Ανάλογες είναι και οι πιέσεις στο κεφάλαιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Το μήνυμα που έχει πάρει η κυβέρνηση από την τρόικα είναι να προχωρήσει σε καταργήσεις οργανισμών και των αντίστοιχων οργανικών θέσεων, δηλαδή να πάει αμέσως σε απολύσεις. Το μέτρο της εφεδρείας, που εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες δεν καλύπτει τις πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές που απαιτούνται. Η συνολική ετήσια δαπάνη για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα μειώθηκε από τα 2,2 δισ., πέρυσι σε 1,7 φέτος, ενώ για το 2012 η συζήτηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο περιστρέφεται γύρω από το 1 δισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη αυτή χωρίς κλείσιμο οργανισμών συνεπάγεται ότι πρέπει να βγουν στην εφεδρεία τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενοι και παράλληλα να μηδενιστούν τα ελλείμματα των παθητικών οργανισμών, δηλαδή να μειωθεί το προσωπικό τους κατά 30%-40%. Τη συνταγή αυτή θέλει η τρόικα και για τους χρεωμένους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, περίπου 50 τον αριθμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Για το ίδιο θέμα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά