Έντυπη Έκδοση

«ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ» ΣΤΟ EUROGROUP Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών

Την αύξηση της απόστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ο Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Ο υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε το πιο εχθρικό κλίμα που έχει αντιμετωπίσει έλληνας υπουργός σε αντίστοιχη συνεδρίαση, γεγονός που δείχνει ότι ο χρόνος τελειώνει για τη χώρα μας. Κι αυτό δεν αφορά την επόμενη δόση του δανείου. «Γιατί δεν κάνατε απολύσεις στο Δημόσιο;», «Γιατί δεν συγχωνεύσατε φορείς;», «Γιατί δεν πιάσατε φοροφυγάδες;» είναι μερικά από αυτά που ακούστηκαν, κάποιες φορές με ειρωνικό τόνο.

Τη φιλοξενία στο Βρότσλαβ θα τη θυμάται για χρόνια ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του δεν ήταν και πολύ ευγενικοί μαζί του. Τη φιλοξενία στο Βρότσλαβ θα τη θυμάται για χρόνια ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του δεν ήταν και πολύ ευγενικοί μαζί του. Μπορεί οι αποφάσεις να μετατέθηκαν για τις αρχές Οκτωβρίου, όμως, όπως έχουν δηλώσει κοινοτικοί αξιωματούχοι, αν δεν υπάρξουν σοβαρά απρόοπτα, η δόση θα δοθεί. Οσο όμως περνάει ο χρόνος τόσο παγιώνεται η αίσθηση της «ειδικής περίπτωσης», ενώ όλο και περισσότεροι συζητούν όχι αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά αν η χρεοκοπία θα σημάνει έξοδο από το ευρώ.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI) δεν ξεπερνά το 70%-75%, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει η διαφορά από το στόχο του 90% να καλυφθεί είτε από τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF) είτε από το ελληνικό ταμείο για την προστασία των τραπεζών.

Με αυτά τα δεδομένα και το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας να αυξάνεται, σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από το «πώς θα σωθεί η Ελλάδα» στο «πώς θα σωθούν οι τράπεζές μας από ελληνική χρεοκοπία».

Θα μπορούσε να δοθεί μια ανάσα στην Ελλάδα αν αποφασιζόταν να της δοθεί περισσότερος χρόνος και ταυτόχρονα υπήρχε βοήθεια με την αύξηση της ρευστότητας ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Στην Πολωνία, όμως, έγινε σαφές ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και θα ακολουθήσει την συνταγή της αυστηρής λιτότητας και των βήμα βήμα αλλαγών στην ευρωζώνη με βάση τα δικά της μέτρα, παρά την ασφυξία που προκαλείται και την εξάντληση των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης.

Οι προτάσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, για αλλαγή πλεύσης και αποφασιστική απάντηση με την αύξηση της δυνατότητας παρεμβάσεων του προσωρινού μηχανισμού EFSF από τα 440 δισ. στο 1 τρισ. μέσω «μόχλευσης», έπεσαν στο κενό ώστε να μη μεταδοθεί το πρόβλημα στην Ιταλία και την Ισπανία. «Δεν θα μας πουν οι Αμερικανοί τι να κάνουμε, όταν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από αυτά της ευρωζώνης» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, ενώ ο Β. Σόιμπλε επέμεινε ότι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν κι άλλο οι φορολογούμενοι. Ο κ. Σόιμπλε μίλησε για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, με τον οποίο όμως δεν συμφωνούν οι Αμερικανοί. Το ευρωομόλογο, που εξετάζει η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο Μ. Μπαρόζο, το συζητούν οι Γερμανοί μόνο όταν θα επιβάλουν τις θέσεις τους για τη νέα μορφή που θα έχει η ευρωζώνη. Μέχρι τότε όμως ίσως είναι αργά.

*Πολλοί προειδοποιούν για τη φωτιά που έρχεται, όμως η κυρία Μέρκελ επιμένει ότι το ευρώ θα σωθεί με τη συνταγή που προτείνει και το άγχος της είναι οι εσωτερικές ισορροπίες. Το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι μεγάλο και τις συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης δεν θα τις αποφύγει κανείς. Πρωτίστως η Γερμανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ecofin
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά