Έντυπη Έκδοση

Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων

Αμεση στήριξη του ευρώ, νέα όργανα με αυστηρούς όρους για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης με τελικό στόχο την πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε., εμπράγματες εγγυήσεις για δανεισμό στο μέλλον και δυνατότητα οργανωμένης χρεοκοπίας προτείνουν οι γερμανοί βιομήχανοι.

Σε κείμενο-πλατφόρμα με τίτλο «Μια Νέα Συνθήκη για το Ευρώ» η Ομοσπονδία Γεμανικών Βιομηχανιών (BDI) αναλύει σε 12 θέσεις τα εξής:

1. Η Ευρώπη με την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα είναι κεντρικός παράγοντας για την ευημερία και την απασχόληση στη Γερμανία αφού το 70% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρώπη, το 60% στην Ε.Ε. και πάνω από το 40% στην ευρωζώνη.

2. Μια πιθανή κατάρρευση των χρηατοοικονομικών αγορών και των αγορών αγαθών θα έχει πολύ μεγαλύτερες καταστροφικές συνέπειες τώρα απ' ό,τι η προηγούμενη κρίση, γι' αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.

3. Μόνο με τη θεραπεία των συμπτωμάτων και τη λήψη διορθωτικών μέτρων δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία. Χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και σταθερή περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών.

4. Η ευρωζώνη δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί με τις υπάρχουσες συνθήκες. Χρειάζεται μια νέα συνθήκη στην οποία θα περιγράφονται καθαροί στόχοι, βασικότερος των οποίων θα είναι η πολιτική ενοποίηση.

5. Μέχρι να φθάσουμε σε αυτό τον μακροπρόθεσμο στόχο πρέπει να γίνονται διαρκώς βήματα προς τα εκεί. Η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίζουν την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

6. Κατά την άποψη της BDI ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF) και ο μόνιμος μηχανισμός (ESM) πρέπει να μετεξελιχθούν σε ενός τύπου ευρωπαϊκού ΔΝΤ, στο European Fiscal Fund (EFF). Το EFF θα προσφέρει επείγουσα βοήθεια σε χώρες και τράπεζες και θα επιβάλει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Τα κράτη που θα προστρέχουν για βοήθεια θα δίνουν διασφαλίσεις (collateral) οι οποίες, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «δεν αποτελούν μόνο εγγύηση σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής αλλά αποτελούν και ένα κίνητρο για τις χώρες, να ζητούν βοήθεια μόνο όταν έχουν την δυνατότητα να ξεπληρώσουν πλήρως τα χρήματα που θα δανειστούν».

7. Για οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το EFF προϋπόθεση θα αποτελεί ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για τη χορήγηση οποιασδήποτε δόσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι που έχουν συμφωνηθεί τηρούνται και η δυνατότητα αποπληρωμής θεωρείται δεδομένη. Αν δεν ισχύει αυτό η χρηματοδότηση θα διακόπτεται. Τα προγράμματα χρηματοδότησης θα είναι μάξιμουμ τριών χρόνων. Αν η χώρα ακόμη χρειάζεται χρήματα το EFF θα επιβλέπει μια οργανωμένη χρεοκοπία.

8. Κράτη τα οποία θα προσφεύγουν στο EFF θα χάνουν το δικαίωμα ψήφου για την περίοδο που διαρκεί το πρόγραμμα.

9. Το EFF δεν θα ενεργοποιείται δίχως εμπράγματες διασφαλίσεις και δίχως περιορισμό της εθνικής ανεξαρτησίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

10. Μόνο αν προχωρήσει η δημοσιονομική σύγκλιση μπορεί να συζητηθεί η εισαγωγή άλλων «εργαλείων» όπως τα ευρωομόλογα.

11. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι μια ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις. Η πίεση των στιγμών βοηθάει στην προώθηση της πολιτικής που είναι απαραίτητη.

12. Καμία ευρωπαϊκή χώρα μόνη της, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς. Η Ε.Ε. ως σύνολο μπορεί. Η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη.

Οι θέσεις των βιομηχάνων δεν αποτελούν κατ' ανάγκη και θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Από τις μέχρι τώρα διαρροές και δηλώσεις όμως φαίνεται ότι οι προτάσεις της Αγκελα Μέρκελ για τη νέα δομή της ευρωζώνης δεν θα απέχουν και πολύ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
SOS για τη Μέρκελ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά