Έντυπη Έκδοση

ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές μας και οι προκλήσεις της Αγκυρας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Γ. Παπανδρέου κατά την επταήμερη παραμονή του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον με αφορμή τις εργασίες της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Για το θέμα της οικονομίας ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει μετάβαση του Γ. Παπανδρέου την ερχόμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ. Ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, τόσο μέσω των διμερών επαφών του όσο και με τις εμφανίσεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ και τις ομιλίες του στο Ινστιτούτο Petersen και στο Foreign Policy Assocation, θα στέλνει πολιτικά μηνύματα για «εσωτερική κατανάλωση» προς πάσα κατεύθυνση, επιχειρώντας την επικοινωνιακή εκμετάλλευση που θα του παρέχουν οι υψηλού επιπέδου επαφές του.

Στην έδρα του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναβεβαιώσει προς τη γαλλίδα αξιωματούχο και τα μέλη του Ταμείου ότι οι δεσμεύσεις της Αθήνας θα τηρηθούν στο ακέραιο επικεντρώνοντας τη ρητορική του στην πιστή εφαρμογή των μέτρων, κάτι που αποτελεί και το σημείο προστριβών και δυσαρέσκειας μεταξύ των τεχνοκρατών του Ταμείου με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το ραντεβού με τον Τ. Γκάιτνερ έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού ο τελευταίος πρωταγωνίστησε τόσο με τις δημόσιες υποστηρικτικές του δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα προς την Ελλάδα όσο και με την παρουσία του -την πρώτη αμερικανού υπουργού Οικονομικών- στην σύνοδο του άτυπου Eurogroup/ECOFIN στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Στο ενδιάμεσο των δύο προαναφερθέντων ραντεβού η ελληνική διπλωματία συμπεριέλαβε ορθώς και σειρά επαφών με ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η κακή εικόνα που κτίζουν συστηματικά τους τελευταίους 20 μήνες οι αντίπαλοι του προέδρου Ομπάμα. Μεταξύ των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου συμπεριλήφθηκε ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζ. Μπένερ, που στο παρελθόν ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας για να καυτηριάσει τις επιλογές του Λευκού Οίκου και να «προστατέψει τα χρήματα των αμερικανών πολιτών που χαρίζονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ» μέσω ΔΝΤ.

Η ατζέντα των επαφών του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ (τον συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Δ. Δόλλης) ανοίγει σήμερα Κυριακή στην έδρα του ΟΗΕ με τον γ.γ. Μπαν Κι Μουν. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει εκτός των άλλων εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό) την προκλητική στάση της Αγκυρας απέναντι στο νόμιμο δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, γεγονός που κατά την ελληνική διπλωματία θα επηρεάσει αρνητικά το τελευταίο στάδιο -όπως δρομολογείται- των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο γ.γ. του ΟΗΕ απέφυγε την περασμένη Πέμπτη, ως Πόντιος Πιλάτος, να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το θέμα, καλώντας απλά Ισραήλ και Τουρκία να ξεπεράσουν την κρίση για την ασφάλεια και την ειρήνη της περιοχής.

Ως εκ τούτου, η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ύστερα από την ανακοίνωση της Τουρκίας την Πέμπτη για έρευνες το επόμενο δίμηνο από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Η κίνηση είναι ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Σημειωτέον, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, επενδύει σε μια άνευ όρων πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών και αφήνει τη μοίρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στις αμφιλεγόμενες κεκλεισμένων των θυρών διερευνητικές επαφές, οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη δεκαετία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά