Έντυπη Έκδοση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

SOS για τη Μέρκελ

Στα πρόθυρα διάλυσης βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο και η Γερμανία οδηγείται σε μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα.

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, εταίρος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση, κινδυνεύει να μείνει εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, εταίρος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση, κινδυνεύει να μείνει εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες. Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο κρατίδιο-δήμο του Βερολίνου απειλούν να εξελιχθούν σε καταλύτη για τη συνέχεια του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο το Κόμμα των Φιλελευθέρων να μην μπει ούτε στο Κοινοβούλιο του Βερολίνου, όλη την περασμένη εβδομάδα κορυφαία στελέχη του κόμματος -με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο Φ. Ρέσλερ- εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά της Ελλάδας, με στόχο να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να απολέσει και αυτές τις εκλογές, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι -Φιλελεύθεροι- παλεύουν για το ποσοστό του 5% που θα τους επιτρέψει να μπουν στο τοπικό Κοινοβούλιο (οι εκτιμήσεις την Παρασκευή τους έδιναν γύρω στο 2%). Οι ίδιες δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτους τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ πολύ υψηλά ποσοστά -άνω του 20%- παίρνουν οι Πράσινοι και πάνω από 10% το κόμμα της αριστεράς. Την έκπληξη φαίνεται να αποτελεί το Κόμμα των Πειρατών, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν γύρω στο 9%.

Το κρατίδιο του Βερολίνου τα τελευταία οκτώ χρόνια κυβερνάται από συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και πρώην κομμουνιστών, με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη, δήμαρχο-κυβερνήτη Κλάους Βόιβερατ.

Ως τελευταία τους ελπίδα για να ανακάμψουν από τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα, οι Φιλελεύθεροι επέλεξαν το θέμα της ελληνικής κρίσης και το ανέδειξαν σε κυρίαρχο.

Την αρχή έκανε την περασμένη Δευτέρα ο Φ. Ρέσλερ, δηλώνοντας ότι «πρέπει να συζητιέται ανοιχτά και το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας». Το θέμα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία, στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Παρά τις επιπλήξεις που δέχθηκε ο Ρέσλερ και το κόμμα του από την ίδια τη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας (οι Πράσινοι ζήτησαν την παραίτησή του), αυτός συνέχισε να προκαλεί.

Από τη μια πλευρά, η Αγκελα Μέρκελ «προσπαθεί να τα μαζέψει», σημειώνοντας πως το ευρώ αποτελεί το στυλοβάτη της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και στο μέλλον στην ευρωζώνη, ενώ από την άλλη ο υπουργός Οικονομίας συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, αναφέροντας πως «οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν για τα υπερχρεωμένα κράτη».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το κύριο θέμα συζήτησης στη γερμανική πρωτεύουσα είναι το πόσο θα αντέξει ακόμη ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων και για το εάν και πότε η Γερμανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Από την αρχή της συνεργασίας τους τα δύο κόμματα είχαν συνεχείς τριβές για ζητήματα όπως η υγεία, το φορολογικό και τώρα η ελληνική κρίση.

Η καγκελάριος Μέρκελ πασχίζει να δείξει προς το εξωτερικό πως υπάρχει κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όμως οι Φιλελεύθεροι καταστρέφουν τα σχέδιά της, πράγμα που δυσαρεστεί τους γερμανούς ψηφοφόρους και παρασύρει προς τα κάτω και τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -σε παγγερμανικό επίπεδο- δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν τώρα το 33%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν φθάσει στο 30%. Σε περίπτωση δε εκλογών, οι τελευταίοι θα μπορούσαν άνετα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, που φαίνεται να σημειώνουν ποσοστό 20%.

Να σημειώσουμε ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι διαφοροποιούνται σε πολλά σημεία από τις απόψεις της παρούσας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό θέμα. Για παράδειγμα, και τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Σε άλλες εποχές η εκλογική μάχη στο κρατίδιο-δήμο του Βερολίνου θα ήταν σχεδόν αδιάφορη, ακόμα και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Τώρα όμως οι σημερινές εκλογές στη γερμανική πρωτεύουσα ίσως αποδειχθούν μοιραίες, ή η αφετηρία νέων εξελίξεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ευρωζώνη
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
Για το ίδιο θέμα
Έκτη ήττα της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά