Έντυπη Έκδοση

ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΕΘ

Οι ισορροπίες του Αντώνη

Μεταξύ των δύο τάσεων της Ν.Δ., αυτής εκείνων που επιζητούν την πλήρη ρήξη με την κυβερνητική πολιτική και εκείνων που επιθυμούν την τήρηση πιο ήπιας γραμμής, καλείται να ισορροπήσει ο Αντ. Σαμαράς αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Στη μια πλευρά, εκείνων που υποστηρίζουν τη ρήξη, βρίσκεται η ΔΑΚΕ και η ηγεσία του συνδικαλιστικού, ενώ στην άλλη στελέχη του στενού επιτελείου του Αντ. Σαμαρά που πρεσβεύουν ότι, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρέπει να παρουσιάσει εικόνα πλήρους αλλαγής όταν έρθει στην εξουσία, αλλά και ότι δεν είναι η Ν.Δ. αυτή που θα πρέπει να προκαλέσει εκλογές «εδώ και τώρα».

Παρά ταύτα, οι πληροφορίες έως χθες έφεραν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τις ζητεί μετ' επιτάσεως, όπως και να ζητεί αυτοδυναμία προκειμένου να του λυθούν τα χέρια για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και το χτίσιμο της «άλλης Ελλάδας».

Ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει, λένε συνεργάτες του, να δείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσεις και μπορεί να κυβερνήσει, ενώ ο ίδιος θα δώσει την εικόνα του βέβαιου αυριανού πρωθυπουργού.

Θα παρουσιάσει, λένε, ολοκληρωμένες προτάσεις για την πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση, ενσωματώνοντας και όσα προέκυψαν από την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Και παρ' ότι θα επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, θα διαμηνύσει προς τους, επικριτικούς προς αυτόν, ευρωπαίους εταίρους ότι αποδέχεται τους βασικούς όρους μείωσης του ελλείμματος και του χρέους εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά διαφωνεί ριζικά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική που οδηγεί στη λιτότητα και κυρίως στην παρατεταμένη ύφεση.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ζητήσει και μερική αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο και να οδηγήσει στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάκαμψης. Θα εξαγγείλει επίσης μείωση της φορολογίας, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εξόδου από την ύφεση.

Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς θα επιβεβαιώσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, καθώς το μόνο σημείο στο οποίο συναινεί με την κυβέρνηση είναι ο χρόνος ψήφισής του, περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Τα δύσκολα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα έρθουν όταν κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον πρόεδρο των αυτοκινητιστών Θύμιο Λυμπερόπουλο, αναπληρωτή τομεάρχη του συνδικαλιστικού της Ν.Δ., αλλά και για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Φωτόπουλο, στον οποίο επετέθη την περασμένη εβδομάδα, λόγω της δήλωσής του ότι η ΔΕΗ δεν θα εισπράξει την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.

Διότι, κυρίως στο συνδικαλιστικό, η άποψη που κυριαρχεί στη Ν.Δ. είναι ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και κακώς η Ν.Δ. τον επέκρινε, ενώ για τον «φίλο Θύμιο» θεωρούν ότι είναι sui generis και, παρά το εμπρηστικό των δηλώσεών του, απηχεί απολύτως τις απόψεις της μεγάλης τάξης των εν δυνάμει ψηφοφόρων τους αυτοκινητιστών.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς θα στοχεύσει, αντ' αυτών, τον Ε. Βενιζέλο. Στον «πρωθυπουργεύοντα» θα στρέψει τα πυρά του, ως τον κατεξοχήν αναξιόπιστο και «κραυγαλέα ψευδόμενο» που άλλα λέει και άλλα κάνει. Φυσικό, καθώς τον θεωρούν βασικό εσωκομματικό αντίπαλο του Γ. Παπανδρέου «όταν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές που σύντομα θα προκαλέσει η ίδια η κοινοβουλευτική του ομάδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά