Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΙΓΑ ΔΑΝΕΙΚΑ

Ρουσφέτια απόγνωσης

Για δανεικά στα γραφεία των βουλευτών απευθύνεται πλέον πλήθος ψηφοφόρων τους, ενώ τελευταία υπάρχουν κάποιοι που τους πηγαίνουν ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ, επειδή αδυνατούν να τους πληρώσουν.

«Υπάρχουν αρκετοί τελευταία που έρχονται και ζητάνε λεφτά ή οποιαδήποτε βοήθεια» λέει ο Νάσος Αλευράς, βουλευτής Α' Αθήνας. «Ορισμένοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε φάρμακα για το παιδί τους. Καθημερινά ακούμε ανθρώπους με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες».

Συνεργάτης του βουλευτή Ιωαννίνων, Βαγγέλη Αργύρη, αναφέρει ότι έρχονται άνθρωποι που ζητούν λεφτά, ακόμα και μικροποσά των δέκα ή είκοσι ευρώ. «Μέχρι και εισιτήρια για το αστικό λεωφορείο ζητάνε, γιατί δεν έχουν πώς να μετακινηθούν. Κάποιοι έρχονται και αφήνουν τους λογαριασμούς τους γιατί δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Υπάρχουν ζευγάρια που είχαν μια τακτοποιημένη ζωή, έμειναν όμως πριν από λίγο καιρό και οι δύο άνεργοι κι έρχονται και μας ζητάνε να τους βρούμε δουλειά όπου να 'ναι. Στα Γιάννενα δεν υπάρχουν όμως πια δουλειές και οι άνεργοι αυξάνονται. Γυναίκα, που μέχρι πρότινος εργαζόταν σε δημόσια επιχείρηση αλλά απολύθηκε, ήρθε και μας είπε να της βρούμε δουλειά, ακόμα και λαντζέρισσα σε ταβέρνα».

Μία άλλη γυναίκα, χειρίστρια ακτινολογικού, η οποία εργάζεται σε νοσοκομείο 17 χρόνια, τους πήγε το χαρτί της μισθοδοσίας της, που είναι πλέον 480 ευρώ το δεκαπενθήμερο. «Μας είπε ότι αντίκρισε σοκαρισμένη το ποσό αυτό και ότι δεν μπορεί να ζήσει με αυτά τα λεφτά».

Κάποιοι άλλοι δεν έχουν χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους που πέρασαν σε διαφορετική πόλη από αυτήν στην οποία βρίσκεται η οικογένεια και απευθύνονται στα βουλευτικά γραφεία για βοήθεια.

Στα γραφεία των βουλευτών της συμπολίτευσης η αναζήτηση ευκαιριών, εργασίας ή ακόμα και τα «δανεικά» από σταμπαρισμένους ψηφοφόρους ήταν κάτι σύνηθες. Αυτή τη φορά όμως είναι αλλιώς, καθώς πρόκειται για απελπισμένους ανθρώπους που πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

«Δεν πρόκειται για μπαταχτσήδες» δηλώνει συνεργάτης βουλευτή. «Είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε χρόνια, ψηφοφόροι μας, που γνωρίζουμε ότι λένε την αλήθεια και ότι πραγματικά δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, αφού η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ανθρωποι που πρώτη φορά αναγκάζονται να ζητήσουν χρήματα».

Ο Γιώργος Λιάνης, βουλευτής Φλώρινας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική, αναφέρει πως πάντα υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν «δανεικά» από βουλευτές, αλλά ήταν διαφορετικά. Τώρα ζητάνε χρήματα «άνθρωποι με αξιοπρέπεια που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Και ο Γιάννης Δριβελέγκας, βουλευτής Χαλκιδικής και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι και στο δικό του γραφείο ζητάνε δανεικά, ενώ πολύ συχνό είναι και το αίτημα των ανθρώπων που ζητούν να τους βοηθήσει να βγάλουν τις συντάξεις τους, καθώς τελευταία αυτές καθυστερούν πολύ, σε αντίθεση με τις επείγουσες ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν άλλα έσοδα για να βιοποριστούν.

«Πολλοί συμπολίτες μας δεν τα βγάζουν πέρα, το ξέρουμε αυτό» ομολογεί και ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Καρύδης. «Μέχρι πρότινος έρχονταν συχνά άνθρωποι που είχαν απλήρωτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ζητούσαν να τους βοηθήσουμε να κάνουν κάποιον διακανονισμό για να μην τους κόψουν το ρεύμα. Ευτυχώς τελευταία η ΔΕΗ το κάνει αυτό από μόνη της».

Σύζυγος βουλευτή δηλώνει ότι δεν θέλει να επισκέπτεται πλέον το πολιτικό γραφείο του συζύγου της γιατί «μαυρίζει η καρδιά μου από αυτά που βλέπω και ακούω», ενώ συνεργάτες άλλου βουλευτή αναφέρουν ότι γυρνάνε στο σπίτι τους άρρωστοι κάθε βράδυ από τις δραματικές ιστορίες που ακούνε.

Δεν πηγαίνουν όμως όλοι για να παρακαλέσουν. Κάποιοι, ιδιαίτερα εξοργισμένοι, πηγαίνουν στα βουλευτικά γραφεία κι αφήνουν τους απλήρωτους λογαριασμούς τους, για τους οποίους τους θεωρούν υπεύθυνους και απαιτούν από εκείνους να βρουν τη λύση. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, κάποιος πήγε και άφησε σε βουλευτικό γραφείο και την επιστολή που του έστειλε το υπουργείο Οικονομικών για την έκτακτη οικονομική εισφορά.

Φυσικά η οικονομική εξαθλίωση δεν κάνει κομματικές διακρίσεις σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και στα γραφεία των βουλευτών της Ν.Δ, όπου επίσης τους επισκέπτονται ψηφοφόροι με αβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, ζητώντας τους χρήματα. «Ναι, και στα δικά μας γραφεία έρχεται κόσμος και μας ζητάει λεφτά, επειδή δεν μπορεί να ζήσει» λέει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Σε λίγο θα μας ζητάνε αντικαταθλιπτικά» υποστηρίζει ο βουλευτής Β' Αθήνας Αργύρης Ντινόπουλος. Επισημαίνει ότι τα γραφεία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, παραδοσιακά, δέχονται λιγότερο κόσμο από αυτά των βουλευτών της συμπολίτευσης, ειδικά αν πρόκειται να ζητήσουν βοήθεια. Παρ' όλα αυτά, όλο και πιο συχνά συναντά ψηφοφόρους που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν καταφέρνουν να ξεπληρώσουν τις τράπεζες και να ζήσουν την οικογένειά τους με αξιοπρέπεια. «Οι πιο ευαίσθητοι άνθρωποι είναι πιο πιεσμένοι. Τελευταία συναντάω πολλούς με κατάθλιψη, που μου λένε ότι δεν αντέχουν άλλο αυτή την πίεση. Πρόκειται για μια απόγνωση που μερικές φορές σε τρομάζει».

Την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «το καθήκον σωτηρίας της χώρας υπερέχει της σωτηρίας της προσωπικής έδρας του καθενός στη Βουλή». Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο, σχολίαζε πως δεν νομίζει «ότι είναι τόσο ελκυστικές πλέον οι βουλευτικές έδρες». «Ολοι σού ζητάνε και όλοι σε βρίζουν. Δεν αντέχεται εύκολα πια». Ο ίδιος, μάλιστα, προβλέπει ότι όποιος έχει ένα αξιοπρεπές επάγγελμα για να ασκήσει, στις επόμενες εκλογές θα εγκαταλείψει την πολιτική και ότι μόνο οι ανεπάγγελτοι ή επαγγελματίες πολιτικοί θα συνεχίσουν «έτσι όπως πάνε τα πράγματα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά