Έντυπη Έκδοση

Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ετοιμάζει λίστα υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατέρχεται στην πολιτική. Οχι όμως αυτοπροσώπως, αλλά διά αντιπροσώπου. Ο Χρυσόστομος εξήγγειλε ότι με το νέο χρόνο θα ανακοινώσει στο λαό ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, λιτό και κατανοητό, στηριγμένο στο ενιαίο κράτος.

Ακολούθως θα συνεννοηθεί -είπε- με τα κόμματα και με παράγοντες που έχουν εκτόπισμα, για την κατάρτιση ενός καταλόγου 100-150 ατόμων που είναι κατάλληλοι για την προεδρία. Από αυτούς θα κάνει μια μικρή λίστα 5-10 και θα διεξαγάγει δημοψήφισμα με κάλπη για να διαλέξει ο λαός τον καταλληλότερο. Αυτός θα είναι και ο υποψήφιος της Εκκλησίας το 2013!

Η μέθοδος του μπορεί να ακούγεται δημοκρατική, όμως με ανάλογες «δημοκρατικές» διαδικασίες «εξελέγη» αρχιεπίσκοπος με μόνο το 8% των ψήφων.

Ο Χρυσόστομος έχει απόψεις για όλα τα ζητήματα, από το Κυπριακό και τις μετοχές των τραπεζών μέχρι την αρχισυνταξία του Mega Κύπρου. Το κανάλι λειτούργησε αρχικά ως σταθμός της Εκκλησίας και μετά ενοικιάστηκε στο Mega. Το συμβόλαιο λήγει τον Οκτώβριο και ο Χρυσόστομος αποφάσισε να το πάρει πίσω για «εθνικούς λόγους». Οσοι τον ακούνε, είπε, θα διατηρήσουν τις δουλειές τους, όσοι κάνουν του κεφαλιού τους, θα φύγουν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου είναι αθυρόστομος, αφελής αλλά και ευθύς στις απόψεις του. Η τελευταία μη πολιτική παρέμβασή του έγινε πριν κάμποσα χρόνια, όταν στην επαρχία του ανταγωνιστή του για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, γίνονταν πολλά «θαύματα», λέγοντας το εξής: «Εγώ στη μητρόπολη μου δεν επιτρέπω να γίνονται θαύματα»... Το οικονομικό εκτόπισμα του αρχιεπισκόπου είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο από το πνευματικό του. Είναι μεγαλομέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου, ελέγχει την Ελληνική Τράπεζα, ίσως ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της νήσου και σύντομα καναλάρχης. Φημολογείται ότι χρηματοδοτεί κόμματα και προσωπικότητες του κέντρου και της δεξιάς και πιστεύει ακράδαντα ότι ο λαός τον εμπιστεύεται για να του λύσει τα προβλήματά του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μπούμερανγκ γίνεται το χαράτσι στ' ακίνητα
Νέες περικοπές 5,7 δισ. ευρώ με ...παλιό ψαλίδι
Δημόσιο
Συνωστισμός στην έξοδο του Δημοσίου
Στη δημοσιονομική πλάστιγγα μισθολόγιο και εφεδρεία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεγαλώνει η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών
Ο 12λογος των γερμανών βιομηχάνων
SOS για τη Μέρκελ
Επαφές Γ. Παπανδρέου
ΔΝΤ-Αγκυρα στην ατζέντα
Συνέντευξη: Σταύρος Λαμπρινίδης
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Κομισιόν
Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»
Νέα Δημοκρατία
Οι ισορροπίες του Αντώνη
Συνέντευξη: Σούλα Μερεντίτη
«Να μπει τέλος 300 ευρώ σε κάθε ναό»
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές
Προδημοσίευση
Επανάσταση ή αγρανάπαυση
Οικονομική κρίση
Ρουσφέτια απόγνωσης
ΛΑΟΣ
Βλέπει «σοβιέτ» πίσω απ' τους φόρους ο ΛΑΟΣ
Κύπρος
Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος
Άλλες ειδήσεις
Αφιερωμένο εξαιρετικά