Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΕΠΟΧΗ

Ρυθμιστής ντυμένος στο χακί

Στη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων στο Κάιρο, πλάι στα συνθήματα κατά του Ισραήλ ξεχώριζαν κι εκείνα που στρέφονταν κατά του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά την πτώση του Μουμπάρακ τον Φεβρούαριο.

Η σχέση Ταντάουι με τις ΗΠΑ είναι ισχυρή. Σύμφωνα με αναλυτές, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς και τους στρατηγούς, σχεδίασαν την ανατροπή Μουμπάρακ. Η σχέση Ταντάουι με τις ΗΠΑ είναι ισχυρή. Σύμφωνα με αναλυτές, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς και τους στρατηγούς, σχεδίασαν την ανατροπή Μουμπάρακ. Ο αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, απόλυτος άρχοντας της σημερινής Αιγύπτου, δυσκολεύεται να ελέγξει το κίνημα που συνεχίζει να διαδηλώνει απαιτώντας εκλογές, δημοκρατία και μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα πολιτικά βαρίδια της εξωτερικής πολιτικής του παλαιού καθεστώτος.

Ο Ταντάουι στο ρόλο του ως ρυθμιστή της νέας Αιγύπτου δηλώνει επανειλημμένα ότι έχει εισακούσει τα αιτήματα του λαού. Αλλά σε αυτή τη χώρα κανείς όσο εκείνος δεν έχει υπάρξει τόσο πιστός στον Μουμπάρακ και τόσο υπολογισμένα αποστασιοποιημένος απ' αυτόν λίγο πριν την πτώση του. Ο 75χρονος ήρωας του πολέμου του Γιομ Κιπούρ κατά του Ισραήλ το 1973, κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του προέδρου, αναρριχήθηκε ιλιγγιωδώς στη στρατιωτική ιεραρχία και ενθρονίστηκε από το 1991 στο θώκο του υπουργού Αμυνας της χώρας.

Η πίστη του στο καθεστώς ποτέ δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Γι' αυτό και η Ουάσινγκτον έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πιθανό διάδοχο του Μουμπάρακ αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί «ομαλά», χωρίς δηλαδή την εξέγερση των πολιτών. Οταν αυτή κέρδισε σε μαζικότητα και δυναμικότητα, ευφυώς άρχισε να κρατά αποστάσεις από τον πρόεδρο, ενώ η κάθοδός του στην Πλατεία Ελευθερίας και η απόφασή του να μην επιτεθεί ο στρατός κατά των διαδηλωτών εκμαίευσε και το ρόλο του στην επόμενη μέρα της Αιγύπτου.

Ο Ταντάουι αναδείχθηκε σε «νόμιμο» συνομιλητή του Λευκού Οίκου στις έντονες διαπραγματεύσεις που γίνονταν για να ελεγχθούν οι εξελίξεις στη χώρα. Ηταν σε άμεση επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, και σύμφωνα με το Ρόιτερς, μαζί επεξεργάστηκαν το σχέδιο εξόδου του Μουμπάρακ.

Η θέση του ως επικεφαλής του ΑΣΕΔ είχε κατακυρωθεί και από αυτήν καλείται να «τιθασεύσει» την αντιπολίτευση και το κίνημα των πολιτών ώστε το νέο υπεσχημένο καθεστώς να μην απειλήσει τα τεράστια οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του στρατού και την εύθραυστη ισορροπία με το Ισραήλ, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ετήσια εισροή 950 εκατ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Υ ποστηρικτής ενός εξ ανάγκης «πνεύματος αλλαγής» που επιβλήθηκε από το κίνημα των εξεγερμένων, ο Ταντάουι συνεχίζει την πολιτική των συλλήψεων διαδηλωτών και της κακοποίησης κρατουμένων (περιλαμβανομένων τον περασμένο Μάρτιο και τεστ παρθενίας σε διαδηλώτριες), ενώ επέβαλε έκτακτα στρατοδικεία, με συνοπτικές διαδικασίες και τους κατηγορούμενους να στερούνται συνηγόρους ή δικαίωμα έφεσης.

«Τα έκτακτα στρατοδικεία είναι εργαλείο για το ΑΣΕΔ, γιατί τα ελέγχουν περισσότερο απ' ό,τι τα αστικά δικαστήρια», λέει ο Αχμέντ Ραγκέμπ, διευθυντής του Κέντρου Δικαίου Ισάμ Μουμπάρακ, καταγγέλλοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο περισσότεροι από 12.000 έχουν καταδικαστεί από στρατοδικεία. «Εχει στήσει από τις πρώτες στιγμές ένα μηχανισμό εκφοβισμού ώστε να αποθαρρύνει τους πολίτες να μετέχουν σε διαδηλώσεις. Το μήνυμα είναι σαφές: το νέο καθεστώς δεν θα ανεχτεί εκτός ελέγχου αντιφρονούντες».

*Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δεν θεωρούνται μόνο ο πιο σταθερός θεσμός της χώρας αλλά και από τους πιο προσοδοφόρους οικονομικά. Ο αρχιστράτηγος Ταντάουι δεν ήταν απλώς υπουργός Αμυνας του Μουμπάρακ αλλά και υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής. Ενα είδος, δηλαδή, διευθύνοντος συμβούλου μιας εκτεταμένης στρατιωτικο-βιομηχανικής επιχείρησης. Οι στρατιωτικοί είναι διάσημοι για τις χρηματοδοτήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων και ελέγχουν πληθώρα βιομηχανιών. Δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων, ιδίως στο λάδι, το γάλα, το ψωμί αλλά και το νερό, στα τσιμέντα και τα καύσιμα, στην παραγωγή οχημάτων και στις κατασκευές.

Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές ελέγχουν το 10-15% του ΑΕΠ της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Μήνυμα στην Ουάσιγκτον
ΑΟΖ Κύπρου
Πολιτική κανονιοφόρων επιστρατεύει η Αγκυρα
Ολα έτοιμα στην Κύπρο για την πρώτη γεώτρηση
Αίγυπτος - Ισραήλ
Παιχνίδια πολέμου Τελ Αβίβ-Καΐρου
Αίγυπτος
Ρυθμιστής ντυμένος στο χακί
ΗΠΑ
Ανεργία, το δεύτερο στοίχημα Ομπάμα
Κόσοβο
Ενταλμα για οπλαρχηγό του UCK
Γαλλία
Πυρηνικό καμπανάκι μετά τα τεστ ασφαλείας
Ιρλανδία - Πορτογαλία
Ικανοποιημένη η τρόικα, δυσαρεστημένοι οι λαοί
Ισπανία
Στόχος είναι το έλλειμμα και πρώτο θύμα η εκπαίδευση
Ιταλία
Χειρότερα απ' ό,τι νόμιζαν
Αργεντινή
Μανούλες στη διαφθορά
Ιαπωνία
Ενας ιάπωνας πρωθυπουργός αλλιώτικος από τους άλλους
Φιλιππίνες
Εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο
Le Monde diplomatique
Κινέζικες εξαρτήσεις
Νοσταλγοί της Γιουγκοσλαβίας