Έντυπη Έκδοση

Η «Κ.Ε.» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ» ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ρυθμιστής στην ΑΕΚ η Morgan Stanley

Ενα δάνειο-βραχνάς, μια ΠΑΕ με μετόχους που επί της ουσίας δεν έχουν μετοχές, μια διοίκηση που προσπαθεί να παραμείνει «γαντζωμένη» στις καρέκλες της εξουσίας και υποψήφιοι επενδυτές που δεν ξέρουν την αλήθεια για τα πραγματικά χρέη της ΑΕΚ.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν μεταξύ των επτά μετόχων της ΠΑΕ που κατάρτισαν τη σύμβαση με τη Morgan Stanley. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν μεταξύ των επτά μετόχων της ΠΑΕ που κατάρτισαν τη σύμβαση με τη Morgan Stanley. Και το κυριότερο, δεν ξέρουν με ποιον να πρωτομιλήσουν. Με τον Νοτιά; Με τον Παππά; Με τον Αδαμίδη; Με τον Χατζηχρήστο; Ή μήπως απευθείας με την Morgan Stanley;

Οταν η «Ε» στις 17 Ιουνίου 2011 αποκάλυπτε ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα μπλόκαρε τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΕΚ έτσι ώστε να μην καταστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού η πατέντα που επινόησε ο Πέτρος Παππάς -δηλαδή το κλαμπ των Sup-porters- από τη διοίκηση βάλθηκαν να διαψεύσουν το ρεπορτάζ και παραπληροφόρησαν τον κόσμο της ομάδας. Οπως ενημέρωσε τότε επίσημα η ΠΑΕ (μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης που εντελώς... συμπτωματικά αναβλήθηκε για την 1η Ιουλίου), «ουδέποτε έχει δεχθεί καμία ενόχληση από την Morgan Stanley για το συγκεκριμένο θέμα και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παρεμπόδιση ή μπλοκάρισμα στο πλάνο των Sup-porters». Χαρακτήρισε μάλιστα και «ύποπτο» το δημοσίευμα της «Ε».

Την ίδια μέρα, ένας εκ των «προέδρων» που δρουν στον χώρο της ΑΕΚ, ο κ. Μάκης Κασνακίδης, δήλωνε στον NovaSportFM 94,6, μάλλον από άγνοια, ότι «αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπορούμε να κάνουμε χωρίς τη Morgan Stanley» (!), ότι «έχουν γίνει αυξήσεις κάθε χρόνο, τέσσερις μέχρι τώρα και δεν έχει πει τίποτε» και το απίστευτο ότι «σε κάθε αύξηση φυσικά και μειώνεται το ποσοστό της»!

Κατ' αρχάς να σημειώσουμε ότι η σύμβαση ενεχύρασης μετοχών καταρτίστηκε στις 17 Μαΐου 2006 στην Αθήνα από το δικηγορικό γραφείο Μ.&Π. Μπερνίτσα. Από 7 μετόχους της ΠΑΕ ΑΕΚ, τους Ντέμη Νικολαΐδη, Τάκη Κανελλόπουλο, Νίκο Κούλη, Γκίκα Γκούμα, Πέτρο Παππά, Νίκο Νοτιά και Νάσο Θανόπουλο. Με τη σύμβαση αυτή η ΠΑΕ εκταμίευσε από την Morgan Stanley ομολογιακό δάνειο ύψους 9 εκατ. ευρώ. Ορίστηκε 15μηνη περίοδος χάριτος στην έναρξη αποπληρωμής των δόσεων κι έτσι η πρώτη δόση ήταν για τις 3 Σεπτεμβρίου 2007. Στο σύνολο ήταν 14 δόσεις των 250.000 ευρώ (με τρίμηνη διαφορά η καθεμία) και η 15η και τελευταία στις 31 Μαρτίου 2011 ήταν ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τον τελευταίο ισολογισμό της ΠΑΕ προκύπτει ότι το χρέος για το ομολογιακό δάνειο ήταν 5.998.000 ευρώ. Αν η ΑΕΚ εξοφλούσε την τελευταία μεγάλη δόση των πεντέμισι εκατομμυρίων, ουσιαστικά θα έβγαζε από πάνω της τη θηλιά. Δεν το έκανε και τους τελευταίους έξι μήνες το δάνειο έχει περιέλθει σε καθεστώς υπερημερίας.

Κι επειδή εσχάτως έχουν πλακώσει Ιταλοί και Ρώσοι για να επενδύσουν στην ΑΕΚ παίρνοντας μειοψηφικό ποσοστό μετοχών, η «Κ.Ε». φέρνει στο φως της δημοσιότητας όρους της σύμβασης που προβλέπουν ότι ουδεμία μεταβολή μπορεί να γίνει στη μετοχική σύνθεση αν προηγουμένως δεν δώσει την έγκρισή του ο Ενεχυρούχος Δανειστής, δηλαδή η Morgan Stanley.

Στην παράγραφο 5.1 της σύμβασης αναφέρεται ότι ΠΑΕ ΑΕΚ πρέπει να «ενημερώσει έγκαιρα τον Ενεχυρούχο Δανειστή για την ημερήσια διάταξη κάθε Γενικής Συνέλευσης του Εκδότη» και ακόμα ότι «δεν θα ασκήσει δικαιώματα ψήφου σε σχέση με τις Ενεχυρασμένες Μετοχές ή με άλλο τρόπο επιτρέψει ή συμφωνήσει σε:

- Μεταβολή των δικαιωμάτων που συνδέονται ή απορρέουν από το σύνολο ή τμήμα των Ενεχυρασμένων Μετοχών ή

- Απαγορευμένη Πράξη, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ενεχυρούχου Δανειστή, που να απευθύνεται στον εν λόγω Ενεχυράζοντα και τον Εκδότη».

Επιπροσθέτως η Μ.S. πρέπει να είναι ενήμερη για όλα τα θέματα μιας γενικής συνέλευσης, όπως ορίζεται στην παράγραφο 5.3α. Σύμφωνα μ' αυτήν, η ΠΑΕ πρέπει να «γνωστοποιήσει γραπτώς στον Ενεχυρούχο Δανειστή κάθε πρόσκληση ή άλλη πληροφορία που αφορά επερχόμενη Γενική Συνέλευση και την Ημερήσια Διάταξή της, με το περιεχόμενο και τη μορφή που παρόμοιες πληροφορίες ή πρόσκληση γνωστοποιούνται στους Μετόχους του Εκδότη...»

Τι γίνεται όμως όταν το δάνειο δεν αποπληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες; Σύμφωνα με την παράγραφο 5.2 της σύμβασης «μετά από την επέλευση Γεγονότος Υπερημερίας, ο Ενεχυρούχος Δανειστής δύναται, εφόσον δοθεί εντολή από την πλειοψηφία των Ομολογιούχων και χωρίς περαιτέρω συναίνεση ή άδεια των Ενεχυραζόντων να προβεί σε Ειδοποίηση Γεγονότος που συνεπάγεται Αναγκαστική Εκτέλεση, κατά την οποία ο Ενεχυρούχος Δανειστής ή πληρεξούσιός του θα έχει αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης ή αποχής από την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από τις Ενεχυρασμένες Μετοχές περιλαμβανομένων εξ ολοκλήρου και όσων αφορούν Απαγορευμένες Πράξεις...»

Τι ακριβώς σημαίνει «Αναγκαστική Εκτέλεση» ορίζεται στην παράγραφο 8 της σύμβασης. Ο Ενεχυρούχος Δανειστής, δηλαδή η τράπεζα, έχει το δικαίωμα μετά την «επέλευση Γεγονότος Υπερημερίας»:

α. Να παύσει την εξουσία κάθε Ενεχυραστή σε ό,τι αφορά την άσκηση δικαιωμάτων ψήφου σε σχέση με τις Ενεχυρασμένες Μετοχές (σαφές και κατανοητό, η Μ.S. μπορεί να εκχωρεί το δικαίωμα ψήφου σε όποιον η ίδια θέλει).

β. Να πωλήσει ή να διαθέσει με άλλον τρόπο το σύνολο ή τμήμα των Ενεχυρασμένων Περιουσιακών Στοιχείων και γενικά να ασκήσει δικαίωμα και εξουσίες που του απονεμήθηκαν στο πλαίσιο της Παρούσας Σύμβασης και παραχωρούνται από το νόμο σε εξασφαλισμένο πιστωτή (με τρόπο και υπό όρους που κρίνει κατάλληλους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή).

Απολύτως κατανοητό και το δεύτερο σημείο. Η Morgan Stannley μπορεί να πουλήσει το σύνολο ή μέρος των ενεχυρασμένων μετοχών σε όποιον ενδιαφερόμενο της χτυπήσει την πόρτα! Μάλιστα στην παράγραφο 8.3 αναφέρεται ότι η τράπεζα δεν θα ευθύνεται για «ρευστοποίηση όλων ή οποιουδήποτε μέρους των Ενεχυρασμένων Περιουσιακών Στοιχείων»!

Μέσα σ' αυτό το θολό τοπίο, στο οποίο κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της ΑΕΚ παίζει η Morgan Stanley, αναζητούνται νέοι επενδυτές και συμπαίκτες από τους μετόχους της ΠΑΕ.

Ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι κ. Νοτιάς και Παππάς επιθυμούν να αποχωρήσουν και να απεμπλακούν πλήρως. Απεναντίας, μια σειρά από κινήσεις, και ιδίως το εγχείρημα του Πέτρου Παππά να βάλει μπροστά τους Sup-porters, γεννά διάφορες υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις.

Η πρώτη επαφή επενδυτικού ομίλου που δραστηριοποιείται σε ναυτιλιακά («εξ Ανατολής» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά και με τεράστιο τζίρο σε θαλάσσιες μεταφορές, κοντέινερ κ.λπ.) έγινε τον περασμένο Μάρτιο σε συνάντηση του εφοπλιστή και παλαιού παράγοντα της ΑΕΚ Γιώργου Δαλακούρα με τον Πέτρο Παππά. Στο ραντεβού εκείνο ο κ. Δαλακούρας, αφού γνωστοποίησε την πρόθεση επενδυτικού ομίλου (χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του) να επενδύσει στην ΑΕΚ, ρώτησε τον κ. Παππά αν παραχωρεί τις μετοχές του. Ο κ. Παππάς δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και έδωσε την εντύπωση ότι θέλει να παραμείνει στο χώρο της ΑΕΚ και ότι παράλληλα αναζητεί «συμπαίκτη».

Τους επόμενους δυο μήνες ο επενδυτικός όμιλος διενήργησε ελέγχους στα οικονομικά της ΑΕΚ, ενώ αναπτύχθηκε δίαυλος επικοινωνίας (μόνον) με τον Νίκο Νοτιά. Ο κ. Δαλακούρας αποχώρησε από τις διεργασίες και πρωτεύοντα ρόλο (στις επαφές με τον κ. Νοτιά) έπαιξε ο επιχειρηματίας Μάκης Αγγελόπουλος, κορυφαίο διοικητικό στέλεχος και αντιπρόεδρος της ΑΕΚ πριν από 12 χρόνια. Εγιναν απευθείας συζητήσεις και με την Morgan Stanley, αλλά και με κατασκευαστική εταιρεία για την προοπτική ανέγερσης γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Οι επαφές του επενδυτικού ομίλου «πάγωσαν» για τρεις λόγους:

* Πρώτον, μέσω φοροτεχνικού εξασφάλισαν από την Εφορία έγγραφα που αναφέρουν ότι το συνολικό χρέος της ΠΑΕ προς το Δημόσιο υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια. Βεβαίως, μέσα σ' αυτό το ποσό είναι και τα χρέη που διεγράφησαν από την υπαγωγή στο άρθρο 44, αλλά σε γενικές γραμμές το κεφάλαιο «χρέη ΑΕΚ» είναι μια σκοτεινή ιστορία.

* Δεύτερον, έγινε συνάντηση (στις αρχές καλοκαιριού) με υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA που εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι ευνοϊκή συγκυρία να επενδύσει κάποιος στο ομιχλώδες ελληνικό ποδόσφαιρο εν μέσω σκανδάλων και της υπόθεσης των στημένων αγώνων.

* Τρίτον, περιμένουν από την κυβέρνηση την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε ομάδα παραγόντων στην Αθήνα (Μ. Αγγελόπουλος, Γ. Κασσαβέτης, που προαλειφόταν για πρόεδρος, Γ. Ερτσος), ενώ έγιναν επαφές και με 4 παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που θα αναλάμβαναν πόστο στην ομάδα ή την ΠΑΕ (Μανωλάς, Κασάπης, Ατματσίδης και Καραγκιοζόπουλος). Επίσης, λόγο στη διεύθυνση και συγκρότηση των ακαδημιών θα είχε το διοικητικό συμβούλιο των παλαιμάχων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Σούπερ Λίγκα
Ποδόσφαιρο
Κιντής
Σχετικά θέματα: ΑΕΚ
Ξήλωμα και παρέμβαση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Ολυμπιακός
«Δεν έφταιξε μόνο η απραξία του»
ΑΕΚ
Ρυθμιστής στην ΑΕΚ η Morgan Stanley
Ξήλωμα και παρέμβαση
Σούπερ Λίγκα
Δύο... πρωτάρηδες στη μάχη
Τένις
Το «κινέζικο θαύμα» του Τζόκοβιτς