Έντυπη Έκδοση

«Αργυρό μετάλλιο» η Ελλάδα, με 3,98% του ΑΕΠ!

Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η προ μηνός δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ότι από τους εξοπλισμούς κάποιοι έκαναν περιουσίες και κάποιοι πιθανόν πολιτικές καριέρες.

Ο λόγος είναι προφανής από τον πίνακα που παρουσιάζει το ινστιτούτο στρατηγικών αναλύσεων «stratfor», στον οποίο η χώρα μας δεσπόζει στη δεύτερη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ.

Το όλο θέμα πρόεκυψε μέσα από την ...κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη μείωση ή όχι των αμυντικών δαπανών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κάθε μια ξεχωριστά, προχωρούν σε μείωση των αμυντικών δαπανών τους, ενώ κάποιες έχουν πετύχει τα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ να είναι και κάτω από το 1%.

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του «stratfor», η Ελλάδα δαπανά το 3,98% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρώτες είναι οι ΗΠΑ, με ποσοστό 4,68%. Εντύπωση προκαλεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι αναλυτές, η Ελλάδα σε ποσοστό του ΑΕΠ ξοδεύει 1,22 μονάδες περισσότερο από την Τουρκία.

Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι εξοπλιστικές δαπάνες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας είναι τεράστιες, με προμήθειες περισσοτέρων από 200 αεροσκαφών, προμήθειες πλοίων και υποβρυχίων, την ώρα που όλες οι χώρες της Ευρώπης δεν αγοράζουν υποβτρύχια και κλείνουν τις μονάδες τους και τέλος, προμήθειες αρμάτων και πυροβόλων για να προετοιμαστούμε για έναν πόλεμο όμοιο με τον Δεύτερο Παγκόσμιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Σχετικά θέματα: Αμυντικές δαπάνες
Περικόπτουν οπλισμό οι Βρετανοί
Για το ίδιο θέμα
Περικόπτουν οπλισμό οι Βρετανοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
«Δεν ζούμε καλά με τους ξένους»
Ρωσία - Βενεζουέλα
Πυρηνικό «δώρο» στον Τσάβες έκανε ο Μεντβιέντεφ
Αμυντικές δαπάνες
Περικόπτουν οπλισμό οι Βρετανοί
«Αργυρό μετάλλιο» η Ελλάδα, με 3,98% του ΑΕΠ!
Τουρκία
Επτά δικαστές στην Τουρκία «κούνησαν» τη μαντίλα
Παθολογία
Botox, το όπλο για την αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας;
Γαλλία
Μια κόντρα, μη αναστρέψιμη
Πόλεμος αριθμών
Ιταλία
Και οι Ιταλοί εργάτες στους δρόμους
Άλλες ειδήσεις
Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία βλέπει η Σ. Αραβία
Θαύμα, θαύμα...