Έντυπη Έκδοση

ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΗΣ «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ»

Και 4η δίωξη για κακούργημα, στον Λαυρεντιάδη

500 εκατ. δάνεισαν τον κατηγορούμενο επιχειρηματία επτά τράπεζες

Ξανά στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που πλέον μετρά την τέταρτη κατά σειρά ποινική δίωξη εις βάρος του σε βαθμό κακουργήματος.

Λ. Λαυρεντιάδης Λ. Λαυρεντιάδης Μετά το σκάνδαλο της ProtonBank, την ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθ. Ανδρεαδάκη και την εμπλοκή του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κατηγορούμενος πρώην τραπεζίτης και μεγαλοεπιχειρηματίας είναι πια βασικός κατηγορούμενος σε ακόμη μία υπόθεση. Πρόκειται για την αγοραπωλησία της εταιρείας «Νεοχημική» από τον Λ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και πέντε συνεργατών του κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών (Ν.1608/50) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλλη, το οικονομικό αντικείμενο φέρεται να ξεπερνά το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εμφανίζεται να χορηγήθηκε από επτά τράπεζες προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία ως δάνειο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αρχική αγορά της «Νεοχημική» από την πολυεθνική Carlyle το 2008, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τελικά η αμερικανική επενδυτική εταιρεία λίγους μήνες μετά την αγοραπωλησία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά στοιχεία που είχε εμφανίσει ο Λ. Λαυρεντιάδης, για να γίνει η εξαγορά, δεν ήταν ακριβή. Ετσι, η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε καταβάλει η Carlyle από ίδια κεφάλαια.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για το υπόλοιπο ποσό, περίπου 500 εκατ. ευρώ, που χορήγησαν οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millennium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να καταθέσουν τον Ιούλιο του 2012 μήνυση εις βάρος του επιχειρηματία.

Το λόγο για την ποινική μεταχείριση του Λ. Λαυρεντιάδη, που εδώ και λίγο καιρό έχει αποφυλακιστεί έπειτα από πολύμηνη προσωρινή κράτηση, έχει πλέον η 10η ειδική ανακρίτρια κ. Ευαγγέλου, η οποία «χρεώθηκε» την εν λόγω έρευνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Διαφθορά
Τράπεζες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αιολικά πάρκα
«Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας με τις ΒΑΠΕ στην Κρήτη»
Ανθρώπινα
Εργαστήρι μουσειακής εκπαίδευσης
Στην Καρδίτσα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τετ α τετ με τον ανακριτή ο οδηγός
Νέα επίθεση στο Ελληνοαραβικό Κέντρο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Και 4η δίωξη για κακούργημα, στον Λαυρεντιάδη
Εκδηλώσεις
Εργαστήριο πολιτικής σκέψης στη Μύκονο
Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Γεροί ώς το... κόκαλο!
Πώς να απαλλαγώ από τις κύστες στον καρπό
Σβήστε μια κι έξω τις πανάδες από το πρόσωπο
Πότε οι άνδρες χάνουν την αντοχή τους στο σεξ;
Τελικά μάς προδίδουν τα γαλανά μάτια; Τι έδειξε έρευνα
Τα σεξο-ψέματα ανδρών και γυναικών!
Κέντρα Κράτησης
Απαράδεκτες οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα
Κοινωνικά θέματα
Διαπόμπευση φορέα του AIDS
Μεταναστευτικό
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, φταίνε για όλα και οι μετανάστες
ΝΕΡΙΤ
Χωρίς ΝΕΡΙΤ, Χανιά και Ρέθυμνο, λόγω παραλογισμού
Παρουσίαση βιβλίου
Επιστολικά δελτάρια από την Ικαρία
Πυρκαγιές
2.356 λιγότερες πυρκαγιές, 200.000 στρ. καμένα
ΤΑΙΠΕΔ
Διεκδικούν ρόλο, φωνάζουν «παρών»
Συμμαχία σωτηρίας του Ολυμπιακού Κέντρου
Υπουργείο Παιδείας
«Κάθαρση - μαϊμού» το λουκέτο στα ΙΕΚ
Διαμαρτυρία μαθητών και φοιτητών
Κόντρα για την απασχόληση καθηγητών στο εξωτερικό