Έντυπη Έκδοση

2.356 λιγότερες πυρκαγιές, 200.000 στρ. καμένα

Περισσότερα από 200.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ακόμη δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές στο σύνολό τους ήταν λιγότερες κατά 40,5%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το European Forest Fire Information System (EFFIS) και περιλαμβάνονται στην έρευνα του αντιστράτηγου-υπαρχηγού Π.Σ. ε.α. και νομικού Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος επισημαίνει ότι «η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στο δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, όπως υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα -με εξαίρεση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου-, ξηρασία και ισχυρούς ανέμους κ.ά.».

Αντίθετα, επισημαίνει, «στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας υπήρξαν βροχοπτώσεις για μεγάλα διαστήματα, συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι εφέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Παρ' όλ' αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί οι αγροτοδασικές πυρκαγιές να ήταν λιγότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ωστόσο «δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπεί ο μεγάλος αριθμός καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων».

Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος (σ.σ. δεν αφορούν ολόκληρη την αντιπυρική περίοδος), αν και εκδηλώθηκαν συνολικά 5.823 αγροτοδασικές πυρκαγιές, δηλαδή 2.356 λιγότερες πυρκαγιές σε σχέση πέρσι, οι καμένες εκτάσεις δεν ήταν καθόλου αμελητέες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης, σύμφωνα με το European Forest Fire Information System (EFFIS), κατά τη διάρκεια των 45 μεγαλύτερων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, αποτεφρώθηκαν 164.420 στρέμματα, αριθμός που ξεπερνά τις 200.000 καμένες εκτάσεις, αν προστεθούν σε αυτές και οι άλλες εκτάσεις που κάηκαν σε μικρότερες πυρκαγιές.

Οι δασικές φωτιές ήταν πιο καταστροφικές φέτος, καθώς ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά πυρκαγιά είναι 34,3 στρέμματα, ενώ το 2013 ήταν 26,5 καμένα στρέμματα/ανά πυρκαγιά. Για την ιστορία, το 2013 εκδηλώθηκαν συνολικά 10.196 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες κάηκαν συνολικά 270.919,1 στρέμματα.

Τη Δευτέρα πάντως αναμένεται να ανακοινωθεί ο επίσημος απολογισμός από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Ερευνες & μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αιολικά πάρκα
«Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας με τις ΒΑΠΕ στην Κρήτη»
Ανθρώπινα
Εργαστήρι μουσειακής εκπαίδευσης
Στην Καρδίτσα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τετ α τετ με τον ανακριτή ο οδηγός
Νέα επίθεση στο Ελληνοαραβικό Κέντρο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Και 4η δίωξη για κακούργημα, στον Λαυρεντιάδη
Εκδηλώσεις
Εργαστήριο πολιτικής σκέψης στη Μύκονο
Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Γεροί ώς το... κόκαλο!
Πώς να απαλλαγώ από τις κύστες στον καρπό
Σβήστε μια κι έξω τις πανάδες από το πρόσωπο
Πότε οι άνδρες χάνουν την αντοχή τους στο σεξ;
Τελικά μάς προδίδουν τα γαλανά μάτια; Τι έδειξε έρευνα
Τα σεξο-ψέματα ανδρών και γυναικών!
Κέντρα Κράτησης
Απαράδεκτες οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα
Κοινωνικά θέματα
Διαπόμπευση φορέα του AIDS
Μεταναστευτικό
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, φταίνε για όλα και οι μετανάστες
ΝΕΡΙΤ
Χωρίς ΝΕΡΙΤ, Χανιά και Ρέθυμνο, λόγω παραλογισμού
Παρουσίαση βιβλίου
Επιστολικά δελτάρια από την Ικαρία
Πυρκαγιές
2.356 λιγότερες πυρκαγιές, 200.000 στρ. καμένα
ΤΑΙΠΕΔ
Διεκδικούν ρόλο, φωνάζουν «παρών»
Συμμαχία σωτηρίας του Ολυμπιακού Κέντρου
Υπουργείο Παιδείας
«Κάθαρση - μαϊμού» το λουκέτο στα ΙΕΚ
Διαμαρτυρία μαθητών και φοιτητών
Κόντρα για την απασχόληση καθηγητών στο εξωτερικό