Έντυπη Έκδοση

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

«Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας με τις ΒΑΠΕ στην Κρήτη»

Ξεκάθαρη στάση από όλους τους τοπικούς βουλευτές στο θέμα της εγκατάστασης των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητούν φορείς Αυτοδιοίκησης και σύλλογοι κατά των ΒΑΠΕ στην Κρήτη.

Τα πλάνα του ΥΠΕΚΑ αφορούν τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώ Τα πλάνα του ΥΠΕΚΑ αφορούν τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώ Μετά τις κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο, οι συμμετέχοντες στο Παγκρήτιο Δίκτυο, που αντιτίθεται στις fast track επενδύσεις μεγάλων σταθμών ανανεώσιμων πηγών, σχεδιάζουν με αντιπροσωπεία τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με αρμόδιους παράγοντες.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αλλαγές στα πλάνα του ΥΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά τα τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία EDF έχει ανακοινώσει διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της EDFEN ΕΛΛΑΣ κ. Λαζαράκη ότι «το έργο θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στο νησί», με συνέπεια «και τη μείωση του λογαριασμού των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) που καταβάλλουν οι καταναλωτές».

Το έργο

Βάσει του σχεδιασμού, «τις ώρες χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού».

Το έργο του υδροηλεκτρικού-αντλητικού σταθμού έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο σημείο «Κουτράλια Ανω Λιμνιά», στα όρια του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου και θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού στις περιόδους που παρουσιάζεται αυξημένη.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζει ότι «η αυταρχική επιλογή του ΥΠΕΚΑ δυναμιτίζει το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης, στο οποίο στηρίζεται κάθε σοβαρό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

»(...) Με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης η κυβέρνηση προωθεί δίχως χωροταξικό τη λογική "η Κρήτη-μπαταρία της Ευρώπης", με υποχρεωτική απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών στο όνομα του εθνικού συμφέροντος που έχει ταυτιστεί με το δίκιο του επενδυτή».

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί συνολικά για το ζήτημα ενεργειακής πολιτικής με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

- την εξασφάλιση των αναγκών σε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά,

- την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και την ασφάλειά τους,

- την ασφάλεια των κατοίκων στις περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τις υποδομές της ηλεκτροενέργειας,

- την προστασία του περιβάλλοντος,

- τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης,

- τη χρησιμοποίηση της ηλεκτροενέργειας για μια βιομηχανία και οικονομία που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή-απάντηση βουλευτών του ΚΚΕ σε ερωτήσεις του WWF-Ελλάς γινόταν ρητή αναφορά στην εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων: «Οι συνέπειες του κυνηγητού του κέρδους πάνω στο περιβάλλον εκδηλώνονται πολύμορφα. Ακόμα και με την άναρχη χρησιμοποίηση των ανεμογεννητριών που τοποθετούνται κατά πώς εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες.

»Η θέση που υποστηρίζει την αποκλειστική χρησιμοποίηση των ΑΠΕ δεν δίνει απάντηση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, δεν απαντά στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και στην επιβάρυνση στην κατανάλωση, στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, στην αξιοπιστία τις ώρες αιχμής (υψηλού φορτίου), όταν τα αιολικά δεν θα είναι διαθέσιμα για λειτουργία».

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα κειμένου από τα «Αιολικά» του εκδότη Ιωάννη Τσιπουρίδη. Σημειώνει: «Σε κάποια χρόνια θα υπογράψουμε ένα νέο μνημόνιο που θα μας υποχρεώνει να αναπτύξουμε ταχύτατα τις ΑΠΕ, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να σωθεί η ανθρωπότητα από τις κλιματικές αλλαγές.

»Και φυσικά θα το κάνουμε γιατί δεν θα μας δοθεί καμία επιλογή. Κι έτσι από πρωτοπόροι που θα ήμασταν, θα παίξουμε για μια ακόμα φορά τον προσφιλή μας ρόλο της τελευταίας τρύπας του ζουρνά. Και καταϊδρωμένοι θα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που η πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει πως πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, αλλά σιωπά. Και η μειοψηφία που σήμερα εμποδίζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ; Μην ανησυχείτε γι' αυτούς. Αυτοί θα είναι από τη σωστή πλευρά και με το δάχτυλο τεντωμένο θα κατηγορούν εμάς γιατί καθυστερήσαμε να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ».

Για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, η τοποθέτηση του κ. Τσιπουρίδη δεν συνιστά απάντηση στις (πάγιες) θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια, απλώς χωροθετήθηκε και αυτή... ανεξέλεγκτα!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πράσινη Ενέργεια
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Καύσιμα/Ενέργεια
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Αιολικά πάρκα
Νησιωτική Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αιολικά πάρκα
«Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας με τις ΒΑΠΕ στην Κρήτη»
Ανθρώπινα
Εργαστήρι μουσειακής εκπαίδευσης
Στην Καρδίτσα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τετ α τετ με τον ανακριτή ο οδηγός
Νέα επίθεση στο Ελληνοαραβικό Κέντρο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Και 4η δίωξη για κακούργημα, στον Λαυρεντιάδη
Εκδηλώσεις
Εργαστήριο πολιτικής σκέψης στη Μύκονο
Ενθετο Υγεία & Διατροφή
Γεροί ώς το... κόκαλο!
Πώς να απαλλαγώ από τις κύστες στον καρπό
Σβήστε μια κι έξω τις πανάδες από το πρόσωπο
Πότε οι άνδρες χάνουν την αντοχή τους στο σεξ;
Τελικά μάς προδίδουν τα γαλανά μάτια; Τι έδειξε έρευνα
Τα σεξο-ψέματα ανδρών και γυναικών!
Κέντρα Κράτησης
Απαράδεκτες οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα
Κοινωνικά θέματα
Διαπόμπευση φορέα του AIDS
Μεταναστευτικό
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, φταίνε για όλα και οι μετανάστες
ΝΕΡΙΤ
Χωρίς ΝΕΡΙΤ, Χανιά και Ρέθυμνο, λόγω παραλογισμού
Παρουσίαση βιβλίου
Επιστολικά δελτάρια από την Ικαρία
Πυρκαγιές
2.356 λιγότερες πυρκαγιές, 200.000 στρ. καμένα
ΤΑΙΠΕΔ
Διεκδικούν ρόλο, φωνάζουν «παρών»
Συμμαχία σωτηρίας του Ολυμπιακού Κέντρου
Υπουργείο Παιδείας
«Κάθαρση - μαϊμού» το λουκέτο στα ΙΕΚ
Διαμαρτυρία μαθητών και φοιτητών
Κόντρα για την απασχόληση καθηγητών στο εξωτερικό