Έντυπη Έκδοση

ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ «ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ» ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ... ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Παραιτούνται πρυτάνεις μετά τη δίωξη για το Indymedia

Θεωρώντας εαυτούς «στοχοποιημένους», πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας προτίθενται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους προς ένδειξη διαμαρτυρίας στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της διοίκησης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για τη λειτουργία της ιστοσελίδας του indymedia από το δίκτυο του Ιδρύματος.

Οι αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ Γ. Πολύζος (επάνω) και Γερ. Σπαθής (κάτω) Οι αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ Γ. Πολύζος (επάνω) και Γερ. Σπαθής (κάτω) Τόσο ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, όσο και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Πολύζος και Γεράσιμος Σπαθής, που διώκονται από τον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Τζούρα για «το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που φέρεται ότι τελέσθηκε στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2009» -όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο- καταγγέλλουν την ενέργεια ως «πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση» που πλήττει τη βασική ακαδημαϊκή αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Συμπαράσταση

«Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταγγέλλουμε στην ελληνική κοινωνία την πρωτοφανή αυτή ενέργεια, να παραπέμπονται τα τρία μέλη της Πρυτανείας για θέματα που υφίστανται εδώ και 15 χρόνια», δήλωσε στην «Ε» ο Κ. Μουτζούρης, δηλώνοντας την αδυναμία του να συλλάβει το σκεπτικό της δίωξης.

Μετά το τέλος της πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. επέστρεψε στο γραφείο του στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου όπου και δεχόταν μέχρι αργά το βράδυ σωρεία τηλεφωνημάτων από ακαδημαϊκούς, κυρίως δε, τη διαθεσιμότητα ομολόγων του, πρυτάνεων κορυφαίων ΑΕΙ της χώρας, να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους εν είδει ακαριαίας αντίδρασης.

Κων. Μουτζούρης, πρύτανης ΕΜΠ Κων. Μουτζούρης, πρύτανης ΕΜΠ «Οι συνάδελφοί μου δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν» εξήγησε, ζητώντας σε αντιδιαστολή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών που στήριξαν την ενέργεια.

«Πίκρα»

Με μία λέξη θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Κίττας: «Πίκρα».

«Να έχουμε φάει τη ζωή μας, να προσπαθούμε να προφυλάξουμε με κάθε τρόπο τα Ιδρύματα και να αποδεικνύεται ότι για όλα φταίνε οι πανεπιστημιακοί», δήλωσε ο κ. Κίττας στην «Ε». «Στοχοποιηθήκαμε από τους "Πυρήνες της Φωτιάς", στοχοποιούμαστε τώρα και από τον εισαγγελέα».

Την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του, από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της παραπομπής της πρυτανείας του Ε.Μ.Π. για παράβαση καθήκοντος, εξέφρασε στην «Ε» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς:

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ως διοικήσεις των Ιδρυμάτων μια "καφκική" πραγματικότητα, στο κέντρο της οποίας βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές ως εξιλαστήρια θύματα αδυναμιών του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής παρακμής. Εχουμε την αίσθηση αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι οι πρυτάνεις στοχοποιούνται».

«Είναι προφανές ότι λάθη και αβλεψίες συμβαίνουν κατά τα ανθρώπινα δεδομένα. Ομως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Υπάρχει αναβρασμός. Εξετάζουμε τρόπους αντίδρασης, ακόμη και ακραίους, όπως το να οδηγηθούμε σε παραιτήσεις».

«Θα αντισταθούμε»

«Θα αντισταθούμε με κάθε μέσο» δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ε.Μ.Π. Μάκης Σπαθής, αναφερόμενος στις νομικές προεκτάσεις που προσέλαβε το δεδομένο της λειτουργίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (χρησιμοποιεί δίκτυο του Ιδρύματος επί σειρά ετών) καταγγέλλοντας πολιτικούς και δημόσιους φορείς που έχουν εμπλακεί (ερώτηση ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, εξώδικο ΟΤΕ κ.ά.).

«Θα αντιδράσουμε στην απόπειρα που γίνεται, το Πολυτεχνείο που αποτελεί σύμβολο πανεπιστημιακού ασύλου και ελεύθερης διακίνησης ιδεών, να λειτουργήσει κατασταλτικά και να λογοκρίνει ιδέες και απόψεις, μετά από παρεμβάσεις δυστυχώς εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας που βρίσκουν έδαφος και στη δικαστική εξουσία, συνεπικουρούμενες από διευθυντικά στελέχη του δημόσιου τομέα όπως είναι ο ΟΤΕ», υποστήριξε ο κ. Σπαθής. «Μένοντας πάντα σταθεροί στις αρχές που έχει υπηρετήσει αυτό το Ιδρυμα, θα σταθούμε αντάξιοι σαν διοίκηση σε όποιον επιχειρήσει να προσβάλει τις αξίες που με τόσο κόπο έχει κατακτήσει το Ιδρυμα αυτό». *

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Για το ίδιο θέμα
Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ποινική δίωξη στο ΕΜΠ
Δεν κατεβάζει η πρυτανεία του ΕΜΠ το indymedia
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Ελλάδα
Κανονικά την Τετάρτη τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Την Τετάρτη οι αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα
Τροχαίο δυστύχημα στα Γρεβενά
Πρόστιμο του ΕΣΡ για τον... καιρό του «Star»
Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του Δ. Πύρρου για τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Πιάσαμε πάτο και στον τομέα της διαφθοράς
«Υπήρχε και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»
«Εχουμε φτάσει στο μηδέν - χρειάζεται κινητοποίηση»
Εορτασμός Πολυτεχνείου
Αι γενεαί πάσαι...
«Σιωπή του σεβασμού»
Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ η ΕΛ.ΑΣ. σκουπίΖΕΙ...
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Παραιτούνται πρυτάνεις μετά τη δίωξη για το Indymedia
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος
Στις 20 Γενάρη η δίκη για τον φόνο Γρηγορόπουλου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εγκλωβίστηκε στα κάγκελα, πέθανε από ασφυξία...
Τη μαφία των φαναριών βλέπουν πίσω από τους δύο καμένους Πακιστανούς
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξετάζουν ευθύνες του πραγματογνώμονα
Αγονες γραμμές
Κατηγορώ από την ΥΠΑ για Βγενόπουλο
Νέα γρίπη
Στην εντατική 30χρονη με γρίπη
Θωρακίζονται τα νοσοκομεία
Νοσοκομεία
Β. Ελλάδα: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία, «μπάι-πας» οι λιγοστοί γιατροί
Διόδια
Προσφυγή στο ΣτΕ για διόδια
Πυρόπληκτοι
Ηλεία: καταγγέλλουν μη απόδοση ευθυνών στα καμένα
Κινητά τηλέφωνα
Κινητά... βοηθήματα και μέσα στις τάξεις
Υπουργείο Παιδείας
Καθησυχάζει τους εκπαιδευτικούς για τις προσλήψεις η υπουργός
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Κενό γράμμα η εκπαιδευτική ένταξη των μαθητών με αναπηρία
Αλκέτ Ριζάι
Αρχίζουν τώρα τα... εσωτερικά γυρίσματα
Άλλες ειδήσεις
Υδρευση το 2014 από τη λίμνη Κάρλα