Έντυπη Έκδοση

ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ 6,97% * ΣΤΟ 3,79% ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ

Μπλόκο στην ευρωζώνη από την άνοδο των σπρεντ

Ιλιγγος
ΔΙΑΒΡΩΝΟΥΝ τα θεμέλια της ευρωζώνης τα περιβόητα spreads, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία (στο 6,97% σκαρφάλωσε το επιτόκιο για δεκαετή ομόλογα) αλλά και η Γαλλία, που πληρώνει 2% περισσότερο απ' ό,τι η Γερμανία, δηλαδή 3,79%. Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Σαλγάδο υπενθύμισε πως το χρέος της χώρας περιορίζεται στο 70% του ΑΕΠ -χαμηλότερο της Γερμανίας- και πως το πρόβλημα είναι γενικότερο, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται για 12 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, ακόμη και του σκληρού πυρήνα, όπως η Αυστρία. Και η Ουγγαρία επιστρέφει ξανά στην αγκαλιά του ΔΝΤ έπειτα από 18 μήνες.

Πλήρες θέμα...

 • Ομόλογα

  • Ο ΤΣ. ΝΤΑΛΑΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ * ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ... ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ PSI: στη ζυγαριά το επιτόκιο με διάρκεια και... προκαταβολή
   Ξεκινούν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τις τράπεζες προκειμένου συμφωνηθούν οι όροι για την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας (το επονομαζόμενο PSI).
 • Τέλος ακινήτων

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΣΕ 3 ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Δικαστική φάπα στο χαράτσι
   Τα λάθη με φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ απόφαση απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος, λόγω των λαθών που υπάρχουν στις τιμές ζώνης και στα τετραγωνικά κατοικιών. Το Πρωτοδικείο Καλαμάτας παρέτεινε την προθεσμία εξόφλησης για 3 πολίτες μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2012. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει σε άμεση εξόφληση και συμψηφισμό του λάθους σε επόμενο λογαριασμό.
 • Κρατικός προϋπολογισμός

  • ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2012 προσδοκίες για αύξηση εσόδων -μείωση τόκων
   Ραντεβού με την τρόικα έχει στο ενδιάμεσο κατάθεσης του προϋπολογισμού στην Βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος Στο 5,4% τοποθετεί το οικονομικό επιτελείο το στόχο μείωσης του ελλείμματος το 2012 ένεκα του PSI, το οποίο όμως θα στοιχίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Ελληνική Στατιστική Αρχή

  • «ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ» Η Alpha αμφισβητεί την τεκμηρίωση της Στατιστικής για ανεργία και ΑΕΠ
   Αμφισβητεί η Alpha τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανεργία και ΑΕΠ και υποστηρίζει ότι επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από επαρκείς εξηγήσεις.
 • Κρίση χρέους

  • Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΠΕΝΤ ΓΚΡΙΒ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ Πληρώνουμε δίκαιους φόρους και έχουμε κράτος πρόνοιας
   Παρουσιάζουν τα πράγματα χειρότερα απ' ό,τι είναι, για να πάρουν χωρίς αντιδράσεις σκληρά μέτρα λιτότητας, που δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, λέει ο Μπεντ Γκριβ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Roskilde Ολομέτωπη επίθεση δέχεται το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, με την καταστρατήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται «για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία».
 • Οίκοι αξιολόγησης

  • 10 γερμανικές τράπεζες υποβάθμισε η Moody's, η Fitch απειλεί ΗΠΑ
   Ούτε οι γερμανικές τράπεζες ξεφεύγουν πια από το στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης. Οχι βέβαια κάποιοι κολοσσοί με εκτεταμένες επενδυτικές δραστηριότητες και πάμπλουτους πελάτες, όπως η Deutsche Bank, αλλά οι μικρές -κυρίως αποταμιευτικές- τράπεζες της Γερμανίας, που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ελέγχονται σήμερα από το Γερμανικό Δημόσιο.
 • Επιχειρήσεις

 • Χρέη Δημοσίου

  • ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Συνελήφθησαν άλλοι 2 επιχειρηματίες και διευθύνων σύμβουλος κατασκευαστικής
   Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συνιδιοκτήτης εταιρείας ενδυμάτων-αξεσουάρ-εσωρούχων που συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους άνω των 1 εκατομμυρίου ευρώ.
  • ΓΣΕΒΕΕ: Οχι στα τυφλά οι συλλήψεις
   Να μη συλλαμβάνονται αδιακρίτως όσοι επιχειρηματίες χρωστούν στο Δημόσιο ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ και τα βάζει με το κράτος που δεν συμψηφίζει τις οφειλές του με τις επιχειρήσεις αλλά και την κρίση που έχει γεμίσει την αγορά με ακάλυπτες επιταγές και έχει στραγγίξει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
 • Ουγγαρία

  • Η Ουγγαρία ξαναζητεί ΔΝΤ και χωρίς χρήμα
   Είδε και απόειδε η ουγγρική κυβέρνηση με το πρέσινγκ των αγορών, την καταβαράθρωση του φιορινιού και την ακριβή χρηματοδότησή της από το εξωτερικό και επιστρέφει δειλά δειλά ξανά προς την ασφυκτική αγκαλιά του ΔΝΤ.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Επιστολή στον πρωθυπουργό
   Τη λήψη, άμεσα, αναπτυξιακών μέτρων, ώστε να μπει φρένο στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ζητεί η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
  • Το υπουργείο αναγνωρίζει τα σφάλματα, αλλά παραπέμπει σε... συμψηφισμό
   Πρώτα η πληρωμή και μετά οι διορθώσεις των λαθών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το ειδικό τέλος ακινήτων, απαντά τώρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προωθεί διαδικασίες ακύρωσης δικαστικών αποφάσεων υπέρ των ιδιοκτητών από το Νομικό Συμβούλιου του Κράτους και πειθαρχικές ποινές έναντι των «ανταρτών» δημάρχων.
  • Τριπλάσια κέρδη ΟΛΠ στο 9μηνο
   Κερδοφόρα ήταν η πορεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για το εννιάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2011. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν από την 1-1-2011 έως τις 30-9-2011 σε 9.897.668 ευρώ, έναντι 2.777.203 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 353%.
  • Ζητούν φορο-δίκες εξπρές
   Την ταχύτατη εκδίκαση, μέχρι τον Απρίλιο, όλων των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια ζητούν με ερώτησή τους 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενοι τον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων.
  • 880 εκατ. από Διαρθρωτικά Ταμεία
   Οκτακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων το 2012 έπειτα από έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης για 6 κράτη-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, για έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ταμείο Συνοχής).
  • Αποχωρεί από την Ελλάδα η BNP Paribas, καταγγέλοντας «αφερεγγυότητα του κράτους»
   Ανακρούουν πρύμναν οι Γάλλοι τραπεζίτες από τη χώρα, διατηρούν όμως υποδομές για off shore εταιρείες. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ η γαλλική ΒΝΒ Paribas, έπειτα από 30 έτη συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα «σταματήσει οριστικά τις εργασίες της [με εξαίρεση τις εφοπλιστικές δραστηριότητες (shipping) και των off shore εταιρειών!] από τις 23 Ιανουαρίου του 2012...».