Έντυπη Έκδοση

ΘΛΙΒΕΡΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ*ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Απούσα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Απαντες απόντες. Με το προσκλητήριο νεκρών σφραγίζεται κάθε χρόνο η τελετή μνήμης, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η χθεσινή τελετή μνήμης σφραγίστηκε από ένα διαφορετικό προσκλητήριο. Οχι τιμής, αλλά θλίψης. Προσκλητήριο απόντων.

Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο πρωθυπουργός (ο τέως ή ο νυν) ούτε ο πρόεδρος της Βουλής ούτε η υπουργός Παιδείας. Ποιοί είναι οι «μεγάλοι», τώρα, και ποιοί οι «μικροί»; Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο πρωθυπουργός (ο τέως ή ο νυν) ούτε ο πρόεδρος της Βουλής ούτε η υπουργός Παιδείας. Ποιοί είναι οι «μεγάλοι», τώρα, και ποιοί οι «μικροί»; Ηταν της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου που σκίασαν με την απουσία τους τις φετινές εκδηλώσεις για την 38η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών. Θυμίζουμε:

* 17 Νοεμβρίου 2008. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Χωρίς φρουρά, χωρίς αναγγελίες από τα μεγάφωνα, χωρίς δηλώσεις.

* 17 Νοεμβρίου 2009. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προσέρχεται αθόρυβα και καταθέτει στεφάνι σαν «απλός πολίτης» στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

* 17 Νοεμβρίου 2010. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αφήνει λίγα λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου και καλεί τη νεολαία «να πάρει στα χέρια της την επανάσταση του αυτονόητου, την υπόθεση των μεγάλων αλλαγών για να φτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει».

* 17 Νοεμβρίου 2011. Απαντες απόντες. Από εκείνη τη νύχτα, της 17ης Νοεμβρίου του 1973 έχουν περάσει 38 χρόνια. Η φετινή επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου σφραγίστηκε από την ηχηρή -και όχι χωρίς νόημα απουσία- όλων των εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο πρωθυπουργός (ο τέως έστω ή ο νυν), ούτε ο πρόεδρος της Βουλής ούτε η υπουργός Παιδείας.

Από τους ηγέτες της Αριστεράς, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας κατηφόρισε μέχρι την Πατησίων και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Από το ΚΚΕ, αντί της Αλέκας Παπαρήγα, στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία του κόμματος, ενώ τη Δημοκρατική Αριστερά εκπροσώπησε ο Σπύρος Λυκούδης.

Λάθος λαό διάλεξαν

«Η πρόσφατη αλλά και παλιότερη ιστορία του ελληνικού λαού, κυρίως όμως η εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του '73 καταδεικνύει ότι μάλλον λάθος λαό διάλεξαν για πειραματόζωο τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα της οικονομικής ελίτ», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Στη χθεσινή, τρίτη μέρα των εκδηλώσεων, όλα κύλησαν ομαλά. Χωρίς παρατράγουδα. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου, δούλεψαν μεθοδικά και συντονισμένα. Οι χώροι του ιδρύματος άδειασαν έγκαιρα. Οι πύλες έκλεισαν, όπως είχε προγραμματιστεί, στη μία το μεσημέρι και γύρω στις 2 η ώρα ξεκίνησε η τελετή που κορυφώθηκε με το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, επικεντρώνοντας στο διαχρονικό χαρακτήρα των συνθημάτων της εξέγερσης. Στα οράματα και στα αιτήματα του Πολυτεχνείου που παραμένουν επίκαιρα αναφέρθηκε η αντιπρύτανης του ιδρύματος Τόνια Μοροπούλου, που ήταν ανάμεσα στους εξεγερθέντες φοιτητές. Στην ομιλία της άσκησε σκληρή κριτική στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ: «Αντί μιας νέας εμπνευσμένης μεταρρύθμισης, είπε, το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε η απελθούσα κυβέρνηση α) αποδομεί το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα του πανεπιστημίου αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων, β) δρομολογεί τη διάλυση των βασικών και ακαδημαϊκών συλλογικών οργάνων, γ) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, δ) η κατάργηση του ασύλου δίνει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τη δημοκρατική μας παράδοση».

Για πρωτόγνωρα αντιλαϊκά μέτρα που βιώνει ο ελληνικός λαός μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Ν. Τριανταφύλλου.

Στις 3 η ώρα, με μεγάλη καθυστέρηση που προκάλεσε ερωτήματα, οι φοιτητές της ΠΑΣΠ έβγαλαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και την κατέβασαν στην κεντρική πύλη του Ιδρύματος. Εκεί την ξεδίπλωσαν παρουσία του πρύτανη του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλου που έριξε πάνω της λίγα γαρίφαλα. Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία.

Για τη σημαία

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη της φύλαξης της σημαίας, έπειτα από αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις και την πολυτεχνειακή κοινότητα, έχει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ παρά την απόφαση του κόμματος, το 2008, να παραδοθεί στη Βουλή. Η ΠΑΣΠ είχε δηλώσει τότε ότι θα περιφρουρήσει τη σημαία και θα την παραδώσει στην πρώτη συγκρότηση του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ.

Στο θέμα επανήλθε χθες ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, δηλώνοντας ότι η σημαία δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη αλλά στον ελληνικό λαό και ζήτησε από την ΠΑΣΠ να την παραδώσει σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανεπιστημιακό άσυλο
Επέτειος Πολυτεχνείου
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Επέτειος Πολυτεχνείου
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Χειροδίκησαν κατά του τέως πρύτανη
Με χημικά και «λάμψης»
Προστάτευαν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία
Σαν από το παρελθόν, σε αστυνομοκρατούμενο παρόν
«Επρεπε να πάμε στη γερμανική πρεσβεία»
Για το ίδιο θέμα
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Επέτειος Πολυτεχνείου
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Απούσα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία
Χειροδίκησαν κατά του τέως πρύτανη
Με χημικά και «λάμψης»
Προστάτευαν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία
Σαν από το παρελθόν, σε αστυνομοκρατούμενο παρόν
«Επρεπε να πάμε στη γερμανική πρεσβεία»
Διαχείριση απορριμμάτων
Πυρ σε Κουκουλόπουλο για τους εργολάβους
Τα σκουπίδια, η ημερίδα και ο Σύνδεσμος Ανακύκλωσης
Δημόσιος τομέας
Βαρβαρότητα για την εξαίρεση από την εφεδρεία
Ιχθυοκαλλιέργειες
«Σε δίχτυα συμφερόντων οι ιχθυοκαλλιέργειες»
Λιμενικό Σώμα
Οι μνηστήρες της Ακτής Βασιλειάδη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ξεκινούν τα αγροτικά προγράμματα
Δηλώσεις πρωθυπουργού
Παπαδήμος: Δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Αντίθετη στο κλείσιμο εφημερίδων
Δικαιοσύνη
Τέντες κατά πάντων για μονιμοποίηση συμβασιούχων
Υπουργείο Υποδομών
Σκέψεις για αλλαγές στο υπ. Υποδομών
Εφεδρεία
ΑΔΕΔΥ: Ψάχνουν τυχόν προϋπηρεσία για να βγάλουν και άλλους σε εφεδρεία
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Υπεραμύνεται της πολιτικής του το υπουργείο
Υγεία
Εργαζόμενοι στο Ωνάσειο: Ετοιμάζουν «κούρεμα» σε 105 θέσεις εργασίας
Γιατροί κατά διοικήσεων για τις συγχωνεύσεις κλινικών
Αλιεία
Μαύρη λίστα σκαφών για λαθραία αλιεία
Επιδοτήσεις
11 πακέτα επιδοτήσεων
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξεμπλόκαραν 100 προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Ξανανοίγουν τα Τέμπη