Έντυπη Έκδοση

Σαν από το παρελθόν, σε αστυνομοκρατούμενο παρόν

Ξεπέρασε το συμβολικό της χαρακτήρα και ολοκληρώθηκε «σπασμένη» σε πολλαπλά κομμάτια μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η χθεσινή πορεία για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνδύαζε το παρελθόν με το παρόν, αλλά και με το... αβέβαιο μέλλον.

Είχε «άρωμα» αντιμνημονιακό -αναμεμειγμένο με δακρυγόνα- συνθήματα παλιά και συνάμα επίκαιρα, καθώς και νέα κατά της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Είχε επεισόδια και συγκρούσεις, περιορισμένης έκτασης, εντονότατη αστυνομική παρουσία, προληπτικές -και μη- προσαγωγές, συλλήψεις και τσουχτερό κρύο...

Η αψυχολόγητη κίνηση των ανδρών των ΜΑΤ να δημιουργήσουν ένα νοητό τετράγωνο στο ύψος των ξενοδοχείων του Συντάγματος, επί της Γεωργίου Α' και να απαγορεύσει στο Σύλλογο Εξορισθέντων, να ακολουθήσει τη σημαία του Πολυτεχνείου, άναψε τα αίματα. Η ένταση που δημιουργήθηκε εκτονώθηκε λίγο αργότερα, όταν τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις τούς επέτρεψαν να περάσουν, για να ξανακλείσουν και πάλι το δρόμο, και να τον ανοίξουν ξανά όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στη Σταδίου και, μέσω της Βασ. Σοφίας, κινήθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.

Διαδηλωτές του πολυπληθούς «μαύρου μπλοκ», που ακολουθούσαν συγκροτημένοι και δεν παρέμειναν μπροστά από τη Βουλή -όπως άλλο μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου- επιτέθηκαν με βόμβες στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο πλαϊνό μέρος της Βουλής, στα «λουλουδάδικα». Τα ΜΑΤ ανταπάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, και προχώρησαν σε μια σύλληψη. Η πορεία «κόπηκε» στη μέση. Για να ξεκινήσει ξανά, όταν καθάρισε λίγο η ατμόσφαιρα.

Η ανταλλαγή πυρών με πέτρες, κομμάτια από μάρμαρα και νεράντζια από τη μία, χημικά και κρότου-λάμψης από την άλλη, επαναλήφθηκε πολλές φορές, μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και τα στενά πάνω από την πλατεία Μαβίλη, όπου οι διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να κυκλώσουν διαδηλωτές που συγκρούονταν μαζί τους. Η ήδη... σπασμένη πορεία «κομματιάστηκε» ακόμη περισσότερο, με άλλους διαδηλωτές να βρίσκονταν μπροστά από την πρεσβεία, άλλους στον Πύργο των Αθηνών, άλλους στο Κτήμα Θων και άλλους στην Αλεξάνδρας.

Ο απολογισμός

Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού δεν έλειψαν οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί. Στο σταθμό του μετρό δίπλα από τη ΓΑΔΑ, διμοιρία των ΜΑΤ προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ -όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία- στην αρχή και στο τέλος της λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος καφέ-εστιατορίου και του Πεδίου του Αρεως, αντίστοιχα, αστυνομικοί έγιναν στόχοι άγριων επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ., από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν συνολικά 14 αστυνομικοί. Οι προσαγωγές ανήλθαν στις 90, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 13 συλλήψεις. Περιορισμένες ήταν οι υλικές ζημιές.

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας δεν γίνεται λόγος για τραυματισμούς διαδηλωτών. Παρά μόνο για νεαρό διαδηλωτή, ο οποίος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στον -κατάμεστο από αστυνομικές δυνάμεις- «Ευαγγελισμό», με σπασμένα και τα δύο κάτω άκρα και, κατά πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Διαδηλωτές καταγγέλλουν πως ο τραυματίας κινήθηκε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την οδό Σκουφά και άλλους δρόμους του Κολωνακίου, καταδιωκόμενος από αστυνομικές δυνάμεις. Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου κι ενώ δύο δικυκλιστές της ομάδας «Δέλτα» τον κυνηγούσαν, εκείνος έπεσε από ύψος και τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός -ένας εκ των 13 συλληφθέντων- τραυματίστηκε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, για φθορές σε ξένα αντικείμενα, πήδησε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επέτειος Πολυτεχνείου
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Επέτειος Πολυτεχνείου
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Απούσα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία
Χειροδίκησαν κατά του τέως πρύτανη
Με χημικά και «λάμψης»
Προστάτευαν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία
«Επρεπε να πάμε στη γερμανική πρεσβεία»
Για το ίδιο θέμα
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Επέτειος Πολυτεχνείου
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Απούσα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία
Χειροδίκησαν κατά του τέως πρύτανη
Με χημικά και «λάμψης»
Προστάτευαν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία
Σαν από το παρελθόν, σε αστυνομοκρατούμενο παρόν
«Επρεπε να πάμε στη γερμανική πρεσβεία»
Διαχείριση απορριμμάτων
Πυρ σε Κουκουλόπουλο για τους εργολάβους
Τα σκουπίδια, η ημερίδα και ο Σύνδεσμος Ανακύκλωσης
Δημόσιος τομέας
Βαρβαρότητα για την εξαίρεση από την εφεδρεία
Ιχθυοκαλλιέργειες
«Σε δίχτυα συμφερόντων οι ιχθυοκαλλιέργειες»
Λιμενικό Σώμα
Οι μνηστήρες της Ακτής Βασιλειάδη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ξεκινούν τα αγροτικά προγράμματα
Δηλώσεις πρωθυπουργού
Παπαδήμος: Δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Αντίθετη στο κλείσιμο εφημερίδων
Δικαιοσύνη
Τέντες κατά πάντων για μονιμοποίηση συμβασιούχων
Υπουργείο Υποδομών
Σκέψεις για αλλαγές στο υπ. Υποδομών
Εφεδρεία
ΑΔΕΔΥ: Ψάχνουν τυχόν προϋπηρεσία για να βγάλουν και άλλους σε εφεδρεία
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Υπεραμύνεται της πολιτικής του το υπουργείο
Υγεία
Εργαζόμενοι στο Ωνάσειο: Ετοιμάζουν «κούρεμα» σε 105 θέσεις εργασίας
Γιατροί κατά διοικήσεων για τις συγχωνεύσεις κλινικών
Αλιεία
Μαύρη λίστα σκαφών για λαθραία αλιεία
Επιδοτήσεις
11 πακέτα επιδοτήσεων
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξεμπλόκαραν 100 προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Ξανανοίγουν τα Τέμπη