Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Ξεκινούν τα αγροτικά προγράμματα

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν σε πρώτη φάση αγροτικά προγράμματα που αφορούν βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και απονιτροποίηση, δηλαδή απορρύπανση εδαφών από λιπάσματα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προηγηθούν οι παλαιοί δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης και θα ακολουθήσουν οι προκλήσεις για νέες εντάξεις. Για την περίοδο 2007-13, το ύψος των ενισχύσεων που θα χορηγηθούν σε αγρότες, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέρχεται συνολικά σε 1.174.513.548,7 ευρώ .

Πρόκειται για το μέτρο 2.1.4, για τα γεωργοπεριβαλλοντικά (ΦΕΚ 2366 τ.Β. 25-10-2011), για τα οποία οι δικαιούχοι αποζημιώνονται είτε για το πρόσθετο κόστος που συνεπάγονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν (π.χ. βιολογική γεωργία) είτε για την απώλεια εισοδήματος (π.χ. αγρανάπαυση ή αμειψισπορά).

Αναμένεται να τρέξει απ' την ερχόμενη βδομάδα ώς το τέλος της χρονιάς και αφορά κυρίως παραγωγή αγροτικών προϊόντων με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να ετοιμάζονται για να καταθέσουν αιτήσεις και να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια. Προς το παρόν δεν αναμένονται νέες εντάξεις για τον παραδοσιακό ελαιώνα της Αμφισσας και το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, οι οποίες ενδέχεται να τρέξουν αργότερα.

Η ένταξη σε μία από τις δράσεις του προγράμματος γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και αφορά επαγγελματίες γεωργούς και κτηνοτρόφους, μετακινούμενους κτηνοτρόφους, συνεταιριστικές οργανώσεις, Ομάδες Παραγωγών κ.ά., που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών κι Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (2007-2013). Μέγιστα ποσά ενίσχυσης είναι: 600 ευρώ ανά εκτάριο το έτος για αροτραίες καλλιέργειες, 900 ευρώ για ειδικές πολυετείς καλλιέργειες, 450 ευρώ για βοσκοτόπους, 200 ευρώ ανά ζώο.

Οι επαγγελματίες αγρότες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι κάτοχοι αγροτικής έκτασης ή να έχουν μισθωτήρια συμβόλαια ότι νοικιάζουν αγροτική έκταση από ιδιώτες ή δήμους κ.ά.

Χρειάζεται δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 35% αγροτικό εισόδημα, ενώ αν ζουν σε νησιά με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκων, να δηλώνουν τουλάχιστον 25% αγροτικό εισόδημα. Βαθμολογικό bonus δίνεται σε αγρότες σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων αλλά και σε όσους παράγουν προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Απαιτείται βεβαίωση απ' το δημαρχείο για την έδρα της γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, ενώ bonus παίρνουν κι οι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, όσοι έχουν χωράφια, βόσκουν τα ζώα τους σε περιοχές Natura ή είναι μόνιμοι κάτοικοι της υπαίθρου.

Τα νομικά πρόσωπα μπορούν να ενταχθούν εφόσον δηλώνουν τουλάχιστον 50% αγροτικό εισόδημα. Οποιος αγρότης εντάσσεται σε κάποια δράση του προγράμματος οφείλει να είναι κάτοχος ή ενοικιαστής μίνιμουμ αγροτικής έκτασης.

Οι παραγωγοί που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα καλούνται μόνοι ή με τη βοήθεια συμβούλου να καταθέσουν επιχειρησιακό σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης και αγροτοπεριβαλλοντικό φάκελο. Εκτός προγράμματος μένουν: ανήλικοι, ενταγμένοι σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης κι οι σύζυγοί τους, διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Επέτειος Πολυτεχνείου
Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου
Απούσα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία
Χειροδίκησαν κατά του τέως πρύτανη
Με χημικά και «λάμψης»
Προστάτευαν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία
Σαν από το παρελθόν, σε αστυνομοκρατούμενο παρόν
«Επρεπε να πάμε στη γερμανική πρεσβεία»
Διαχείριση απορριμμάτων
Πυρ σε Κουκουλόπουλο για τους εργολάβους
Τα σκουπίδια, η ημερίδα και ο Σύνδεσμος Ανακύκλωσης
Δημόσιος τομέας
Βαρβαρότητα για την εξαίρεση από την εφεδρεία
Ιχθυοκαλλιέργειες
«Σε δίχτυα συμφερόντων οι ιχθυοκαλλιέργειες»
Λιμενικό Σώμα
Οι μνηστήρες της Ακτής Βασιλειάδη
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ξεκινούν τα αγροτικά προγράμματα
Δηλώσεις πρωθυπουργού
Παπαδήμος: Δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Αντίθετη στο κλείσιμο εφημερίδων
Δικαιοσύνη
Τέντες κατά πάντων για μονιμοποίηση συμβασιούχων
Υπουργείο Υποδομών
Σκέψεις για αλλαγές στο υπ. Υποδομών
Εφεδρεία
ΑΔΕΔΥ: Ψάχνουν τυχόν προϋπηρεσία για να βγάλουν και άλλους σε εφεδρεία
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Υπεραμύνεται της πολιτικής του το υπουργείο
Υγεία
Εργαζόμενοι στο Ωνάσειο: Ετοιμάζουν «κούρεμα» σε 105 θέσεις εργασίας
Γιατροί κατά διοικήσεων για τις συγχωνεύσεις κλινικών
Αλιεία
Μαύρη λίστα σκαφών για λαθραία αλιεία
Επιδοτήσεις
11 πακέτα επιδοτήσεων
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξεμπλόκαραν 100 προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Άλλες ειδήσεις
Ξανανοίγουν τα Τέμπη