Έντυπη Έκδοση

ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΞΕΘΩΡΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ «ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΗΡΩΑ»

Γέρασε ο μύθος του Τζον Κένεντι

Αποκαθήλωση της «μυθικής» εικόνας του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Κένεντι μέσα από τα σχολικά συγγράμματα των τελευταίων ετών -σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια- παρατηρείται στις ΗΠΑ. Καθώς η 50ή επέτειος από τη δολοφονία του 35ου πρόεδρου των ΗΠΑ πλησιάζει, η υπόθεση της δολοφονίας εξακολουθεί να παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Η δολοφονία επισκίασε τη συζήτηση για το αν ο Τζ.Φ.Κ.  ήταν καλός ή κακός πρόεδρος:  «Ο νεκρός δεδικαίωται»! Η δολοφονία επισκίασε τη συζήτηση για το αν ο Τζ.Φ.Κ. ήταν καλός ή κακός πρόεδρος: «Ο νεκρός δεδικαίωται»! Η δολοφονία όμως, για δυο ή τρεις γενιές, έχει επισκιάσει το ποιος πραγματικά ήταν ο Τζον Κένεντι και ποια ήταν τα επιτεύγματα της προεδρίας του. Ηταν ένας σπουδαίος πρόεδρος όπως η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ή ήταν ένας απερίσκεπτος, ελαφρύς ή, ακόμα χειρότερα, ο πρώτος «celebrity-πρόεδρος» των ΗΠΑ;

Από τη δεκαετία του '60 έχουν γραφτεί σχεδόν 40.000 βιβλία γύρω από τη δολοφονία και την προσωπικότητά του. Η εφημερίδα «New York Times» σε έρευνά της διαπίστωσε ότι σήμερα οι μαθητές διδάσκονται ότι δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που είχαν γνωρίσει μέσα από τα βιβλία οι παππούδες τους. Σε ένα βιβλίο Γυμνασίου του 1968, το οποίο είχε συγγράψει ο Τζον Μπλουμ, ο Κένεντι ήταν ένας τραγικός ήρωας, ο οποίος δεν μπόρεσε να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο εξαιτίας της δολοφονίας του.

Μεταξύ άλλων, ο Μπλουμ ανέφερε ότι ο Κένεντι, ο οποίος έμεινε στον Λευκό Οίκο μόλις 1.000 ημέρες, «αναβίωσε την ιδέα της Αμερικής ως μιας νέας, προοδευτικής χώρας, ατενίζοντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και ελπίδα».

Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αυτός ο ενθουσιασμός γύρω από την προεδρία του Κένεντι ήταν ήδη μια μακρινή ανάμνηση. Ενα βιβλίο το οποίο είχε γραφτεί το 1987 από τον Τζέιμς Ενρέτα διαμαρτυρόταν για τις μυθολογικές διαστάσεις που είχε λάβει η θητεία του ενώ μέσα στις σελίδες του αναφερόταν ότι οι «υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, παρήγαγαν περιορισμένα νομοθετικά αποτελέσματα».

Στα σχολικά βιβλία

Το πρώτο -και για πολλούς το τελευταίο- μάθημα που λαμβάνουν πολλοί Αμερικανοί μαθητές για τον 35ο πρόεδρο της χώρας είναι μέσω των σχολικών βιβλίων. Και λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν ακριβώς 50 χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του Τζον Κένεντι, στο Ντάλας του Τέξας, μια ανασκόπηση των συγγραμμάτων που αφορούν τον ίδιο καταδεικνύει ότι η λαμπερή εικόνα του έχει αρχίσει σταδιακά να ξεθωριάζει με την πάροδο των χρόνων.

Η εικόνα του χαρισματικού νέου προέδρου που είχε εμπνεύσει τους νέους σ' όλο τον πλανήτη, έχει αρχίσει να αντικαθίσταται από μια ελαττωματική, στην οποία ο Κένεντι περιγράφεται περισσότερο ως ρήτορας του οποίου τα πραγματικά επιτεύγματα αποδείχθηκαν κατώτερα των υποσχέσεών του.

Η συμβολή του στην αποτροπή του πολέμου κατά την πυραυλική κρίση στην Κούβα δεν έχει τύχει ιδιαίτερης σημασίας. Αυτό στο οποίο έχουν εστιάσει πολλά βιβλία είναι οι αποτυχίες του στο νομοθετικό κομμάτι, αλλά και η προσήλωσή του στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η λαμπερή εποχή της θητείας του Κένεντι μοιάζει πλέον να ήταν περισσότερο μια εικόνα παρά μια πραγματικότητα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
ΗΠΑ
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Μουσείο το σπίτι όπου κοιμήθηκε ο Οσβαλντ, πριν από τη δολοφονία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
«Κουνιόταν σαν πλυντήριο»
ΗΠΑ
Γέρασε ο μύθος του Τζον Κένεντι
Μουσείο το σπίτι όπου κοιμήθηκε ο Οσβαλντ, πριν από τη δολοφονία
Φιλιππίνες
«Στέκονται στην ουρά κι ας είναι πεινασμένοι»
Ιταλία
Με τη στήριξη της Νέας Κεντροδεξιάς εδραιώνεται ο Λέτα
Ματιές στον κόσμο
Αρνούνται τον «εθνικό διάλογο» στους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Αυξάνονται αλματωδώς οι καρκινοπαθείς στην Αλβανία
Απελευθέρωσαν τον Γάλλο μηχανικό στη Νιγηρία
Μόνο με νεύματα επικοινωνεί ο Μαντέλα
Εξω καλά πάει, μέσα γκρεμίζεται ο Ολάντ
Μεγάλο... καρφί ο «Βασιλικός θυρωρός» των Βρετανών