Έντυπη Έκδοση

Εξω καλά πάει, μέσα γκρεμίζεται ο Ολάντ

Θερμή υποδοχή στο εξωτερικό, ιστορικό ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας στο εσωτερικό. Ο λόγος για το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή μέσα σε ιδιαιτέρως θετικό κλίμα, την ώρα που στη Γαλλία νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την αυξανόμενη αποδοκιμασία της πολιτικής του.

Υποδοχή με... καναπέδες (και όχι με καναπεδάκια) στο αεροδρόμιο. Ακουσαν καλά; Υποδοχή με... καναπέδες (και όχι με καναπεδάκια) στο αεροδρόμιο. Ακουσαν καλά; Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου IFOP για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Journal du Dimanche», η δημοτικότητα του Φ. Ολάντ μειώθηκε κατά ακόμη τρεις μονάδες τον Νοέμβριο, πέφτοντας στο 20%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό επιδοκιμασίας Γάλλου προέδρου από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Φρανσουά Μιτεράν με 22% τον Δεκέμβριο του 1991 στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Εναντι του 20% των Γάλλων που δηλώνουν «ικανοποιημένοι» από την πολιτική Ολάντ, οι «δυσαρεστημένοι» φτάνουν το 79%. Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό αντιμέτωπος με την αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία -αγγίζει ενίοτε τα όρια της οργής- που τροφοδοτείται από την κακή κατάσταση της οικονομίας, τη μαζική ανεργία και την αυξανόμενη φορολογία στα νοικοκυριά.

Το Ισραήλ

Και ενώ στη Γαλλία το προφίλ του δέχεται πλήγμα, στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του στρώνει το κόκκινο χαλί. Φανερά ικανοποιημένο από αυτό που ερμηνεύτηκε ως σκληρή στάση του Παρισιού έναντι της Τεχεράνης στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, το Ισραήλ προσδοκά να αξιοποιήσει την τριήμερη επίσκεψη Ολάντ για να προωθήσει τη θέση του στο Ιρανικό. Ιδίως με δεδομένη την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πράγματι, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξή του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει: «Οσο δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι το Ιράν έχει αποκηρύξει το πυρηνικό όπλο, θα διατηρήσουμε όλες μας τις απαιτήσεις και τις κυρώσεις». Παράλληλα όμως επισήμανε ότι περιμένει περισσότερες χειρονομίες καλής θέλησης από την ισραηλινή πλευρά στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, «ιδίως σε ό,τι αφορά την εποικιστική δραστηριότητα». Ο Φ. Ολάντ, που συναντάται σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύοντας να του θέσει αντίστοιχο αίτημα, κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη στη λύση των δύο κρατών.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.lemonde.fr)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Αρνούνται τον «εθνικό διάλογο» στους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Αυξάνονται αλματωδώς οι καρκινοπαθείς στην Αλβανία
Απελευθέρωσαν τον Γάλλο μηχανικό στη Νιγηρία
Μόνο με νεύματα επικοινωνεί ο Μαντέλα
Μεγάλο... καρφί ο «Βασιλικός θυρωρός» των Βρετανών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
«Κουνιόταν σαν πλυντήριο»
ΗΠΑ
Γέρασε ο μύθος του Τζον Κένεντι
Μουσείο το σπίτι όπου κοιμήθηκε ο Οσβαλντ, πριν από τη δολοφονία
Φιλιππίνες
«Στέκονται στην ουρά κι ας είναι πεινασμένοι»
Ιταλία
Με τη στήριξη της Νέας Κεντροδεξιάς εδραιώνεται ο Λέτα
Ματιές στον κόσμο
Αρνούνται τον «εθνικό διάλογο» στους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Αυξάνονται αλματωδώς οι καρκινοπαθείς στην Αλβανία
Απελευθέρωσαν τον Γάλλο μηχανικό στη Νιγηρία
Μόνο με νεύματα επικοινωνεί ο Μαντέλα
Εξω καλά πάει, μέσα γκρεμίζεται ο Ολάντ
Μεγάλο... καρφί ο «Βασιλικός θυρωρός» των Βρετανών