Έντυπη Έκδοση

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2011

*Ποιητικό Ημερολόγιο 2011, ετήσια έκδοση: 16ος χρόνος, επιμέλεια-ανθολόγηση: Γιάννης Κορίδης, Με τέσσερα έργα του Γιώργου Καρακάσογλου, εκδόσεις Ιωλκός, σ. 392, ευρώ 15

Ο Γιάννης Κορίδης συνεχίζει την παράδοση και για 16η συνεχόμενη χρονιά παραδίδει το Ποιητικό ημερολόγιο. Το νέο έτος ξεκινά με τα Κεριά του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Ο Νίκος Καββαδίας με τον Πιλότο Νάγκελ θα μας πάει στον Μάρτιο. Εκεί θα μας υποδεχθεί ο Οδυσσέας Ελύτης με το Αξιον Εστί. Στον μήνα της Ανάστασης, τα κεριά θα ανάψουν ξανά. Αυτή τη φορά από τον Στέλιο Αρτεμάκη. Ο Γιάννης Ρίτσος και ο Επιτάφιος θα καλωσορίσουν τον Μάιο. Η Πεταλούδα της χαράς από την Ηρώ Δημοπούλου θα φτερουγίσει στο θέρος. Ο μήνας του τρύγου θα μας αφήσει τα Απομεινάρια της Ζωής Καρέλλη. Ο Τίμος Μωραϊτίνης γράφει για την Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου και στον προθάλαμο του Δεκεμβρίου, το Πολυτεχνείο του Σήφη Κόλλια. Ο κύκλος κλείνει (προσωρινά) με τη Βίλμα Τζαβάρα. Ο χρόνος κυλά ασταμάτητα και η ποίηση, στο κατόπι του.

** Ημερολόγιο 2011, Ερωτικές σελίδες, επιμέλεια: Ειρήνη Χριστοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 264, ευρώ 12,10

Σε αυτό το ημερολόγιο ο αναγνώστης θα βρει σελίδες ερωτικές, γραμμένες από την πένα μεγάλων δημιουργών, που αναδίδουν πάθος και ένταση. Γράμματα που αποτυπώνουν σχέσεις δυνατές. Αλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενδεικτικά μερικά από τα ζευγάρια που αναφέρονται: Χένρι Μίλερ-Αναΐς Νιν, Τεντ Χιουζ-Σίλβια Πλαθ.

** Συλλογικό έργο, Το ημερολόγιο του καπνού 2011, επιλογή κειμένων: Φρόσω Χατζήνα, καλλιτεχνική επιμέλεια: Ξένια Αποστολίδου, εκδόσεις IANOS, σ. 136, ευρώ 10

Θα μπορούσε να θεωρείται απαγορευμένο, όπως και το κάπνισμα. Επίκαιρο το ημερολόγιο από τις εκδόσεις IANOS. Από το πρώτο αντικαπνιστικό διάταγμα στην Ελλάδα, το 1856, έχουν αλλάξει πολλά. Η επίδραση του καπνίσματος περιγράφεται στο ημερολόγιο άλλοτε διεγερτική, άλλοτε ηρεμιστική και άλλοτε επικίνδυνη και απαγορευτική, μέσα από την ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία.

** Γιάννης Σερβετάς, Προσωπικό ημερολόγιο, Ανεκδοτολόγιο 2011, εκδόσεις IANOS, σ. 400, ευρώ 20

Ο Γιάννης Σερβετάς χρησιμοποιεί το ξεχωριστό του χιούμορ για να γράψει το 50 του ημερολόγιο. Η ραχοκοκαλιά του βιβλίου. Κάθε μέρα και ένα ανέκδοτο. Πληροφορίες και χώρος στον αναγνώστη να βάλει τη δική του πινελιά. Ο δημιουργός επιδιώκει να το χαρίσει σε όσους το διαβάσουν. Ζητεί από τους αγοραστές να του δώσουν ζωή.

** Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ημερολόγιο 2011 με τον ΚΥΡ, «Κρίση είναι... θα περάσει!», εικονογράφηση: ΚΥΡ, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 132, ευρώ 21,10

Οι μεγαλύτερες αλήθειες λέγονται με χαμόγελο. Ο γνωστός γελοιογράφος ΚΥΡ, μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων, το κάνει πράξη κάθε μέρα. Στο καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο ημερολόγιο-λεύκωμα, λαμβάνουμε μια γερή δόση χιούμορ. Καθόλου επιφανειακό. Οπως πάντα, αιχμηρό, διεισδυτικό και αποκαλυπτικό. Οι γελοιογραφίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες του ημερολογίου, σχολιάζουν με μοναδικό τρόπο την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας. Στο πέρασμα του χρόνου που έφυγε, συναντάμε όλες τις αρρώστιες αυτού του τόπου: ιδιοτέλεια, κοροϊδία πολιτική, ατομισμό. Με τα λιτά, αλλά τόσο δυναμικά σκίτσα του, ο ΚΥΡ βάζει τα γυαλιά σε όλους και τους δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα. Η παρακμή της σύγχρονης Ελλάδας σε λίγες γραμμές, σε λίγα λόγια.

** Λέων Τολστόι, Ημερολόγιο 2011, επιμέλεια: Σόνια Ιλίνσκαγια, Ολγα Αλεξανδροπούλου, εκδόσεις Γκοβόστη, σ. 384, ευρώ 15

Οι εκδόσεις Γκοβόστη τιμούν τον Τολστόι μ' αυτό το καλαίσθητο ημερολόγιο. Το παράδοξο είναι ότι τον σπουδαίο ρώσο λογοτέχνη στεφανώνουν περισσότερο οι δυτικοί, παρά οι συμπατριώτες του. Ο εκδοτικός οίκος συνεχίζει μια παράδοση, όπου αφιερώνει κάθε χρόνο ένα ημερολόγιο σ' έναν σημαντικό καλλιτέχνη. Εδώ, παρουσιάζεται το χρονολόγιό του, με παραθέματα από το βιβλίο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Μια ευχάριστη παραξενιά της μοίρας. Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι Σόνια Ιλίνσκαγια και η Ολγα Αλεξανδροπούλου. Η πρώτη υπήρξε γυναίκα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου και η δεύτερη, παιδί του.

** Αλμανάκ Καλοτυχίας 2011, Το γούρικο ημερολόγιο της χρονιάς, ιδέα-επιμέλεια: Μαίρη Σπυριδογιαννάκη, κείμενα: Βασιλική Τζουράκη, αστρολογία: Κώστας Λεφάκης, εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, σ. 256, ευρώ 15

Μια ιδέα για κάθε μέρα του χρόνου. Στις 256 σελίδες του αλμανάκ μπορείτε να τις βρείτε. Γεμάτες χρώματα, αρώματα, μυστικά και εμπειρίες, που, για άλλους λίγο και για άλλους πολύ, μπορεί να λειτουργήσουν σαν αποτελεσματικό ελιξίριο. Το «Αλμανάκ 2011» μπολιάζει με τον «ιό» της τύχης όποιον αναγνώστη το παίρνει στα χέρια του.

** Λαϊκές παραδόσεις, από τις γωνιές της Ελλάδας, εκδόσεις Α/συνέχεια, σ. 192, ευρώ 12

Τι ρόλο παίζουν οι μοίρες στη ζωή των ανθρώπων; Πως χωρίστηκε ο ουρανός από τη γη και τη θάλασσα; Ποιες αλήθειες αποκαλύπτουν οι θησαυροί της Δασκαλόπετρας; Τεντώστε τ' αφτιά σας και ανοίξτε την καρδιά σας για να ακούσετε ιστορίες από τότε που όλα μπορούσαν να συμβούν στ' αληθινά.

** Leon Tolstoi, Ημερολόγιο σοφίας, σειρά: Πηγές της γνώσης, μτφρ.: Νάνσυ Κουβαράκου, επιμέλεια: Αγγελική Σταθοπούλου, επιμέλεια σειράς: Ε. Καρτάκης, εκδόσεις Printa, σ. 386, ευρώ 23,10

Ο Τολστόι, που εκτός από σπουδαίος λογοτέχνης υπήρξε και σημαντικός ηθικός στοχαστής, συγκεντρώνει σ' αυτό το έργο αποφθέγματα από τα ιερά κείμενα του κόσμου, ρήσεις ποιητών και συγγραφέων από την παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά και κείμενα δικά του, που εκφράζουν τα πιστεύω και τις ανησυχίες του.

** Ημερολόγιον της Χαλκιδικής, έτη 1930, 1931, 1932, επιμέλεια: Γραμματική Καραβασιλικού, εκδόσεις Διά Βίου, σ. 342, ευρώ 15,07

Το «Ημερολόγιον της Χαλκιδικής» είναι ένα εμπνευσμένο έργο, που κυκλοφόρησε ως ετήσια περιοδική έκδοση από τον παπα-Νικόλαο Ηλία κατά τα έτη 1930-1933, ακολουθώντας αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο ήδη από τον 19ο αιώνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Βιβλία για το 2011
Τα βιβλία σβήνουν την τηλεόραση
Ξεχασμένη φρουρά με ιδιαίτερα παιδιά
Μαφίες, σε ανθρώπινα μεγαλεία τόπων
Με αντρική σκέψη ή συναίσθημα
Λίστες, μάνες και άγιοι χωρίς να θέλουν
Ανευ όρων και ορίων χαρά ζωής
Ενα ρεμπέτικο που σπάει κόκκαλα
Ασυνήθιστες στόφες
Τα «μικρά τίποτα» της καθημερινότητας
Αγόρια σε τόπους μαρτυρίας
Γκρο πλαν στο γυμνό σώμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Για να μη διαβούν οι Μήδοι
Εις το όνομα του πατρός
Μουσική
Η τέχνη ως κάθαρση και αυτογνωσία
Βιβλία για το 2011
Τα βιβλία σβήνουν την τηλεόραση
Ξεχασμένη φρουρά με ιδιαίτερα παιδιά
Μαφίες, σε ανθρώπινα μεγαλεία τόπων
Με αντρική σκέψη ή συναίσθημα
Λίστες, μάνες και άγιοι χωρίς να θέλουν
Ανευ όρων και ορίων χαρά ζωής
Ενα ρεμπέτικο που σπάει κόκκαλα
Ασυνήθιστες στόφες
Τα «μικρά τίποτα» της καθημερινότητας
Αγόρια σε τόπους μαρτυρίας
Γκρο πλαν στο γυμνό σώμα
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2011
Από τις 4:00 στις 6:00
Αυτό είναι το βιβλίο των τραγουδιών
Ο James Dean της τζαζ
Άλλες ειδήσεις
Το ποίημα του λιονταριού
Ενα αντίο στον Εκτορα Κακναβάτο που έσυρε πίσω του τα τείχη
ΘΗΣΕΙΑ