Έντυπη Έκδοση

Γλυκός πειρασμός

Πολλοί είναι οι συνειρμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σκέψη ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν.

Ενας από τους πιο «γλυκούς» αναφέρεται σίγουρα στην πανδαισία πατροπαράδοτων γλυκισμάτων όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και φυσικά η βασιλόπιτα, που κατακλύζουν αυτές τις ημέρες τα τραπέζια μας! Ας περάσουμε λοιπόν έναν-έναν από το «μικροσκόπιο» όλους αυτούς τους πειρασμούς, διευκρινίζοντας τα συν και τα πλην του καθενός...

Βασικό συστατικό για ένα γευστικό κουραμπιέ είναι σίγουρα το καλής ποιότητας βούτυρο. Το βούτυρο είναι μια ιδιαιτέρως πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία τοποθετούν το «λιθαράκι» για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ενας μόλις κουραμπιές βάρους 30 γρ. εμπεριέχει περίπου 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και σημειώστε πως σε μια ισορροπημένη διατροφή θερμιδικής απόδοσης 2.000 Kcal, το συνολικό κορεσμένο λίπος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 γραμμάρια!

Η θερμιδική απόδοση του κουραμπιέ είναι σημαντικά πιο υψηλή και από τα τρία άλλα γλυκίσματα των εορτών, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε από τον πιο κάτω πίνακα.

Θερμίδες ανά 30 γρ. (τεμάχιο - λεπτή φέτα)

Μελομακάρονα 110

Κουραμπιέδες 155

Βασιλόπιτα 125

Δίπλες 85

Από την άλλη, τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, προσδίδοντας στο αγαπημένο μας γλύκισμα μια ιδιαίτερη διαθρεπτική αξία. Το ελαιόλαδο, βασικός εκπρόσωπος των μονοακόρεστων λιπαρών στη χώρα μας, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL «καλής» χοληστερόλης, ενώ η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το αναδεικνύει σε τροφή-αρωγό

του καρδιαγγειακού μας συστήματος και όχι μόνον. Να τονισθεί, ακόμα, πως μέρος της γλυκύτητας του μελομακάρονου προέρχεται από το ευεργετικό μέλι και όχι εξ ολοκλήρου από ζάχαρη, όπως συμβαίνει με τους κουραμπιέδες αλλά και τη βασιλόπιτα.

Στο πεδίο της ενίσχυσης των γλυκισμάτων με τις αξίες των ξηρών καρπών επέρχεται μια ισορροπία, αφού τα μελομακάρονα και οι δίπλες πασπαλίζονται με τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα καρύδια, ενώ η βασιλόπιτα και πολύ περισσότερο οι κουραμπιέδες εμπεριέχουν αμύγδαλα, μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η βασιλόπιτα και ιδιαιτέρως οι δίπλες «κρύβουν» περισσότερη διαιτητική χοληστερόλη από ό,τι τα άλλα 2 γλυκίσματα, αφού για την παρασκευή τους απαραίτητη είναι μια σημαντική ποσότητα αβγών.

Αν και τα στατιστικά, λοιπόν, δίνουν στα μελομακάρονα ένα ελαφρύ προβάδισμα, επειδή ο νόμος της ισορροπημένης διατροφής προστάζει πως δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, εντάξτε με μέτρο και σύνεση τα αγαπημένα σας γλυκίσματα στην εορταστική περίοδο και χαρείτε με τους δικούς σας ανθρώπους αυτές τις τόσο ιδιαίτερες ημέρες, χωρίς υπερβολές (όσο υπερβολή είναι να τρώτε 10 μελομακάρονα τη φορά, άλλο τόσο υπερβολή είναι να αρνείστε ένα «γλυκό» κέρασμα με δικαιολογία ότι χριστουγεννιάτικα κάνετε δίαιτα...).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Σχετικά θέματα: Διατροφή
Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Νέα δεδομένα στη θεραπεία της νόσου
Ψυχολογία
Κάθε δώρο και ένα μήνυμα
Νεφρολογία
Καλά νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο
Ομορφιά
Φυσική οξυγονοθεραπεία
Διατροφή
Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές
Γλυκός πειρασμός