Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ * ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΠΑΦΩΝ * ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Μηχανισμός στήριξης, made in Germany, by Merkel

Οι ηγέτες των 27 περιορίστηκαν στην έγκριση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, για τη λειτουργία του οποίου θα χρειαστεί η τροποποίηση της συνθήκης με απλουστευμένη διαδικασία, που αποκλείει τα δημοψηφίσματα, και άφησαν σκόπιμα τις «επικίνδυνες» λεπτομέρειες για το 2011.

Τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου κορυφής δεν είναι σίγουρο ότι θα καθησυχάσουν τις αγορές, που εμφανίζονται όλο και περισσότερο επιθετικές, λόγω έλλειψης σαφήνειας και πολλών κενών στις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους 27. Το γεγονός ότι οι αγορές «χτύπησαν» όταν συνεδρίαζαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δείχνει τις διαθέσεις τους. Εύστοχα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, παρομοίασε τα αποτελέσματα της συνόδου με ένα μισοάδειο ποτήρι...

Οι 27 άφησαν σε εκκρεμότητα τη διαδικασία τροποποίησης της Συνθήκης, τη λειτουργικότητα του μόνιμου μηχανισμού, ιδίως ως προς την απόφαση για τη συμμετοχή των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του νέου μηχανισμού και άλλες βασικές πτυχές γύρω από την ενεργοποίησή του από τον Ιανουάριο του 2013.

Η φράση που ακούστηκε συχνά μετά το πέρας των εργασιών ήταν «θα δούμε»... Ο πρόεδρος των 27, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ κουράστηκε να επαναλαμβάνει στη συνέντευξη Τύπου ότι «οι ηγέτες των 27 είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη». Το «πώς» θα διερευνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου έμεινε ημιτελής, αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα ερεθίσει ακόμη περισσότερο τις αγορές, οι οποίες, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχουν βάλει ως στόχο την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν η μεγάλη νικήτρια της συνόδου. Πήρε αυτά που ήθελε (μηχανισμός με τη συμμετοχή ιδιωτών και τροποποίηση της Συνθήκης), χωρίς να χρειαστεί να ζοριστεί και να επιβεβαιώσει όσους την επικρίνουν ότι σκάβει συνεχώς το λάκκο της ευρωζώνης, για να ικανοποιήσει τη γερμανική κοινή γνώμη.

Ενας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης που πήρε αυτό που ήθελε, ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Επειτα από πρωτοβουλία του, απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, της Γαλλίας καθώς και άλλων χωρών για πάγωμα των κοινοτικών προϋπολογισμών κατά την περίοδο 2014-2020. Μόνο η Ιταλία πήρε μια σχετική απόσταση από τη βρετανική πρόταση, ενώ ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε «προκλητική» την ενέργεια του Λονδίνου...

Και τα ευρωομόλογα; Εγινε μια σύντομη συζήτηση, τάχθηκαν υπέρ ιδίως οι χώρες του Νότου και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ, γνωρίζοντας, όμως, ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το Βερολίνο, το Παρίσι και τους συμμάχους τους. Παρέμεινε, λοιπόν, το ευχολόγιο ότι «ίσως, στο μέλλον»... Πάντως, η άποψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου είναι ότι «άνοιξε ο δρόμος» για την έκδοση των ευρωομολόγων στην ευρωζώνη.

Στα συμπεράσματα της συνόδου, καλωσορίζεται «η εντυπωσιακή πρόοδος» της εφαρμογής του προγράμματος (δημοσιονομικής προσαρμογής) από την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά, οι 27 συμφώνησαν επί της εφαρμογής μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις ανυπάκουες χώρες. Στο καρφί και το πέταλο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γιατί κυκλοφορεί η "Ελευθεροτυπία" Σάββατο και Κυριακή
Η «Ε» σπάει τη διαπλοκή
Εκθεση ΔΝΤ
Ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες
Σύνοδος Κορυφής
Μηχανισμός στήριξης, made in Germany, by Merkel
Κυβέρνηση Ερντογάν
«Μπίζνες» για το Αιγαίο στα μέτρα της Αγκυρας
WikiLeaks
Το WikiLeaks στην «Ε»
Βουλή
Συζήτηση για το πολιτικό άσυλο
Κόντρα στη Βουλή για την ακρίβεια
ΠΑΣΟΚ
Μονόλογος για 156 ακροατές
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Σύγκρουση εντός, συναίνεση στα ευρωπαϊκά