Έντυπη Έκδοση

Συζήτηση για το πολιτικό άσυλο

Με τη σύμφωνη γνώμη Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, την αποδοκιμασία, αντιθέτως, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την αναδιαμόρφωση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία εν όψει της λήξης της σχετικής προθεσμίας στις 24 του μηνός.

Διευκρινίζοντας πως το νομοσχέδιο αφορά μόνον τους αιτούντες άσυλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για διαδικασία αδειοδότησης μεταναστών». Ο Χρ. Παπουτσής, αφού αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία «ανθρωπιστικού περιεχομένου», υπεραμύνθηκε του σκεπτικού του νομοθετήματος, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει προοπτική αποτροπής των μεταναστευτικών ροών χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου», προσθέτοντας, τέλος, πως «ασκούμε ειδική διπλωματία για το θέμα της εφαρμογής του Δουβλίνο 2».

Για «απύθμενη υποκρισία» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως «η εφαρμογή αυτού του νόμου δεν θα σταματήσει τη μετανάστευση, αλλά θα οδηγήσει σε πογκρόμ». Ζήτησε ταξιδιωτικά έγγραφα για τους μετανάστες και ίσα δικαιώματα για εκείνους που θα παραμείνουν, ενώ διαφώνησε με την εμπλοκή ιδιωτών, όπως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

Εκφράζοντας την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, ο Β. Μουλόπουλος δήλωσε πως, ενώ περιλαμβάνονται θετικές ρυθμίσεις, συνολικά «το μέλημα είναι η καταστολή και όχι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Σχετικά θέματα: Βουλή
Κόντρα στη Βουλή για την ακρίβεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γιατί κυκλοφορεί η "Ελευθεροτυπία" Σάββατο και Κυριακή
Η «Ε» σπάει τη διαπλοκή
Εκθεση ΔΝΤ
Ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες
Σύνοδος Κορυφής
Μηχανισμός στήριξης, made in Germany, by Merkel
Κυβέρνηση Ερντογάν
«Μπίζνες» για το Αιγαίο στα μέτρα της Αγκυρας
WikiLeaks
Το WikiLeaks στην «Ε»
Βουλή
Συζήτηση για το πολιτικό άσυλο
Κόντρα στη Βουλή για την ακρίβεια
ΠΑΣΟΚ
Μονόλογος για 156 ακροατές
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Σύγκρουση εντός, συναίνεση στα ευρωπαϊκά