Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * ΤΡΙΠΛΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Ν.Δ.: Σύγκρουση εντός, συναίνεση στα ευρωπαϊκά

Με σφοδρό σφυροκόπημα στη Βουλή κατά της κυβέρνησης για την «αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου» θα εμφανιστεί η Ν.Δ. στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 που αρχίζει σήμερα το βράδυ.

«Αντιμνημονιακό κοστούμι» θα ξαναφορέσει ο Αντώνης «Αντιμνημονιακό κοστούμι» θα ξαναφορέσει ο Αντώνης Αυτό το στίγμα έδωσε στην «Ε» σύμβουλος εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε σενάριο που φέρει τη Ν.Δ. να «βάζει νερό στο κρασί της».

Είναι εμφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς ξαναφοράει το «αντι-μνημονιακό» του κοστούμι και αφήνει πίσω του τα «συναινετικά», με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και συμμετείχε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κρατώντας ενιαία γραμμή με τον Γ. Παπανδρέου για ευρωομόλογα, μηχανισμό στήριξης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Τα εθνικά θέματα θα αποτελέσουν ένα ακόμη πεδίο μετωπικής σύγκρουσης της Ν.Δ. με την κυβέρνηση, το οποίο θα εξελιχθεί από το νέο χρόνο. Ο Α. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» και ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή πολιτικών αρχηγών, η οποία θα προγραμματιστεί μετά το άνοιγμα της Βουλής στις αρχές Ιανουαρίου.

Στη μάχη του προϋπολογισμού

Ολα δείχνουν ότι με γεμάτη τη φαρέτρα της θα προσέλθει στη Βουλή η Ν.Δ. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι η θέση της κατά του Μνημονίου δικαιώνεται καθημερινά, γιατί αποκαλύπτεται «με βάση πλέον τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης και όχι τις εκτιμήσεις της Ν.Δ., ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη και οι σκληρές θυσίες πηγαίνουν χαμένες», τόνισε ο σύμβουλος του Α. Σαμαρά. Επιμένει ότι ακόμη και η απόφαση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει τη διάταξη για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ δεν «αποτελεί υποχώρηση από τις θέσεις Σαμαρά κατά του Μνημονίου». «Η θέση μας ήταν πάντα ο εξορθολογισμός των μισθών στις ΔΕΚΟ» τόνισε. «Οντως καταγγέλλαμε τις οριζόντιες περικοπές αλλά ταυτόχρονα ήμασταν εναντίον και των προκλητικών προνομίων κάποιων "ρετιρέ". Οταν μπήκε η βάση των 1.800 ευρώ, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να ψηφίσουμε "ναι". Καμία πλάτη δεν δώσαμε στον Γιώργο Παπανδρέου. Τελεία και παύλα».

Η Ρηγίλλης, προβληματισμένη από την πιθανή διαρροή ψηφοφόρων που θα έχει προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μπορεί να ανακόψει από τη Ν.Δ. ένα κρίσιμο ποσοστό στις επόμενες εκλογές, επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή: και να μην υποχωρήσει από τον ανένδοτο κατά του Μνημονίου και να προβάλει ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κάτι στο οποίο έχει αποτύχει μέχρι τώρα. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές έλεγαν στην «Ε» ότι τρεις κινήσεις θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

1 Ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε λίφτινγκ της ηγετικής ομάδας στις αρχές του καινούργιου χρόνου διότι η υπάρχουσα στο μεγαλύτερο μέρος της εκτιμάται ότι «δεν πέτυχε να περάσει τις θέσεις της Ν.Δ.».

2 Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμφανίζεται πλέον «με συγκεκριμένη ατζέντα» και όχι με ευχολόγια, εκθέσεις ιδεών ή αναλύσεις που ούτε οι οικονομολόγοι καλά καλά δεν καταλαβαίνουν, πολύ περισσότερο στα καφενεία όπου θα βρεθούν και στις γιορτές οι βουλευτές επιστρέφοντας στις εκλογικές τους περιφέρειες.

3 Η δημόσια εμφάνιση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρώην επιτρόπου Σταύρου Δήμα μετά από πολύμηνη ηχηρή απουσία, που ερμηνευόταν ως δυσκολία να υπερασπιστεί την αντι-μνημονιακή στρατηγική Σαμαρά, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το «κεντρώο» προφίλ της Ν.Δ. που είχε υποβαθμιστεί.

Στις Βρυξέλλες όμως ο Α. Σαμαράς δεν θα διστάσει να ξαναεμφανιστεί με ευρωπαϊκό κοστούμι και να βάλει πλάτες στην κυβέρνηση, «σε ό,τι όμως ωφελεί τη χώρα», τόνισε ο στενός συνεργάτης του. «Αν τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου στις Βρυξέλλες ήταν γιατί αυτό θα ωφελήσει τη χώρα, που δεν θα μπορέσει αλλιώς να τα βγάλει πέρα», δήλωσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γιατί κυκλοφορεί η "Ελευθεροτυπία" Σάββατο και Κυριακή
Η «Ε» σπάει τη διαπλοκή
Εκθεση ΔΝΤ
Ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες
Σύνοδος Κορυφής
Μηχανισμός στήριξης, made in Germany, by Merkel
Κυβέρνηση Ερντογάν
«Μπίζνες» για το Αιγαίο στα μέτρα της Αγκυρας
WikiLeaks
Το WikiLeaks στην «Ε»
Βουλή
Συζήτηση για το πολιτικό άσυλο
Κόντρα στη Βουλή για την ακρίβεια
ΠΑΣΟΚ
Μονόλογος για 156 ακροατές
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Σύγκρουση εντός, συναίνεση στα ευρωπαϊκά