Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές

Με μια προσθήκη - τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποιεί, έστω και με νομοθετική πρόβλεψη προσωρινού χαρακτήρα, ένα δίκαιο αίτημα των κρατουμένων που αφορά τα πειθαρχικά. Υστερα από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεών τους, που ξεκίνησαν με αποχή συσσιτίου και κλιμακώθηκαν με απεργία πείνας, η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφάσισε να δώσει χάρη στις πειθαρχικές ποινές, που τις περισσότερες φορές επιβάλλονται καταχρηστικά και αυθαίρετα, υπό το πρόσχημα της μη συμμόρφωσης στις «νόμιμες» εντολές.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ποινικής δίκης, ο Χ. Καστανίδης ενσωμάτωσε στις διατάξεις του (άρθρο 34) και την τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στους κρατούμενους. Μέχρι δηλαδή την ψήφιση του νομοθετήματος και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ όλες οι πειθαρχικές ποινές διαγράφονται και δεν θα λαμβάνονται υπ' όψιν για τη χορήγηση τακτικών αδειών, την εφαρμογή του θεσμού τής υπό όρους απόλυσης, καθώς και τη χορήγηση άλλων ευεργετικών μέτρων, όπως η εργασία κ.λπ. Η μοναδική εξαίρεση που εισάγεται είναι για τα βαριά πειθαρχικά που αφορούν δωροδοκία υπαλλήλου, άσκηση βίας κατά μελών του προσωπικού, απόδραση και εισαγωγή ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι ανατρέπει το σημερινό καθεστώς, όπου η επιβολή της πειθαρχικής ποινής δεν σήμαινε μόνον την πειθαρχική τιμωρία του κρατουμένου (παραμονή στην απομόνωση, μεταγωγή, στέρηση επισκεπτηρίου κ.λπ.) αλλά του στερούσε και την άδειά του, ενώ παράλληλα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να αποφυλακιστεί με όρους με τα 3/5, με αποτέλεσμα να εκτίει μεγαλύτερη ποινή.

Πρακτικά η εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών θα ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε χιλιάδες κρατούμενους, για τους οποίους θα μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί ο θεσμός τής υπό όρους απόλυσης και συγχρόνως θα επιτρέψει και σε άλλους κρατούμενους να πάρουν άδειες και να κάνουν ευεργετικά μεροκάματα.

Αποσυμφόρηση

Ετσι θα επιτευχθεί ένα σημαντικό μέρος της πολυπόθητης αποσυμφόρησης των φυλακών, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των κρατουμένων, πάνω από 2.000 αιτήσεις για αποφυλάκιση με όρους είναι μπλοκαρισμένες εξαιτίας των πειθαρχικών.

Πέραν της έκτακτης ρύθμισης, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, χθες, δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε περίπου 1.230 έγκλειστους, εκ των οποίων οι 130 είναι κυρίως αλλοδαποί που βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης τους και οι 1.100 διότι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις χρηματικές ποινές τους.

Σημαντικές αλλαγές γίνονται και στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που πλέον θα δίνεται για όλες τις ποινές μέχρι 5 χρόνια, με συγκεκριμένους όρους που θα επιβάλλει το δικαστήριο (π.χ. αποκατάσταση ζημιάς, αφαίρεση άδειας οδήγησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Δικαιοσύνης
Κρατούμενοι: «Εγινε το πρώτο βήμα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΧΥΤΑ Κερατέας
Δολιοφθορά τα ξημερώματα
Δήμος Αθηναίων
Ω, κυπαρίσσι!
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές
Κρατούμενοι: «Εγινε το πρώτο βήμα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαίωσαν δημοσιογράφο όχι τον γιατρό-φάντασμα
Καταγγελία
«Είδα να δέρνουν παιδί με ειδικές ανάγκες»
Καταγγέλλει μιντιακό κανιβαλισμό
Δήμος Πειραιά
Τρεις μήνες απλήρωτοι στο «Κανάλι 1»
Δημόσιο
Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις
Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας
Κύτταρο «κλειδί» στον εγκέφαλο
Σχέδιο "Καλλικράτης"
«Ανάγκη για αποκέντρωση»
Ο «Καλλικράτης» πέφτει στα βαθιά
Οδικό δίκτυο
«Σφραγίστε τα διόδια»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
88χρονη ξεψύχησε δεμένη από τους ληστές της
Μουσικά Σχολεία
Οπερα... μπούφα από το υπουργείο
«Εμείς διδάξαμε τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη»
Διατροφή
Κίνημα τοποφάγων για υγεία και πολύχρονη ζωή