Έντυπη Έκδοση

«Ανάγκη για αποκέντρωση»

Ο νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και εκλεγμένος περιφερειάρχης σε συνέχεια δημοσιεύματός μας υπογραμμίζει απευθυνόμενος στην «Ε» και στη συντάκτρια Ελένη Δελβινιώτη:

Πιστέψαμε και στηρίξαμε το νέο θεσμό με όλες μας τις δυνάμεις.

Και νιώθουμε δικαιωμένοι γι' αυτή μας την επιλογή, καθώς σήμερα με το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, τον «Καλλικράτη», για πρώτη φορά αποτυπώνεται επί της ουσίας η έννοια της νησιωτικότητας σε νομοθέτημα, επικυρώνοντας τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη για τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.

Προσδίδεται κύρος και θεσμική δύναμη στον ισχυρό δήμο και στην αιρετή πλέον περιφέρεια.

Σε όλα αυτά τα θετικά, που συνιστούν κατακτήσεις της Αυτοδιοίκησης, πράγματι υπάρχουν ζητήματα που θα απαιτηθεί να διευθετηθούν άμεσα, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης και της ορθολογικής και παραγωγικής λειτουργίας μιας ευαίσθητης και «δύσκολης» περιφέρειας, όπως είναι αυτή του Νοτίου Αιγαίου.

Ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της διοικητικής δομής με τρόπο που θα εμπεδώνεται το αίσθημα δικαίου και ισονομίας, το αυτονόητο και απολύτως χρήσιμο για τον νησιώτη: η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον τόπο όπου ζει, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από νησί σε νησί, για οποιοδήποτε λόγο, να μη χρειάζεται να ξεσπιτώνονται υπάλληλοι και άξιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με δεδομένη την εξαιρετικά ιδιάζουσα φυσιογνωμία της πολυνησιακής περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Και οπωσδήποτε, να αποκεντρωθούν υπηρεσίες σε περιφερειακό επίπεδο που είναι ζωτικής και αναπτυξιακής σημασίας για τους νησιώτες, και έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό και την Απασχόληση. Τα αντίστοιχα υπουργεία δεν δείχνουν διάθεση αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που αφορούν το αντικείμενό τους, κάτι που αποτελεί θέμα διαβούλευσης και συνεχούς διεκδίκησης από πλευράς μας.

Με όλα τα παραπάνω, θέλω να υπογραμμίσω εμφατικά ότι με το νέο και τόσο σημαντικό εγχείρημα του «Καλλικράτη» πλεονάζουν οι ελπίδες και οι υψηλές προσδοκίες για το αύριο των νησιών μας, παρά οι «φοβίες», όπως σημειώνεται στον τίτλο του άρθρου σας.

Είχα την εντύπωση ότι στην τηλεφωνική μας επικοινωνία είχε «περάσει» αυτή η πίστη και η ικανοποίησή μας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως θα υλοποιηθεί και στο Νότιο Αιγαίο. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται πλήρως στο άρθρο σας (για το οποίο σας ευχαριστώ και πάλι), κάτι που αποδίδεται ίσως στο ειλικρινές σας ενδιαφέρον και την αγωνία να αναδειχθούν περισσότερο οι προβληματισμοί μας για επί μέρους θέματα.

Αναγνωρίζοντας τις καλές σας προθέσεις, θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή, που δεν έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα της «διάψευσης», αλλά της υπογράμμισης της σπουδαιότητας του εγχειρήματος, στο σύνολό του, προς όφελος των νησιωτών.

Φιλικά και με εκτίμηση

Γιάννης Μαχαιρίδης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Καλλικράτης
Σχετικά θέματα: Σχέδιο "Καλλικράτης"
Ο «Καλλικράτης» πέφτει στα βαθιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΧΥΤΑ Κερατέας
Δολιοφθορά τα ξημερώματα
Δήμος Αθηναίων
Ω, κυπαρίσσι!
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές
Κρατούμενοι: «Εγινε το πρώτο βήμα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαίωσαν δημοσιογράφο όχι τον γιατρό-φάντασμα
Καταγγελία
«Είδα να δέρνουν παιδί με ειδικές ανάγκες»
Καταγγέλλει μιντιακό κανιβαλισμό
Δήμος Πειραιά
Τρεις μήνες απλήρωτοι στο «Κανάλι 1»
Δημόσιο
Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις
Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας
Κύτταρο «κλειδί» στον εγκέφαλο
Σχέδιο "Καλλικράτης"
«Ανάγκη για αποκέντρωση»
Ο «Καλλικράτης» πέφτει στα βαθιά
Οδικό δίκτυο
«Σφραγίστε τα διόδια»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
88χρονη ξεψύχησε δεμένη από τους ληστές της
Μουσικά Σχολεία
Οπερα... μπούφα από το υπουργείο
«Εμείς διδάξαμε τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη»
Διατροφή
Κίνημα τοποφάγων για υγεία και πολύχρονη ζωή