Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ

Ο «Καλλικράτης» πέφτει στα βαθιά

Περιφερειάρχες ενώπιον του «Καλλικράτη». Από 1η Ιανουαρίου οι 13 μικροί πρωθυπουργοί θα δώσουν τη δική τους μάχη στην προσπάθεια να κερδίσουν ένα συλλογικό αλλά και προσωπικό ο καθένας στοίχημα.

Ορισμένοι περιφερειάρχες ψάχνουν ακόμη «χώρους» για την ορκωμοσία, άλλοι δίνουν τη μάχη της καρέκλας, καθώς είναι πολύ πιθανόν ορισμένοι σύμβουλοι να μην έχουν πού να κάτσουν στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση. Υπάρχει ασάφεια στις αρμοδιότητες που εκχωρούνται, οι μετατάξεις υπαλλήλων είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν ότι όλοι θα είναι στις θέσεις τους. Οι οργανισμοί των περιφερειών με την περιγραφή και τον αριθμό των θέσεων των υπαλλήλων έχουν ολοκληρωθεί με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών φορέων και κάθε περιφέρεια θα έχει τους εργαζομένους που της χρειάζονται.

Σίγουρο είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του «Καλλικράτη» μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θα είναι μεταβατικό. Σημαντικό είναι να γίνει και δημιουργικό για τα επόμενα χρόνια της Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα στην «Ε» μιλούν οι περιφερειάρχες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Καχριμάνης και Γιαννακίδης.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: εκλεγμένος περιφερειάρχης Ηπείρου

Περισσότερες αρμοδιότητες, ίδια χρήματα

1Μέχρι τώρα το προσωπικό των Νομαρχιών πληρωνόταν από το κράτος. Τώρα, με την κατάργησή τους, θα πληρώνονται μέσω των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που θα αποδίδονται στην περιφέρεια. Κανείς δεν μας έχει πει πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα, συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν φτάνουν για τις ανάγκες της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Μέχρι τώρα αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποιούσαμε για έργα ο καθένας στη δική του περιοχή. Τώρα που οι ανάγκες για να πληρώνονται οι υπάλληλοι όπως καταλαβαίνετε προηγούνται, τι θα γίνει; Θα κάνουμε λιγότερα έργα; Πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα συνολικά;

2Υπάρχουν υπηρεσίες, όπως αυτές που έχουν σχέση με την κτηνοτροφία ή αγροτικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να παραμείνουν στην περιφέρεια κι όχι να περάσουν στο δήμο. Οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα, ιδιαίτερα τώρα, σε καιρούς κρίσης, με μειωμένα τα κονδύλια που θα έχουν στη διάθεσή τους. Το όραμα του «ισχυρού δήμου» καλό είναι στα λόγια, αλλά στην πράξη πρέπει να υπάρχουν χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο.

3Εμείς στην Ηπειρο δεν πιστεύω να έχουμε προβλήματα με μετατάξεις και υπαλλήλους. Η έδρα μας ήταν και παραμένει στα Γιάννενα, έχουμε ρυθμίσει τα πρακτικά των πρώτων ημερών. Η αιρετή περιφέρεια είναι νέος θεσμός, προσωπικά τον πιστεύω και είμαι έτοιμος να τον υπηρετήσω. Ομως η αιρετή περιφέρεια δεν μπορεί να έχει αμφισβητούμενους πόρους. Πρέπει η κεντρική εξουσία αυτό το θέμα να το λύσει από τον πρώτο μήνα. Διαφορετικά, σε καιρούς ΔΝΤ και με την «ντιρεκτίβα» ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε 500 εκατομμύρια το χρόνο, πώς θα αναπτυχθεί ο νέος θεσμός;

4Περιμένουμε τα ΕΣΠΑ ως μάννα εξ ουρανού, όμως τα περισσότερα κονδύλια (της τάξης του 70%) έχουν ήδη δεσμευτεί. Είναι, όπως λέμε στο χωριό μου, σαν να έχουμε φάει το βόδι και είμαστε τώρα στην ουρά. Δεν λέω ότι δεν έγιναν και λάθη στο παρελθόν, όπως ας πούμε για την τουριστική προβολή, που δόθηκαν κονδύλια τα οποία ήταν περισσότερο για κατανάλωση.

5Θα ζήσουμε από 1η Ιανουαρίου μια μεταβατική περίοδο που θα μας πάει στο νέο σύστημα. Κάθε καινούργιο για να ισχυροποιηθεί χρειάζεται αγώνα. Εγώ είμαι υπέρ των αγώνων. Μόνοι μας, λοιπόν, θα αγωνιστούμε για την αιρετή περιφέρεια, δική μας θα είναι η προσπάθεια και στο πρόσωπό μας θα αντανακλά κάθε επιτυχία ή αποτυχία.

Αρης Γιαννακίδης: εκλεγμένος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Πρώτο εμπόδιο οι αρμοδιότητες

1 Εχω την τύχη ή την ατυχία από το 1994 να είμαι στα αυτοδιοικητικά. Κι έχω την εμπειρία της μετάβασης από την κρατική στην αιρετή Νομαρχία, τότε με τον «Καποδίστρια». Πρώτο εμπόδιο και τότε ήταν η εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Χρειάστηκε να εργαστούμε πολύ σκληρά, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και παρωχημένες αντιλήψεις, να αντιμετωπίσουμε αιτιάσεις και προσχηματολογίες για να κατακτήσουμε έναν καινούργιο για εκείνη την εποχή θεσμό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, και να ξέρετε ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα ασχοληθεί με τίποτα από όλα αυτά. Σημασία έχει να προχωρήσει ο θεσμός κι αυτό θα γίνει...

2 Φυσικά και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του «Καλλικράτη», είναι κάτι έωλο προς το παρόν. Ποιος περιμένει ότι το κεντρικό κράτος θα είναι πρόθυμο να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην περιφέρεια; Ακόμα κι αν η δυναμική του θεσμού σε πρώτη φάση επιβάλλει να δοθούν αρμοδιότητες, θεωρώ τις παλινωδίες που θα υπάρξουν δεδομένες. Ομως ακόμα κι αν σημειωθούν καθυστερήσεις, αν υπάρξουν προσχηματικές επικλήσεις, η περιφέρεια υπόκειται πλέον σε ένα θεσμικό ρόλο και θα ανταποκριθεί. Αυτό είναι καθοριστικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την κοινωνία. Οι κοινωνικές δυνάμεις είναι μαζί μας γιατί ξέρουν ότι όλα αυτά αφορούν τη ζωή τους και θα ενεργοποιηθούν σε έναν κοινό αγώνα, αν χρειαστεί. Ο,τι κι αν γίνει, θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε...

3 Χρέος της αιρετής περιφέρειας είναι να προσδώσουμε συγκεκριμένη περιφερειακή ταυτότητα στο χώρο μας, ανατέμνοντας χρονοδιαγράμματα και στόχους. Είναι μια δύσκολη συγκυρία λόγω οικονομικής κρίσης, όμως τα ΕΣΠΑ υπάρχουν κι έχουν απορροφηθεί ελάχιστα τα προηγούμενα χρόνια. Πεδίον δόξης λαμπρόν, για να αποδείξουν αυτοί που θέλουν να δουλέψουν ότι ταυτόχρονα μπορούν...

4 Οταν ακούω ορισμένους να λένε ότι η περιοχή έχει «ιδιαίτερα προβλήματα», εννοώντας την ύπαρξη του μουσουλμανικού στοιχείου σε Ξάνθη και Ροδόπη, θυμώνω. Πρόκειται συνολικά για μια περιφέρεια με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, να γίνει ένα εξειδικευμένο διαμετακομιστικό κέντρο. Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, υπάρχει κοινωνική αποδοχή, συνυπάρχουμε χρόνια όλοι μαζί, βιώνοντας μια κοινή μοίρα, είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες, δεν λειτουργούμε με οριοθετήσεις και αποκλεισμούς, κοινωνικούς ή άλλους.

5 Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποιος θα υπογράψει την πρόσκληση για την ορκωμοσία την 1η Ιανουαρίου, με ποιο τύπο σφραγίδας, της διοίκησης, της διεύθυνσης ή της πολιτικής ηγεσίας θα υπογράφονται τα έγγραφα, πού ακριβώς θα καθήσουν οι σύμβουλοι στην πρώτη συνεδρίαση, δεν νομίζω ότι είναι προεξάρχουσας σημασίας. Αυτό που προέχει είναι να εμπεδώσουμε τον «Καλλικράτη», κι αυτά θα υπερκεραστούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Καλλικράτης
Σχετικά θέματα: Σχέδιο "Καλλικράτης"
«Ανάγκη για αποκέντρωση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΧΥΤΑ Κερατέας
Δολιοφθορά τα ξημερώματα
Δήμος Αθηναίων
Ω, κυπαρίσσι!
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές
Κρατούμενοι: «Εγινε το πρώτο βήμα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαίωσαν δημοσιογράφο όχι τον γιατρό-φάντασμα
Καταγγελία
«Είδα να δέρνουν παιδί με ειδικές ανάγκες»
Καταγγέλλει μιντιακό κανιβαλισμό
Δήμος Πειραιά
Τρεις μήνες απλήρωτοι στο «Κανάλι 1»
Δημόσιο
Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις
Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας
Κύτταρο «κλειδί» στον εγκέφαλο
Σχέδιο "Καλλικράτης"
«Ανάγκη για αποκέντρωση»
Ο «Καλλικράτης» πέφτει στα βαθιά
Οδικό δίκτυο
«Σφραγίστε τα διόδια»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
88χρονη ξεψύχησε δεμένη από τους ληστές της
Μουσικά Σχολεία
Οπερα... μπούφα από το υπουργείο
«Εμείς διδάξαμε τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη»
Διατροφή
Κίνημα τοποφάγων για υγεία και πολύχρονη ζωή