Έντυπη Έκδοση

Αναλύοντας την κρίση

ΣΤΟΥΣ ταραγμένους καιρούς μας βλέπει κανείς στις λίστες των μπεστ σέλερ να σκαρφαλώνουν μελέτες για τον καπιταλισμό και τη χαοτική φύση του.

Μέσα σε ένα διάστημα ελάχιστων μηνών ο κόσμος μαθαίνει πώς από τη συσσώρευση και ανάπτυξη του κεφαλαίου στη βιομηχανία φτάσαμε στα τοξικά ομόλογα, τη μετατροπή των επενδυτικών εταιρειών σε καζίνο και σε μια απορρυθμιζόμενη οικονομία όπου η τύχη μιας χώρας μπορεί να βρίσκεται στα χέρια κάποιων άπληστων στελεχών που απλά επιζητούν μεγαλύτερο κέρδος. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένες κάποιες από τις νέες εκδόσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν τη σημερινή κατάσταση μιας καταρρέουσας παγκόσμιας οικονομίας.

*ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ

«Φράχτες και Παράθυρα»

μετ. Αγγελος Φιλιππάτος (Α. Α. Λιβάνη).

------------

Μέσα στη δίνη της κρίσης του 2008, οι περισσότεροι ξέχασαν ότι η περιβόητη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και ο καπιταλισμός της καταστροφής που ανέλυσε η Ναόμι Κλάιν στο «Δόγμα του Σοκ» είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν. Εδώ η καναδή δημοσιογράφος συγκεντρώνει τις παλιότερες ανταποκρίσεις της από τις διαδηλώσεις ενάντια στους ισχυρούς που καθόριζαν την πορεία της οικονομίας αλλά και τα ταξίδια της σε μέρη του κόσμου όπου οι παρίες του συστήματος ανακάλυπταν νέες μορφές αυτοργάνωσης. Και υπενθυμίζει σε μια απαισιόδοξη εποχή, ότι όπου ο καπιταλισμός υψώνει φράχτες, οι αρνητές του μπορούν να ανοίγουν παράθυρα αντίστασης.

*ΜΑΡΚ ΡΟΣ

«Καπιταλισμός εκτός νόμου - Η οικονομία του παρασκηνίου»

μετ. Αριστέα Κομνηνέλλη (Μεταίχμιο).

Μετά το μπεστ σέλερ του για την Goldman Sachs, την «τράπεζα που κυβερνάει τον κόσμο», όπου ουσιαστικά περιέγραφε τα στελέχη των αμερικανικών επενδυτικών οίκων ως τους νέους οικονομικούς δολοφόνους που τζογάρουν με την οικονομική ζωή του πλανήτη, ο δημοσιογράφος Μαρκ Ρος, ανταποκριτής της «Le Monde» στο Λονδίνο, αυτή τη φορά στρέφει το βλέμμα του στην αθέατη πλευρά του συστήματος. Από τους φορολογικούς παραδείσους μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των πολυεθνικών όπου παίρνονται οι αποφάσεις που κάνουν δυσβάσταχτη των καθημερινότητα καθώς καθορίζουν παγκόσμια τις τιμές από τα ακίνητα μέχρι τα τρόφιμα.

*Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε»

(Α. Α. Λιβάνης).

Ο ειρωνικός τίτλος δίνει το στίγμα. Η οικονομική ύφεση στην οποία βυθίζεται όλος ο πλανήτης δεν οφείλεται σε κάποιους λάθους χειρισμούς των κρατούντων αλλά είναι σύμφυτη με τη λειτουργία του συστήματος. Πρώτα ρεπόρτερ και μετά αναλυτής, ο Νίκος Μπογιόπουλος του «Ριζοσπάστη» εξηγεί μεθοδικά πώς η αναζήτηση περισσότερου κέρδους οδηγεί στη σημερινή κατάσταση της αποδιοργάνωσης του κοινωνικού ιστού και της επιστροφής σε ένα εργασιακό Μεσαίωνα. Και συμπληρώνει τον τρόπο με τον οποίο κάθε προσπάθεια στήριξης της οικονομικής ζωής αφορά μόνο τους υποτιθέμενους πυλώνες όπως τις τράπεζες ή τις πολυεθνικές και ποτέ τους εργαζομένους. Για τον συγγραφέα ο σοσιαλισμός παραμένει η μόνη ελπίδα απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που τώρα γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

*ΜΑΪΚΛ ΛΙΟΥΙΣ

«Μπούμερανγκ: Ταξίδια στον νέο Τρίτο Κόσμο: Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Γερμανία, ΗΠΑ»

μετ. Νίκος Ρούσσος (Παπαδόπουλος).

«Φοβού τους Ελληνες και ομόλογα φέροντας» ήταν ο τίτλος του άρθρου που έκανε γνωστό στη χώρα μας τον Μάικλ Λιούις. Πρώην στέλεχος επενδυτικής εταιρείας και νυν δημοσιογράφος του «Vanity Fair», οπλισμένος με αιχμηρό σαρκασμό, ο Λιούις περιπλανιέται στις «τριτοκοσμικές» χώρες της Ευρώπης αλλά και στη χώρα του για να μάθει πώς οι συνταγές για οικονομική ανάπτυξη που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια από την έκρηξη της οικοδομής μέχρι την επέκταση των καταναλωτικών δανείων τις οδήγησαν στην κατάρρευση.

*ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΡΒΕΪ

«Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού»

μετ. Πέτρος Χατζόπουλος (Καστανιώτης).

Ξεκινώντας από την παραδοχή του Μαρξ ότι ο καπιταλισμός αναπτύσσεται μέσα από τις ίδιες του τις κρίσεις, ο αμερικανός πανεπιστημιακός, συγγραφέας της «Συνθήκης του μεταμοντερνισμού», προσπαθεί να λύσει μια εξίσωση όπου η αέναη συσσώρευση κεφαλαίου δεν οδηγεί σε διαρκή ανάπτυξη. Αντίθετα δημιουργεί νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους ελάχιστους πλούσιους και τους υπόλοιπους που βυθίζονται στην ανέχεια. Μόνος λοιπόν δρόμος η πάλη ενάντια σε αυτό το σύστημα και κυρίως η δημιουργία ενός άλλου κόσμου δίκαιου και ηθικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Γιορτές με βιβλία
Βιογραφίες και μαρτυρίες
Από τα ξωτικά στα βαμπίρ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Γιορτές με βιβλία
Αναλύοντας την κρίση
Βιογραφίες και μαρτυρίες
Από τα ξωτικά στα βαμπίρ
Συνέντευξη: Μάρκους Σλάϊζνερ
Από την πλευρά του κτήνους
Κινηματογράφος
Ανήθικος κολοσσός
Μουσεία
Εδώ Βερολίνο, εδώ Περγαμος
Παιδί
Από που θέλουν τα παιδιά
Συνέντευξη: Γιώργος Κιμούλης
«Ντρέπομαι για τη γενιά μου»
Αρχαιολογική έκθεση
Το τέλος, μια νέα αρχή