Έντυπη Έκδοση

Το βίντεο της ντροπής για τη Λαμπεντούζα

Εικόνες κακομεταχείρισης μεταναστών στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα, που ξύπνησαν μνήμες από τη φρίκη του Αμπού Γκράιμπ καθώς έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από βίντεο που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της Rai, προκάλεσαν σοκ και αντιδράσεις.

Σκηνή από το «βίντεο της ντροπής», που έδειξε το ιταλικό κανάλι Rai2 Σκηνή από το «βίντεο της ντροπής», που έδειξε το ιταλικό κανάλι Rai2 Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει την εφαρμογή των απάνθρωπων πρακτικών, η δήμαρχος της Λαμπεντούζα «αδειάζει» την ιταλική κυβέρνηση, που από την πλευρά της δεσμεύεται για απόδοση ευθυνών.

Η λήψη έχει γίνει από κινητό τηλέφωνο και δείχνει μετανάστες στη σειρά, γυμνούς στο κρύο, να τους ψεκάζουν για απολύμανση. Σύμφωνα με πληροφορίες, Σύρος μετανάστης που κατάφερε να τραβήξει τις εικόνες της ντροπής καταγγέλλει ταυτόχρονα ότι άνθρωποι σαν και αυτόν στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα, που μοιάζει στην πραγματικότητα με στρατόπεδο συγκέντρωσης, αντιμετωπίζονται σαν ζώα.

Το βίντεο προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Rai2 ενώ είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 Αφρικανούς μετανάστες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ομως η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούσι Νικολίνι εμφανίστηκε επικριτική έναντι της κυβέρνησης, «αδειάζοντας» τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Τόνισε ότι το υπουργείο φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνθήκες παραμονής των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ότι η Λαμπεντούζα αλλά και ολόκληρη η Ιταλία ντρέπονται για τις εικόνες αυτές αλλά και την αλήθεια που κρύβουν.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει ότι η βοήθεια που παρέχεται από την Ιταλία στους μετανάστες που φθάνουν στις ακτές της δεν πληροί ούτε τα κατώτερα κριτήρια αλλά και ότι η Ρώμη δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών.

(Πηγές: Repubblica-BBC)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Συνέλαβαν γιους υπουργών
Απεργία πείνας Κούρδων βουλευτών μέσα στην Εθνοσυνέλευση
Ουκρανία
Πατάει γκάζι προς Μόσχα
Γερμανία
Με ρεκόρ υποστήριξης η τρίτη θητεία Μέρκελ στην καγκελαρία
Ιαπωνία
Τέλος η αυτοάμυνα
Ιταλία
Το βίντεο της ντροπής για τη Λαμπεντούζα
Σουδάν
Πραξικόπημα εν εξελίξει στο Νότιο Σουδάν
Συρία
Νέες αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι της Συρίας
Ματιές στον κόσμο
Κακό παρά καλό κάνουν τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια
«Δεν αποδεικνύεται η ανάμειξη» της SAS στο θάνατο της Νταϊάνας
Οι ιερόδουλες οργανώνονται σε Σκόπια και Ολλανδία
Μεταμόσχευσαν το χέρι στη γάμπα και μετά το' βαλαν πίσω
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά των παρακολουθήσεων
«Μαμά, δες πόσο ψήλωσα!» «Μπα, παιδί μου, λάθος κάνεις»