Έντυπη Έκδοση

Με ρεκόρ υποστήριξης η τρίτη θητεία Μέρκελ στην καγκελαρία

ΗΑνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την τρίτη θητεία της στην καγκελαρία, εξασφαλίζοντας υποστήριξη-ρεκόρ στο Κοινοβούλιο, με 462 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά και 9 απουσίες. Κανένας καγκελάριος δεν είχε στο παρελθόν λάβει τόσες πολλές ψήφους στην Μπούντεσταγκ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μέλη του συνασπισμού της που δεν ψήφισαν την κ. Μέρκελ. Μεγάλες προσδοκίες εναποτίθενται στον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για να επιβάλει μια πιο κοινωνική στροφή στη νέα κυβέρνηση.

Γιορτάζει η Μέρκελ την επιτυχία της... Γιορτάζει η Μέρκελ την επιτυχία της... Προτού μεταβεί στον πρόεδρο της γερμανικής δημοκρατίας, Γιόακιμ Γκάουκ απ' τον οποίο έλαβε επισήμως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η καγκελάριος ευχαρίστησε όσους την τίμησαν με την ψήφο τους, απηλλάγη... από την ανθοδέσμη που της είχαν προσφέρει και έδειχνε έτοιμη να πιάσει δουλειά καθώς αμέσως μετά την ορκωμοσία της και την ορκωμοσία του αντικαγκελάριου και των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, είχε προγραμματιστεί η πρώτη τους συνεδρίαση.

Με μια πλειοψηφία 504 εδρών επί συνόλου 631, βασισμένη στη συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα κληθεί αμέσως να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως ο ορισμός κατώτερου μισθού, η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βέβαια μια σταθερή προσέγγιση στην κρίση του ευρώ.

Ο «Ζίγκι»

Ρόλος-κλειδί στο νέο σχήμα θεωρείται εκείνος του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναλαμβάνει ταυτόχρονα και υπερ-υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας.

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας αντικαγκελάριο σε μια κυβέρνηση που ένα από τα μέλη της σας έχει χαρακτηρίσει «χοντρό» και «ανίκανο»; Η ερώτηση απευθύνθηκε πρόσφατα στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, γνωστό στη Γερμανία ως «Ζίγκι», που ανέλαβε αυτήν ακριβώς τη θέση στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Και η απάντησή του ήταν η εξής: «Αυτός που χρησιμοποίησε αυτόν το χαρακτηρισμό για μένα έχει κατά το ήμισυ δίκιο. Σε σας εναπόκειται να αποφασίσετε ποιο είναι αυτό το ήμισυ!».

Αναλυτές εκτιμούν ότι το «ήμισυ» είναι προφανές, αφού ο Γκάμπριελ μόνο ανίκανος δεν είναι. Διεξήγαγε με πολύ επιδέξιο τρόπο τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά την ήττα του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία. Μάλιστα, ένα μέρος της Ευρώπης περιμένει τώρα από αυτόν να επιβάλει στη νέα κυβέρνηση μια κοινωνική στροφή.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρατήρηση συνεργάτη του: «Χάσαμε τις εκλογές, αλλά κέρδισε τις διαπραγματεύσεις».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Συνέλαβαν γιους υπουργών
Απεργία πείνας Κούρδων βουλευτών μέσα στην Εθνοσυνέλευση
Ουκρανία
Πατάει γκάζι προς Μόσχα
Γερμανία
Με ρεκόρ υποστήριξης η τρίτη θητεία Μέρκελ στην καγκελαρία
Ιαπωνία
Τέλος η αυτοάμυνα
Ιταλία
Το βίντεο της ντροπής για τη Λαμπεντούζα
Σουδάν
Πραξικόπημα εν εξελίξει στο Νότιο Σουδάν
Συρία
Νέες αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι της Συρίας
Ματιές στον κόσμο
Κακό παρά καλό κάνουν τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια
«Δεν αποδεικνύεται η ανάμειξη» της SAS στο θάνατο της Νταϊάνας
Οι ιερόδουλες οργανώνονται σε Σκόπια και Ολλανδία
Μεταμόσχευσαν το χέρι στη γάμπα και μετά το' βαλαν πίσω
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά των παρακολουθήσεων
«Μαμά, δες πόσο ψήλωσα!» «Μπα, παιδί μου, λάθος κάνεις»