Έντυπη Έκδοση

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

Τέλος η αυτοάμυνα

Νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας, που μεταφράζεται σε επαναπροσδιορισμό των αμυντικών προτεραιοτήτων και αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 5% για την επόμενη πενταετία, αποφάσισε το Τόκιο, ενώ κλιμακώνεται η ένταση με το Πεκίνο, η οποία επαναπυροδοτήθηκε με την κινεζική απόφαση για επιβολή «ζώνης εναερίου ελέγχου» πάνω από ευρεία περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ανησυχία η Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να προειδοποιεί εκ νέου το Πεκίνο κατά της δημιουργίας ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας και πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ζητώντας του να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2019 στα 24.700 δισεκατομμύρια γεν (175 δισεκατομμύρια ευρώ), μέρος των οποίων θα διατεθεί για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπλάνων κάθετης αποπροσγείωσης, αμφιβίων οχημάτων και υποβρυχίων.

Η προτεραιότητα της ιαπωνικής άμυνας αναπροσαρμόζεται προς τα νησιωτικά εδάφη της δυτικής και νότιας περιοχής του αρχιπελάγους, από την επιχειρησιακή άμυνα του βόρειου και ανατολικού τμήματος της χώρας απέναντι στην πρώην Σοβιετική Ενωση, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα προτεραιότητα.

«Η Κίνα υιοθετεί έναν επικίνδυνο δρόμο, που μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστάσεις» αναφέρεται στο νέο ιαπωνικό στρατηγικό δόγμα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, η σινοϊαπωνική ένταση κλιμακώνεται με πυρήνα το σύμπλεγμα νησιών Σενκάκου, που ελέγχονται από το Τόκιο, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογιού. Το Πεκίνο στέλνει συστηματικά πλοία στα χωρικά ύδατα των νησιών, που βρίσκονται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Ταϊβάν και 400 χιλιόμετρα δυτικά της Οκινάουα. Καθώς στην περιοχή περιπολούν σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα θερμό επεισόδιο.

Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν ότι η απόφαση της Ιαπωνίας, ειδικά η προμήθεια των νέων οπλικών συστημάτων και των αμφίβιων σκαφών, δίνει στη χώρα «δυναμικές συνδυασμένες αμυντικές δυνάμεις», ικανές να αντιμετωπίσουν συνδυασμένη εισβολή στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.

Στις 22 Νοεμβρίου, το Πεκίνο κήρυξε «ζώνη εναερίου ελέγχου» επάνω από μία ευρεία περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, στην οποία περιλαμβάνεται και ο εναέριος χώρος του αρχιπελάγους που διεκδικεί.

Η Κίνα απαιτεί κάθε ξένο αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση εντός των ορίων της ζώνης να δηλώνεται, ωστόσο η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα εξακολουθούν να πραγματοποιούν πτήσεις χωρίς να ενημερώνουν το Πεκίνο, αρνούμενες να δεχθούν την ντε φάκτο διαμόρφωση νέου καθεστώτος στην περιοχή.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.cnn.com)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Ιαπωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Συνέλαβαν γιους υπουργών
Απεργία πείνας Κούρδων βουλευτών μέσα στην Εθνοσυνέλευση
Ουκρανία
Πατάει γκάζι προς Μόσχα
Γερμανία
Με ρεκόρ υποστήριξης η τρίτη θητεία Μέρκελ στην καγκελαρία
Ιαπωνία
Τέλος η αυτοάμυνα
Ιταλία
Το βίντεο της ντροπής για τη Λαμπεντούζα
Σουδάν
Πραξικόπημα εν εξελίξει στο Νότιο Σουδάν
Συρία
Νέες αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι της Συρίας
Ματιές στον κόσμο
Κακό παρά καλό κάνουν τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια
«Δεν αποδεικνύεται η ανάμειξη» της SAS στο θάνατο της Νταϊάνας
Οι ιερόδουλες οργανώνονται σε Σκόπια και Ολλανδία
Μεταμόσχευσαν το χέρι στη γάμπα και μετά το' βαλαν πίσω
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατά των παρακολουθήσεων
«Μαμά, δες πόσο ψήλωσα!» «Μπα, παιδί μου, λάθος κάνεις»