Έντυπη Έκδοση

Ευρω-Οδηγία προς καταναλωτές (αλλά πού 'ν' τοι;)

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε Οδηγία για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών (ΟΔΚ) στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί απλούστευση και εναρμόνιση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο στόχος αυτής της Οδηγίας είναι να ενισχύσει την προστασία και εμπιστοσύνη του καταναλωτή χωρίς περιορισμούς. Η ΟΔΚ είναι σημαντική γιατί βοηθά τους καταναλωτές να ωφεληθούν από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. Για παράδειγμα, σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα στην καλύτερη δυνατή τιμή στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. καθώς και διαδικτυακά.

Οι σημαντικότερες διατάξεις της ΟΔΚ προβλέπουν συνοπτικά τα ακόλουθα:

* Ο καταναλωτής, πριν προβεί σε κάποια πράξη αγοράς, πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τα χαρακτηριστικά των αγαθών και υπηρεσιών, τα στοιχεία του προμηθευτή και τη συνολική τιμή.

* Ορίζονται πλέον για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι 14 ημέρες ως χρόνος αναιτιολόγητης υπαναχώρησης του καταναλωτή από την αγοραπωλησία, ηλεκτρονική - εξ αποστάσεως (εκτός καταστήματος). Μέσα στην προθεσμία αυτή οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να υπαναχωρήσουν από την αγοραπωλησία χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία και χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση εκτός από το άμεσο κόστος της επιστροφής των προϊόντων.

* Σε περίπτωση που ο προμηθευτής δεν παράσχει στον καταναλωτή τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμά του να υπαναχωρήσει από την παραπάνω αναφερόμενη αγοραπωλησία, τότε ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να ασκήσει την υπαναχώρηση έως και 12 μήνες από τη λήψη της υπηρεσίας ή του αγαθού.

* Ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον καταναλωτή σχέδιο δήλωσης υπαναχώρησης.

* Επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για την παράδοση και πληρωμή των αγαθών (π.χ. κόστος μεταφοράς) δεν επιτρέπεται να χρεώνονται στον καταναλωτή σε μεγαλύτερο ποσό από αυτό που κοστίζει στον προμηθευτή.

* Η παράδοση των αγαθών πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή και το Συνήγορο του Καταναλωτή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.synigoroskatanaloti.gr

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οδηγία για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών (ΟΔΚ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Θέματα καταναλωτή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Γεμάτα αμφιθέατρα, κλειστές γραμματείες
ΙΣΑ
Πρόεδρος του ΙΣΑ: Δεν τρύπωσα στο Μαξίμου...
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πύργος σκουπιδιών δίπλα στο μοναστήρι
ΕΟΠΥΥ
Αγιάτρευτη κόντρα στον ΕΟΠΥΥ
ΟΚΑΝΑ
Μαλλιά κουβάρια έγιναν Μακρή, Μαλλιώρη
Σκουριές
«Διεθνείς μισθοφόροι θα φυλάνε τις Σκουριές»
ΟΔΚ
Ευρω-Οδηγία προς καταναλωτές (αλλά πού 'ν' τοι;)
Ανθρώπινα
«Τα βάρη της ρυθμικής πέφτουν στις πλάτες μας»
Καρυοθραύστης