Έντυπη Έκδοση

Γεμάτα αμφιθέατρα, κλειστές γραμματείες

Με τους περισσότερους διοικητικούς υπαλλήλους σε απεργία έγινε χθες η πρεμιέρα στα Πανεπιστήμια, με εξαίρεση το Φυσικό και τη Φιλοσοφική Σχολή, που τελούν από χθες υπό κατάληψη

«Νωρίς, νωρίς σήμερα, Ευγενία», είπε ο φούρναρης στη νεαρή φοιτήτρια. «Πάω για τον αγιασμό», του απάντησε εκείνη γελώντας. «Ανοιξαν τα Πανεπιστήμια;», ξαναρώτησε εκείνος. «Περίπου», απάντησε η φοιτήτρια. Ηταν σαφής. Τα μαθήματα ξεκίνησαν χθες, αλλά τα Πανεπιστήμια υπολειτουργούν. Με την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων να βρίσκονται σε απεργία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οι γραμματείες των σχολών παρέμειναν κλειστές ή υπολειτούργησαν, ενώ κλειδωμένες ήταν οι πόρτες στις βιβλιοθήκες και στους τομείς. Στα αμφιθέατρα πάντως επικράτησε το αδιαχώρητο, με εξαίρεση αυτά του Φυσικού και της Φιλοσοφικής Σχολής, οι φοιτητές των οποίων ψήφισαν χθες υπέρ της κατάληψης, μέχρι την Παρασκευή.

«Εσείς δουλεύετε;», ρωτήσαμε έναν υπάλληλο στη Νομική. «Εγώ ανήκω στο προσωπικό που έχει καταργηθεί. Είμαι φύλακας». Δεν ήταν ο μόνος. Αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις έχουν καταργηθεί αλλά και πολλοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ήταν χθες στο πόστο τους.

«Δεν ξέρω πού πάω», είπε η Λένα, πρωτοετής, περιφερόμενη στους ορόφους της Νομικής. «Εσύ σε ποιο κλιμάκιο είσαι;», ρωτούσαν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν Αστικό Δίκαιο. «Υποτυπωδώς έχουμε οργανωθεί. Σε κάποια τμήματα επικρατεί χάος και γι' αυτό φταίνε οι ανακοινώσεις των καθηγητών», ισχυρίζεται ο Κυριάκος, δευτεροετής στο Οικονομικό της Νομικής.

Τα χαιρετίσματα

«Μια παλιά μας συνήθεια είναι να έχουμε μια κοινή εμφάνιση, για κοινή εισαγωγή στο μάθημα. Δυστυχώς, σήμερα, ο καθηγητής έχει κάτι άλλο κανονίσει. Δεν ήξερε ότι θα ανοίξουμε τελευταία στιγμή. Σας στέλνει τα χαιρετίσματά του», είπε μία καθηγήτρια στους φοιτητές, που ξέσπασαν σε γέλια. «Μη γελάτε! Πού να προβλέψουμε τις εξελίξεις; Δεν τα θέλετε τα χαιρετίσματα;», απάντησε εκείνη.

«Μας έβαλαν στο αμφιθέατρο που δεν μας χωρούσε. Κάναμε μάθημα, για τα Θεμέλια των Μαθηματικών, καθισμένοι στο πάτωμα, στα σκαλιά και στα περβάζια», δήλωσε η Τόνια, πρωτοετής στο Μαθηματικό. Ο ενθουσιασμός της, όμως, υπερίσχυσε των προβλημάτων. «Ηταν τέλεια, είμαι χαρούμενη, μου άρεσε πολύ. Βαρέθηκα να κάθομαι τόσο καιρό και να χαλάω λεφτά σε καφέδες».

Στα διαλείμματα των μαθημάτων στο τμήμα Πληροφορικής, οι φοιτητές πήγαιναν στη γραμματεία για να ενημερωθούν πότε θα γίνουν οι εγγραφές, πού θα γίνει το επόμενο μάθημα και πότε ακριβώς θα ανοίξει η σχολή μετά τα Χριστούγεννα, όμως η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ενα πανό κρεμάστηκε από τους συμφοιτητές τους, με σκοπό να τους ενημερώσει ότι μέχρι τη Δευτέρα οι διοικητικοί απεργούν.

«Μετά τι γίνεται;», ρωτήσαμε μια διοικητική υπάλληλο του ΕΚΠΑ. «Δεν ξέρουμε. Την Παρασκευή έχουμε εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο. Θα δείξει».

«Ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί οι ελλείψεις στο Πανεπιστήμιο. Υποτίθεται ότι λειτουργεί. Υπάρχει μια υποστελεχωμένη γραμματεία, κι αυτοί που είναι εδώ, όμως, κάνουν λευκή απεργία. Από την άλλη, δεν αναδεικνύεται το κενό των φυλάκων που ήρθαν για δουλειά», ισχυρίζεται ο Αλέξανδρος, τριτοετής.

«Αν συμβεί κάτι στο χώρο του Πανεπιστημίου, ποιος θα είναι υπεύθυνος; Ο διαθέσιμος ή ο καταργημένος;», αναρωτιούνται οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι. «Εξαιτίας του μέτρου της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, μέρος του οποίου είναι η κατάργηση του κλάδου των φυλάκων - νυχτοφυλάκων, υπάρχει αδυναμία συντεταγμένης λειτουργίας των πλευρικών πυλών της Πανεπιστημιούπολης, οι οποίες και παραμένουν κλειστές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επόπτης.

Η πρόσβαση στη σχολή γίνεται μόνο από την πύλη της Ούλωφ Πάλμε, ενώ τα «πορτάκια» είναι περιφραγμένα, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό της ένοπλης ληστείας που έγινε το καλοκαίρι.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Συνεντεύξεις
Σχολές/Πανεπιστήμια
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Γεμάτα αμφιθέατρα, κλειστές γραμματείες
ΙΣΑ
Πρόεδρος του ΙΣΑ: Δεν τρύπωσα στο Μαξίμου...
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πύργος σκουπιδιών δίπλα στο μοναστήρι
ΕΟΠΥΥ
Αγιάτρευτη κόντρα στον ΕΟΠΥΥ
ΟΚΑΝΑ
Μαλλιά κουβάρια έγιναν Μακρή, Μαλλιώρη
Σκουριές
«Διεθνείς μισθοφόροι θα φυλάνε τις Σκουριές»
ΟΔΚ
Ευρω-Οδηγία προς καταναλωτές (αλλά πού 'ν' τοι;)
Ανθρώπινα
«Τα βάρη της ρυθμικής πέφτουν στις πλάτες μας»
Καρυοθραύστης