Έντυπη Έκδοση

Μαλλιά κουβάρια έγιναν Μακρή, Μαλλιώρη

Για τα εκατομμύρια του ΟΚΑΝΑ

Σε μια σκοτεινή κόντρα με πολλά εκατομμύρια ευρώ στο... φόντο και τους τοξικομανείς κάπου στη μέση, εξελίσσεται η διαμάχη μεταξύ της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή και της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών Μένυς Μαλλιώρη.

Κατά την υφυπουργό Υγείας κ. Μακρή , το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είχε λάβει ακόμη έγκριση από τον ΕΟΦ Κατά την υφυπουργό Υγείας κ. Μακρή , το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είχε λάβει ακόμη έγκριση από τον ΕΟΦ Η υφυπουργός Υγείας κ. Μακρή μάλιστα χθες σε συνέντευξη Τύπου, αφού έδωσε ένα... πάκο με έγγραφα στη δημοσιότητα, περιέγραψε κατά την άποψή της τρεις ύποπτες υποθέσεις, τις οποίες παρέδωσε τόσο στις δικαστικές αρχές όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τις εξετάσουν.

Η υφυπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι αναζητούνται συνολικά... 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΟΚΑΝΑ! Με έγγραφα που παρουσίασε υποστήριξε ότι αναζητούνται κατ' αρχάς 5 εκατ. ευρώ από σύμβαση που είχε συνάψει το ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ΟΚΑΝΑ, συνολικά 20 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, απάντησε ότι το φάρμακο είχε έγκριση, αλλά απλώς δεν είχε λάβει ακόμη τιμή Η κ. Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, απάντησε ότι το φάρμακο είχε έγκριση, αλλά απλώς δεν είχε λάβει ακόμη τιμή Ομως κάποια στιγμή ο ΟΚΑΝΑ μονομερώς τροποποίησε τη σύμβαση ενώ ήδη είχε εισπράξει 10 εκατ. ευρώ. Ετσι το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης. Τότε διαπιστώθηκε -σύμφωνα με την κ. Μακρή- ότι είχαν αξιοποιηθεί μόνο τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκατ. αγνοούνται.

Ταυτόχρονα η υφυπουργός Υγείας περιέγραψε άλλη μία ύποπτη μαύρη τρύπα στον Οργανισμό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από κονδύλι που προοριζόταν για τα Κέντρα Πρόληψης αλλά τα χρήματα δεν διατέθηκαν ποτέ. Με συνέπεια σήμερα να μην υπάρχουν στους λογαριασμούς του ΟΚΑΝΑ.

Κατά τα άλλα, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση με τα φάρμακα της απεξάρτησης. Οπως ισχυρίστηκε, από το 2008 ο ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιεί συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία (υπάρχει μία δραστική, αλλά με τρεις εμπορικές ονομασίες), την οποία επιχείρησε να αλλάξει το 2012 η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένυ Μαλλιώρη, θέλοντας να κάνει απ' ευθείας εισαγωγή από το εξωτερικό μέσω της εταιρείας.

Ωστόσο, κατά την κ. Μακρή, το συγκεκριμένο φάρμακο εκείνη την περίοδο δεν είχε λάβει ακόμη έγκριση από τον ΕΟΦ, γι' αυτό και ζήτησε από την κ. Μαλλιώρη να μη γίνει κανένας διαγωνισμός έως ότου δοθεί η έγκριση από τον ΕΟΦ.

Από την πλευρά της τώρα η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, απαντώντας λεπτομερώς στις καταγγελίες της υφυπουργού Υγείας, επεσήμανε ότι το φάρμακο το οποίο επρόκειτο να δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του είχε έγκριση από τον ΕΟΦ αλλά απλώς δεν είχε λάβει ακόμη τιμή.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά δεν χάθηκαν. Τα Κέντρα Πρόληψης λαμβάνουν τη χρηματοδότησή τους από τον ΟΚΑΝΑ, αφού καταθέσουν τους σχετικούς οικονομικούς απολογισμούς τους στον Οργανισμό.

Επίσης, όπως διευκρινίζεται από τον ΟΚΑΝΑ, ο Οργανισμός από τα χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης δεν έχει αποδώσει σε αυτά, μέχρι σήμερα, ποσό ύψους 2.518.000 ―. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί οφειλή του ΟΚΑΝΑ προς αυτά, αλλά αδιάθετο ποσό προς τα Κέντρα, που είτε δεν έχουν αποστείλει οικονομικούς απολογισμούς προκειμένου να εκταμιευτεί το αναλογούν ποσό είτε δεν έχει ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό ο οικονομικός έλεγχος των ήδη παραληφθέντων απολογισμών των Κέντρων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Χρηματοδότηση
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)
ΟΚΑΝΑ
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Διαφθορά
ΚΕΕΛΠΝΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Γεμάτα αμφιθέατρα, κλειστές γραμματείες
ΙΣΑ
Πρόεδρος του ΙΣΑ: Δεν τρύπωσα στο Μαξίμου...
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πύργος σκουπιδιών δίπλα στο μοναστήρι
ΕΟΠΥΥ
Αγιάτρευτη κόντρα στον ΕΟΠΥΥ
ΟΚΑΝΑ
Μαλλιά κουβάρια έγιναν Μακρή, Μαλλιώρη
Σκουριές
«Διεθνείς μισθοφόροι θα φυλάνε τις Σκουριές»
ΟΔΚ
Ευρω-Οδηγία προς καταναλωτές (αλλά πού 'ν' τοι;)
Ανθρώπινα
«Τα βάρη της ρυθμικής πέφτουν στις πλάτες μας»
Καρυοθραύστης