Έντυπη Έκδοση

84η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ REPORTERS SANS FRONTIERS

Από ελευθεροτυπία, κάτω απ' τη Ναμίμπια!

Το καταλαβαίνω να είσαι κάτω απ' τους Φινλανδούς, τους Δανούς, τους Ολανδούς στο θέμα της ελευθεροτυπίας. Σε τόσα άλλα είσαι κάτω, δηλαδή αυτό σε μάρανε; Αλλά κάτω κι απ' τη Ναμίμπια; Απ' τη Μποτσουάνα; Απ' τη Σιέρα Λεόνε; Απ' τη Μοζαμβίκη και την Μπενίν; Κι όμως, κύριοι αναγνώστες και κυρίες αναγνώστριες, η Ελλάδα τα έκανε σαλάτα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κι από την εβδομηκοστή θέση που κατείχε πέρυσι στον σχετικό κατάλογο, που εκδίδουν κάθε χρόνο οι Reporters Sans Frontiers (RSF), βρέθηκε φέτος στην ογδοηκοστή τέταρτη. Με προοπτικές μάλλον ζοφερές για το εγγύς μέλλον...

Εκτεθειμένοι δημοσιογράφοι

Τι φταίει; Σύμφωνα με τους RSF, η «ενοχλητική πτώση» της Ελλάδας οφείλεται στο «καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους της», οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι αφ' ενός στην κοινωνική κατακραυγή και αφ' ετέρου σε εκδηλώσεις βίας τόσο από εξτρεμιστικές ομάδες όσο και από την αστυνομία.

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τους RSF, «οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τους ιδιαιτέρως βίαιους και νεοναζί ακτιβιστές της Χρυσής Αυγής». Σαν να λέμε πρόβλημα και πρόβλημα διαρκώς ογκούμενο, παρά τις καλές προθέσεις και τα ευχολόγια.

Οχι πως στην ευρύτερη γειτονιά μας τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Η Τουρκία, για παράδειγμα, βρίσκεται στην εκατοστή πεντηκοστή τέταρτη θέση της λίστας, υποχωρώντας έξι θέσεις από πέρυσι. Σημειώνουν οι RSF: «Παρά τα πολυποίκιλα και φουριόζα ΜΜΕ της, είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους»!

Αιτία; «Η παράνοια του τουρκικού κράτους όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας», λένε οι RSF και συμπληρώνουν ότι αυτό ακριβώς το βαθύ κράτος της Αγκυρας επιμένει να αντιμετωπίζει κάθε μορφή κριτικής ως μια συνωμοσία προερχόμενη από παράνομες ομάδες και οργανώσεις.

Βάλτε και το Κουρδικό μέσα, βάλτε και τις διαρκείς αναβολές στη μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και το αύριο της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία δεν φαντάζει ιδιαιτέρως ρόδινο.

Πάμε και πιο δίπλα όμως, να δούμε τι παίζεται. Πτώση στον κατάλογο καταγράφουν η Αλβανία (εκατοστή δεύτερη στη σειρά, μείον έξι θέσεις), το Μαυροβούνιο (εκατοστό δέκατο τρίτο στη σειρά, μείον έξι θέσεις) και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (εκατοστή δέκατη έκτη στη σειρά, μείον είκοσι δύο θέσεις).

Διολίσθησαν λόγω δικαστικού αυταρχισμού («οφειλόμενου πολλάκις στην έλλειψη επαρκούς νομοθεσίας»), λόγω προβληματικής πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα, λόγω ψυχολογικής βίας που ασκείται ενάντια σε όσους εργάζονται στα media και στον τομέα της πληροφορίας γενικότερα, λόγω θολής ροής κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της διαφήμισης, λόγω, τέλος, της ισχυρής διείσδυσης εκ μέρους της «μαύρης» οικονομίας σε διάφορους τομείς των ΜΜΕ. Επιπλέον, «ακολουθώντας τα επικίνδυνα παραδείγματα της Ουγγαρίας και της Ιταλίας», η ΠΓΔΜ ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τη λογοκρισία...

Τόσο καλά. Τουλάχιστον είναι θετικά τα νέα που προέρχονται από τη Σερβία (εξηκοστή τρίτη στη σειρά, συν δεκαεπτά θέσεις) και την Κροατία (εξηκοστή τέταρτη στη σειρά, συν τέσσερις θέσεις).

Κι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο φάουλ από τους Reporters Sans Frontiers: Ανακάλυψαν «χώρα» επονόματι «Βόρεια Κύπρος» και την τοποθέτησαν στην ενενηκοστή τέταρτη θέση του πίνακα. Κέρδισε μάλιστα και οκτώ θέσεις από την περυσινή κατάταξή της! Νομίζω ότι κάποια από τις ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις οφείλει να τους βάλει στη θέση τους. Αν προλαβαίνει από τις άλλες ασχολίες της...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ελευθεροτυπία
Ερευνες & μελέτες
TV & Media
Δημοσιογράφοι
Σχετικά θέματα: TV & Media
Πρόστιμα για τα Χρόνια Πολλά
Ζητούν κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Χορός
Πεθαίνουν από έρωτα πάνω στη σκηνή
Συνεντεύξεις
Ο μεγαλύτερος πόλεμος; Εμείς εναντίον των φανατικών
Εθνική Λυρική Σκηνή
Η «Εθνική Ελλάδος» στη Νέα Λυρική
Φεστιβάλ
Οικονομίδης εναντίον Κλούνι
Κι αυτά
Το 24ωρο ενός 30άρη
Κι εκείνα
Ο Αβρανάς κάνει επανάσταση
Η Λαζαρίδου στον «Ενοικο»
Δεν είναι τσόντα
TV & Media
Από ελευθεροτυπία, κάτω απ' τη Ναμίμπια!
Πρόστιμα για τα Χρόνια Πολλά
Ζητούν κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη