Έντυπη Έκδοση

Γιώργος προς Χριστόφια: Πάση θυσία να συνεχιστούν οι συνομιλίες

Η Αθήνα επιμένει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να εξακολουθήσουν πάση θυσία, έως ότου καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία και γι' αυτό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια, εξήγγειλε τη δημιουργία ομάδας Ελλήνων νομικών, που θα συνδράμει την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα στις συνομιλίες.

Δ. Χριστόφιας: Πρόοδος, μόνο με σημαντικότατη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς Δ. Χριστόφιας: Πρόοδος, μόνο με σημαντικότατη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς Οι κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου χαρακτήρισαν τις πρόσφατες προτάσεις Ταλάτ για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης αρνητικές και οπισθοδρομικές και διαβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση για την περαιτέρω συζήτηση. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το Κυπριακό με τον κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κύπρου επέμεινε ότι δεν θέλει να προδικάσει το ναυάγιο των συνομιλιών... «εάν στο τέλος αποδειχθεί ότι υπάρχει σημαντικότατη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από παραδοσιακές θέσεις, τότε θα διαπιστωθεί πρόοδος...». Πρόσθεσε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική, όμως τα θέματα τακτικής επιδέχονται και αλλαγές και ανακατατάξεις, συνδέοντάς τα με τις εκλογές στα κατεχόμενα και τα αποτελέσματα αυτών. Σύμφωνα με τη νέα επισκόπηση για το Κυπριακό του ανεξάρτητου διεθνούς ιδρύματος ICG (International Crisis Group), το ζητούμενο αυτή τη στιγμή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είναι «να βρεθούν αμέσως στο ίδιο δωμάτιο η τουρκική κυβέρνηση με την Κυπριακή Δημοκρατία». Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα χάσει την ευκαιρία, αν της προσφερθεί. Πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει ήδη προτείνει απευθείας συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους, με την προϋπόθεση ότι θα αναμιχθούν και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επισκέψεων των κ. Χριστόφια - Ταλάτ στην Αγκυρα και στη συνέχεια στην Αθήνα...». * Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, ανέφερε ότι οι τουρκοκυπριακές προτάσεις είναι απαράδεκτες και απαιτείται ενότητα.

* Η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα παρατήρησε: «Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα, όχι μόνο γιατί διαχρονικά υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν μια ουσιαστική λύση στο Κυπριακό, διεθνείς παράγοντες και ηγεσίες της Τουρκίας, αλλά και γιατί αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της Τουρκίας. Εμπλέκεται αυτό το διαχρονικό πρόβλημα με τη μάχη των αγωγών, είτε αφορούν φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο, με τους ανταγωνισμούς αμερικανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Δημιουργούνται δηλαδή πολλοί κόμποι στο σκοινί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ανακοίνωσε ότι μας έρχεται ο Ερντογάν, πριν προσκληθεί!
Υπέρ της Χάλκης
Κυπριακό
Γιώργος προς Χριστόφια: Πάση θυσία να συνεχιστούν οι συνομιλίες
Διάσκεψη για την ενέργεια
Παπούλιας για το κλίμα: Υιοθετήσαμε μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας
Συνέδριο ΚΕΔΚΕ
- Δομική αλλαγή ο «Καλλικράτης» - Αιτία πολέμου οι 370 δήμοι
Ιθαγένεια μεταναστών
Διαψεύδει τον Σαμαρά το... γερμανικό μοντέλο
Διαξιφισμοί και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
«Υπόθεση Ζαχόπουλου»
Πλημμελήματα βλέπει ο εισαγγελέας για Τσέκου και «κομιστές»
ΣΥΝ με Οικολόγους
Οδεύουν προς συνοικέσιο για τις δημοτικές
Κύπρος
Αστυνομικό θρίλερ η δολοφονία Χατζηκωστή
Νομοσχέδιο για τις γονικές, τα ποτά και τα τσιγάρα
Θα συνδέονται αντικειμενικές αξίες και αφορολόγητο όριο
Άλλες ειδήσεις
Γκάλοπ: Αμείωτη η διαφορά ΠΑΣΟΚ, 60% ο «Καλλικράτης» και το δημοψήφισμα για τους μετανάστες
«Μαζί θα μείνουμε...»
Επίσκεψη γνωριμίας