Έντυπη Έκδοση

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ*ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑ

Θα συνδέονται αντικειμενικές αξίες και αφορολόγητο όριο

Σε επανεξέταση του αφορολογήτου για τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, όταν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης το προανήγγειλε από του βήματος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις γονικές παροχές, τα ποτά και τα τσιγάρα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Φ. Σαχινίδης Φ. Σαχινίδης Επί της ουσίας αυτή ήταν η απάντησή του στην κριτική που ασκήθηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων Στ. Παραδιά που επέμειναν ότι τα όποια οφέλη για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες θα χαθούν από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών.

Η εξαγγελία του κυβερνητικού στελέχους δεν έκαμψε ωστόσο τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εστιάστηκαν τόσο στη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολούθησε η κυβέρνηση για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα σε ένα 24ωρο, όσο και στην ουσία του νομοθετήματος.

Φυσική συνέπεια τούτων ήταν η Ν.Δ. και τα κόμματα της Αριστεράς να το καταψηφίσουν, ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε για την τελική θέση που θα λάβει σήμερα στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Καράογλου επέκρινε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και παλινωδίες και υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών πως θα ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίες περιουσίες δεν ευσταθεί διότι πολύ σύντομα θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι λόγω των διαρροών και των δημοσιευμάτων δημιουργήθηκε εκρηκτικό κλίμα στην αγορά καθώς πολλοί προχώρησαν άμεσα σε μεταβιβάσεις της ακίνητης περιουσίας τους.

Την άποψη ότι έχει ευνοηθεί ήδη το μεγάλο κεφάλαιο λόγω των διαρροών διατύπωσε και ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τη φορολόγηση κατά 10% των δωρεών σε χρήμα.

Ανάλογες ενστάσεις για τη φορολόγηση των δωρεών σε χρήμα εξέφρασε και ο Κ. Αϊβαλιώτης και πρότεινε έως τις 20.000 ευρώ να μην επιβάλλεται φορολόγηση.

Οσο για τον Δ. Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε το οικονομικό επιτελείο ότι την ίδια στιγμή που «βγάζει τη γλώσσα στους μικροϊδιοκτήτες που έσπευσαν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους» φορολογεί μόνο με 0,6% τα εταιρικά μερίδια των off shore εταιρειών.

Κριτικοί κατά του νομοσχεδίου για τους δικούς του λόγους ο καθένας ήταν και οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Σιγαρέτων Η. Χατζηβασίλογλου δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των τιμών στα τσιγάρα θα επιφέρουν περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου τους και αύξηση του λαθρεμπορίου το οποίο θα υπερβεί το 10% των συνολικών πωλήσεων.

Ζήτησε δε η φορολόγηση των τσιγάρων να γίνεται επί της λιανικής τιμής όπως ίσχυε προ του 1992.

Ανάλογο ήταν και το αίτημα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενοικιαστών Περιπτερούχων Γ. Πλακόπουλου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Αλκοολούχων Ποτών Ι. Ρεβάχ υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών θα επιφέρει νοθεία στα ποτά, αλλά και μείωση των κρατικών εσόδων διότι «κάθε αύξηση του φόρου μειώνει σχεδόν ισόποσα την κατανάλωση».

Ο υφυπουργός Οικονομικών στην καταληκτική ομιλία του επετέθη στη Ν.Δ. καταλογίζοντάς της ότι τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αποδίδει η παροιμία «καλημέρα Γιάννη, κουκιά σπέρνω».

Ο υφυπουργός επικέντρωσε στο ότι με τις νέες ρυθμίσεις φορολογείται κυρίως η μεταβίβαση μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι εφεξής οι φόροι θα καταβάλλονται «ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ακίνητα & κτηματαγορά
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ανακοίνωσε ότι μας έρχεται ο Ερντογάν, πριν προσκληθεί!
Υπέρ της Χάλκης
Κυπριακό
Γιώργος προς Χριστόφια: Πάση θυσία να συνεχιστούν οι συνομιλίες
Διάσκεψη για την ενέργεια
Παπούλιας για το κλίμα: Υιοθετήσαμε μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας
Συνέδριο ΚΕΔΚΕ
- Δομική αλλαγή ο «Καλλικράτης» - Αιτία πολέμου οι 370 δήμοι
Ιθαγένεια μεταναστών
Διαψεύδει τον Σαμαρά το... γερμανικό μοντέλο
Διαξιφισμοί και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
«Υπόθεση Ζαχόπουλου»
Πλημμελήματα βλέπει ο εισαγγελέας για Τσέκου και «κομιστές»
ΣΥΝ με Οικολόγους
Οδεύουν προς συνοικέσιο για τις δημοτικές
Κύπρος
Αστυνομικό θρίλερ η δολοφονία Χατζηκωστή
Νομοσχέδιο για τις γονικές, τα ποτά και τα τσιγάρα
Θα συνδέονται αντικειμενικές αξίες και αφορολόγητο όριο
Άλλες ειδήσεις
Γκάλοπ: Αμείωτη η διαφορά ΠΑΣΟΚ, 60% ο «Καλλικράτης» και το δημοψήφισμα για τους μετανάστες
«Μαζί θα μείνουμε...»
Επίσκεψη γνωριμίας