Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Οδεύουν προς συνοικέσιο για τις δημοτικές

Το συνοικέσιο του ΣΥΝ με τους Οικολόγους Πράσινους εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου ξεκίνησε σήμερα με μια συνάντηση κορυφής.

Εχοντας αρκετά κοινά σημεία σε θέματα όπως τα περιβαλλοντικά, η οικονομική κρίση, αλλά και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εκπρόσωποι των δύο πολιτικών σχηματισμών επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το πρωί και να εξετάσουν τις πιθανότητες συνεργασίας. Εκ μέρους του ΣΥΝ στη συνάντηση επρόκειτο να είναι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -προέρχεται από την Ανανεωτική Πτέρυγα- Δημήτρης Παπαδημούλης. Τους Οικολόγους Πράσινους θα εκπροσωπούσαν οι Νίκος Χρυσόγελος, Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Φουτάκης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που έγινε με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο εβδομάδες, αποφασίστηκε η λήψη πρωτοβουλιών για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, με «πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα πολιτών και στους ενεργούς πολίτες, που βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές δημοτικών αρχών του δικομματισμού». Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ συμφωνεί να γίνουν συμμαχίες με τους Οικολόγους Πράσινους, διευρύνοντας τα όρια. Ο Φώτης Κουβέλης είχε αναφερθεί στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την άλλη, θέτουν ως προτεραιότητα για τις δημοτικές εκλογές «ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα για πράσινες πολιτικές». Προτείνουν, μεταξύ άλλων, ευρύτερες συνεργασίες με βάση προγραμματικές συμφωνίες, δεν θέλουν προνομιακές σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο με ένα κόμμα και προωθούν πράσινους συνδυασμούς σε όλες τις περιφερειακές εκλογές ή συνεργασίες με κέντρο τις πράσινες προτάσεις. Επίσης, δηλώνουν θετικοί «σε ευρύτερες συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, για να προωθηθούν βαθιές αλλαγές στις διοικήσεις δήμων που έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις για διαφάνεια, συμμετοχική δημοκρατία και, πολύ περισσότερο, για προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη και ανάπτυξη της πράσινης και κοινωνικής οικονομίας».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι περιφερειακές συναντήσεις του ΣΥΝ, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ μίλησε σε μέλη του κόμματος της Αθήνας και επανέλαβε όσα είπε και στη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι άλλα εξήγγειλε ως αντιπολίτευση και άλλα έκανε ως κυβέρνηση. Υπερασπίστηκε τις «αριστερές λύσεις» στην οικονομική πολιτική, αλλά και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε πάει στο εργοστάσιο της Elite. Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, καλώντας την «να σκύψει στα προβλήματα. Και ο υπουργός Εργασίας οφείλει να δώσει απαντήσεις. Και πιο συγκεκριμένα, να δοθεί άμεσα το επίδομα των 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους».

Την ίδια στιγμή, ο Βαγγέλης Πιλάλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, με δήλωσή του άσκησε κριτική στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι «προσπαθεί να επιβάλλει μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ πολιτική γραμμή στον ΣΥΝ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Σύμφωνα με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, «αν θέλει να είναι συνεπής στο ήθος που έχει επιδείξει διαχρονικά ο χώρος, αλλά και ο ίδιος, να παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Οικολόγοι Πράσινοι
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ανακοίνωσε ότι μας έρχεται ο Ερντογάν, πριν προσκληθεί!
Υπέρ της Χάλκης
Κυπριακό
Γιώργος προς Χριστόφια: Πάση θυσία να συνεχιστούν οι συνομιλίες
Διάσκεψη για την ενέργεια
Παπούλιας για το κλίμα: Υιοθετήσαμε μοντέλο απληστίας και ασυδοσίας
Συνέδριο ΚΕΔΚΕ
- Δομική αλλαγή ο «Καλλικράτης» - Αιτία πολέμου οι 370 δήμοι
Ιθαγένεια μεταναστών
Διαψεύδει τον Σαμαρά το... γερμανικό μοντέλο
Διαξιφισμοί και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
«Υπόθεση Ζαχόπουλου»
Πλημμελήματα βλέπει ο εισαγγελέας για Τσέκου και «κομιστές»
ΣΥΝ με Οικολόγους
Οδεύουν προς συνοικέσιο για τις δημοτικές
Κύπρος
Αστυνομικό θρίλερ η δολοφονία Χατζηκωστή
Νομοσχέδιο για τις γονικές, τα ποτά και τα τσιγάρα
Θα συνδέονται αντικειμενικές αξίες και αφορολόγητο όριο
Άλλες ειδήσεις
Γκάλοπ: Αμείωτη η διαφορά ΠΑΣΟΚ, 60% ο «Καλλικράτης» και το δημοψήφισμα για τους μετανάστες
«Μαζί θα μείνουμε...»
Επίσκεψη γνωριμίας