Έντυπη Έκδοση

Η Ελαστογραφία, κεντρικό θέμα ημερίδας

Μία σημαντική ημερίδα για τον κόσμο της ακτινολογίας με θέμα «Η Υπερηχογραφία Σήμερα» διοργανώνει στις 23 Ιανουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο Crowne Plaza η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική & τη Βιολογία.

Σκοπός της ημερίδας είναι η εστίαση του προγράμματος στις νέες εφαρμογές που προσθέτει η Υπερηχογραφία σε όλες τις ειδικότητες. Ειδικότερα, μέσα από την ημερίδα επιδιώκεται να παρουσιαστεί και να φωτιστεί το νέο τεχνολογικό άλμα της Υπερηχογραφίας και των κλινικών του εφαρμογών.

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν αφορούν την Γυναικολογία-Μαιευτική, τη Χειρουργική και την Εντατικολογία, την Ακτινολογία, την Καρδιολογία (με τους Ενισχυτές Ηχογένειας-Σκιαγραφικά στη αιχμή της χρησιμότητάς τους) και τη Γαστρεντερολογία, Ογκολογία, Μαστολογία, Ορθοπεδική-Τραυματολογία, Ηπατολογία, Ουρολογία, Ενδοκρινολογία (με τις εφαρμογές της Ελαστογραφίας στα επιφανειακά και τα εν τω βάθει όργανα).

Στην ημερίδα αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παύλο Σ. Ζουμπούλη, έχουμε σκοπό να εστιάσουμε στις καινοτομίες που έχει να προτείνει η Υπερηχογραφία σήμερα, όπως αυτές εμφανίζονται στις διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες που τη χρησιμοποιούν. Η Υπερηχογραφία επεκτείνεται θεματικά και προσεγγίζει πρακτικά όλα τα όργανα του σώματος έχοντας σημαίνουσα απεικονιστική άποψη για τις περισσότερες παθολογίες που επηρεάζουν τη μορφολογία, την κίνηση, την αιμοδυναμική συμπεριφορά αλλά και την ιστολογική σύνθεσή τους.

Ακόμη, σκοπός της ημερίδας είναι η πρακτική εξάσκηση των γιατρών που συμμετέχουν ώστε να είναι έτοιμοι για άμεση εφαρμογή των νέων υπερηχογραφικών μεθόδων και της νέας σημειολογίας που προκύπτει. Στο πρακτικό μέρος, που συνοδεύει κάθε Θεματική ενότητα του προγράμματος, έχει δοθεί προτεραιότητα στην παρουσία των Υπερηχογράφων που διαθέτουν τις νέες τεχνολογίες, ειδικευμένων γιατρών στις τεχνικές αυτές και ειδικευμένων στελεχών των εταιρειών που παράγουν και διακινούν τα νέα υπερηχογραφικά μηχανήματα.

Κεντρική θέση στην ημερίδα, σημειώνει ο κ. Ζουμπούλης, έχει η Ελαστογραφία. Μετά την παρουσία μιας μορφής συμβατικής Ελαστογραφίας σε πολλούς υπερηχογράφους προτείνεται σήμερα ενός νέου τύπου Ελαστογραφία που αποτελεί πραγματική καινοτομία. Με τη νέα Shear Wave Ελαστογραφία, ο Υπερηχογράφος αποκτά νέα δυνατότητα αξιολόγησης και αξιόπιστης μέτρησης της σκληρότητας και της ελαστικότητας των ιστών. Με την Ελαστογραφία Shear Wave προστίθεται μία νέα διάσταση στην υπερηχογραφική εικόνα διάκρισης του παθολογικού ιστού από τον φυσιολογικό, όχι μόνο στα επιφανειακά αλλά και τα εν τω βάθει όργανα. Η ευελιξία, η υπερηχογραφική καθοδήγηση της Ελαστογραφίας Shear Wave και η προσθήκη της νέας ελαστογραφικής σημειολογίας ισχυροποιούν τη θέση της υπερηχογραφίας στα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Η Υπερηχογραφία με την Ελαστογραφία Shear Wave τείνει στην ιστολογική διάγνωση με την ατραυματική «εικονική βιοψία» που χαρακτηρίζει τους ιστούς.

Το πρακτικό μέρος του προγράμματος, ειδικά για την Ελαστογραφία διακρίνεται στα επιφανειακά όργανα, με κύρια εφαρμογή τον μαστό και τα εν τω βάθει όργανα, με κύρια εφαρμογή το ηπαρ. Ο μαστός και πιο πρόσφατα το ηπαρ είναι τα όργανα στα οποία παλιοί και νέοι κατασκευαστές Υπερηχογράφων έχουν εστιάσει την έρευνα και τις εφαρμογές τους. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε εκπαιδευτική επαφή με τους νέους Υπερηχογράφους και τη νέα ελαστογραφική διάσταση που προτείνουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Αισθητική χειρουργική
Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά μετά τις γιορτές
Σμιλευμένη σιλουέτα με λεμφικό μασάζ (Endermologie)
Παχυσαρκία
Παχυσαρκία απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα
Παχυσαρκία τέλος - Μια νέα ζωή ξεκινά
Δερματολογία
Αυξητικοί παράγοντες κατά της γήρανσης του προσώπου
Ψυχολογία
Οικογένεια: βάλσαμο στην παιδική ψυχή
Άλλες ειδήσεις
Οστεοπόρωση: η «σιωπηλή επιδημία»
Η Ελαστογραφία, κεντρικό θέμα ημερίδας
Σιαλόρροια: ένα πρόβλημα με ιατρική και κοινωνική διάσταση
Αρθρωση - φθογγολογία: πιθανές διαταραχές κατά την εξέλιξη του λόγου