Έντυπη Έκδοση

Παχυσαρκία τέλος - Μια νέα ζωή ξεκινά

Τον τελευταίο καιρό κατακλυζόμαστε από ειδήσεις που αποκαλύπτουν ότι η παχυσαρκία είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα των σύγχρονων ερευνών δείχνουν ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας εξαπλώνεται με επιδημιολογικές διαστάσεις. Πάνω από 400 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, 20% του πληθυσμού της Ευρώπης και 22,5% του πληθυσμού της Ελλάδας, χαρακτηρίζονται παχύσαρκοι. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization), η παχυσαρκία επηρεάζει σήμερα περισσότερους ανθρώπους ακόμη και από τη μάστιγα της πείνας.

***Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος;

Προφανώς κριτήριο για την αξιολόγηση ενός ασθενούς δεν μπορεί να αποτελεί μόνον η εξωτερική του εμφάνιση. Ο επιστημονικός τρόπος αξιολόγησης που μας δείχνει την πραγματική κατάσταση είναι ο λεγόμενος Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος συνδέει το βάρος ενός ατόμου με το ύψος του και ορίζεται ως το πηλίκο του βάρους του ατόμου προς το ύψος του στο τετράγωνο (ΔΜΣ = Βάρος/Υψος2). Τα άτομα λοιπόν με ΔΜΣ > 30 θεωρούμε πως είναι παχύσαρκα.

***Τελικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι οργανικό ή όχι;

Τα τελευταία δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα οργανικά αίτια είναι όλο και πιο μικρής αξίας. Για παράδειγμα η θεωρούμενη κακή λειτουργία του θυρεοειδούς ενοχοποιείται μόνο για το 2% της παχυσαρκίας. Συνήθως είναι μία πολύ καλή δικαιολογία για τον ασθενή που δεν θέλει να παραδεχτεί ότι είναι βουλιμικός, ένα σύμπτωμα που άπτεται της ψυχικής ιδιαιτερότητάς του. Πίσω από ένα παχύσαρκο άτομο κρύβεται συχνά ένας άνθρωπος με πολύ στρες, κατάθλιψη και μελαγχολία. Τρώει πολύ, όσο πιο πολύ τρώει παχαίνει και περιορίζεται η κινητικότητά του, με αποτέλεσμα τα γόνατα και η σπονδυλική του στήλη να φθείρονται. Ακριβώς επειδή μειώνεται η κινητικότητά του, στη συνέχεια παχαίνει πιο πολύ, αυξάνεται η κατάθλιψή του, κλείνεται στον εαυτό του και από αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα αν δεν κάνει κάτι δραστικό. Ο παχύσαρκος χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει την αυτοκαταστροφική του τάση, γι' αυτό και η σωστή αντιμετώπισή του πρέπει να γίνεται από μία ομάδα γιατρών και όχι από ένα μόνο άτομο.

***Πότε πρέπει να προχωρήσει κάποιος στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Ο καθένας από 16 έως 65 ετών με ΔΜΣ > 35 και με κάποια συνοδό νόσο (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, ορθοπεδικά προβλήματα) προτείνουμε να συμβουλευτεί έναν ειδικό για τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ωστόσο στα άτομα με ΔΜΣ > 40 η χειρουργική θεραπεία αποτελεί -σύμφωνα με διεθνή στατιστικά δεδομένα- τη μοναδική επιλογή για σίγουρη απώλεια βάρους και οριστικό αποτέλεσμα. Διεθνείς έρευνες αποκαλύπτουν ότι άτομα με ΔΜΣ > 30 παρουσιάζουν αύξηση του βάρους τους κατά 14% ανά πενταετία, ό,τι δίαιτα και αν κάνουν. Για το λόγο αυτό, πολλές ειδικότητες γιατρών -καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, διαβητολόγοι- συστήνουν οι ίδιοι στον ασθενή να κάνει κάτι για την παχυσαρκία του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το σακχαρώδη διαβήτη του ή να ανακουφίσουν τον πόνο από τα χειρουργημένα πόδια του. Είναι ανακόλουθο να προσπαθείς να βρεις λύση στην επιπλοκή αντί να αντιμετωπίσεις το ίδιο το πρόβλημα, που είναι η παχυσαρκία.

***Ποιοι είναι οι χειρουργικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος;

Η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ο γαστρικός δακτύλιος. Το κύριο χαρακτηριστικό του δακτυλίου, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από βιοσυμβατή σιλικόνη, είναι η γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση του. Είναι μία επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά, με 3 ή 4 τρυπούλες και χωρίς τομή, που σημαίνει δύο πράγματα: χαμηλή νοσηρότητα - ένα βράδυ παραμονή στην κλινική και καθόλου μετεγχειρητικός πόνος. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού παχυσαρκίας ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι 40'. Οσο για την απώλεια κιλών, αυτή φτάνει τα 8 - 10 κιλά τον πρώτο μήνα, ενώ τους επόμενους μήνες σταθεροποιείται στα 3 - 5,5 κιλά ανά μήνα. Ενας πιο γρήγορος ρυθμός απώλειας οδηγεί σε φαινόμενα χαλάρωσης και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται. Στην Ελλάδα έχουν χειρουργηθεί 15.000 ασθενείς και περίπου ο μέσος ετήσιος ρυθμός είναι 3.000 ασθενείς.

Μια άλλη νέα μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι το γαστρικό μανίκι ή Sleeve. Στην επέμβαση αυτή, με τη βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων, απομακρύνεται το 80% του στομαχιού, που όμως είναι ξεχειλωμένο. Ετσι το τμήμα που απομένει έχει χωρητικότητα 150 με 300ml. Είναι κατάλληλη για άτομα με ΔΜΣ > 40, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Η μέθοδος Sleeve διαρκεί περισσότερη ώρα από την τοποθέτηση του δακτυλίου, απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς για τουλάχιστον 5 ημέρες και διατροφή για 15 ημέρες μόνο με υγρά-σούπες. Ο ασθενής δεν επιτρέπεται να παραβιάσει τον κανόνα αυτό, καθώς είναι μία επέμβαση μηδενικής ανοχής λάθους στο θέμα της διατροφής. Γιατί στο sleeve το στομάχι του ασθενούς έχει ράμματα και αν φάει σκληρό φαγητό κινδυνεύει από διάτρηση της συρραπτικής γραμμής.

Πριν ο ασθενής πάρει την τελική απόφαση για την επέμβαση που θα επιλέξει, ο χειρουργός καταγράφει το ιστορικό του και του κάνει περίπου ένα ψυχογράφημα για να καταλάβει την προσωπικότητά του. Με βάση την προσωπικότητα του ασθενούς τού συστήνει αν πρέπει να κάνει επέμβαση δακτυλίου ή sleeve.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Παχυσαρκία
Παχυσαρκία απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Αισθητική χειρουργική
Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά μετά τις γιορτές
Σμιλευμένη σιλουέτα με λεμφικό μασάζ (Endermologie)
Παχυσαρκία
Παχυσαρκία απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα
Παχυσαρκία τέλος - Μια νέα ζωή ξεκινά
Δερματολογία
Αυξητικοί παράγοντες κατά της γήρανσης του προσώπου
Ψυχολογία
Οικογένεια: βάλσαμο στην παιδική ψυχή
Άλλες ειδήσεις
Οστεοπόρωση: η «σιωπηλή επιδημία»
Η Ελαστογραφία, κεντρικό θέμα ημερίδας
Σιαλόρροια: ένα πρόβλημα με ιατρική και κοινωνική διάσταση
Αρθρωση - φθογγολογία: πιθανές διαταραχές κατά την εξέλιξη του λόγου