Έντυπη Έκδοση

Ευρωκανόνες για την πυρηνική ενέργεια

ΞΑΝΑ ΟΧΙ ΑΠΟ GREENPEACE ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιλογή του κάθε κράτους-μέλους και όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξακολουθήσει να αποτελεί το θέμα της απόφασης για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, η θέση της Κομισιόν διά στόματος του Gunther Oettinger, υποψήφιου επιτρόπου Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίζει τις εθνικές επιλογές και θα παρεμβαίνει μόνο για την προάσπιση της εφαρμογής υψηλών συνθηκών ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών και θα στηρίζει επίσης το έργο της EURATOM.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος στην Greenpeace της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε: «Η σύμβαση "Espoo" υποχρεώνει τα ευρωπαϊκά κράτη που σχεδιάζουν την κατασκευή μεγάλων έργων με διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις -μεταξύ των οποίων και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών- να προετοιμάζουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού του έργου αυτού».

Προβλέπει επίσης, πρόσθεσε, την υποχρέωση των κρατών αυτών να ειδοποιούν εγκαίρως και να διαβουλεύονται με τα υπόλοιπα κράτη για τις δραστηριότητες αυτές, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σημαντικές διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, μπορούμε να έχουμε φωνή για τους γείτονες που δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των σταθμών αλλά και των ανθρώπων (βλέπε Κοζλοντούι).

Την ώρα που οι γείτονες χώρες μάς απειλούν με μία πυρηνική περικύκλωση και η Ευρωπαϊκή Ενωση νίπτει τας χείρας της στο θέμα της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας, στην Ελλάδα παρατηρείται για πρώτη φορά στα χρονικά μια προοδευτική στάση σε ενεργειακά και κατ' επέκταση περιβαλλοντικά ζητήματα, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ:

«Η υιοθέτηση ελάχιστου στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 40% έως το 2020 απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε, αλλά, πολύ περισσότερο, αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που έχει αυτή η πολιτική επιλογή, ένας τόσο φιλόδοξος στόχος αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα για τη χώρα και σε ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα».

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά, ζήτησε από τον Gunter Oettinger να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο σκοπεύει να προωθήσει μία κοινή ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Και επίσης αν συμφωνεί με τη διατήρηση της αμιγώς εθνικής αρμοδιότητας στο ζήτημα αυτό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Εκείνος απάντησε:

«Πέρα από την υποχρέωση της χρήσης 20% ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, δεν προκύπτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει μάλιστα και της νέας Συνθήκης της Ε.Ε., καμία άλλη υποχρέωση ως προς το υπόλοιπο 80% και συνεπώς θα στηρίξει κάθε απόφαση κράτους-μέλους ως προς την επιλογή του τρόπου κάλυψης του υπόλοιπου μεριδίου του ενεργειακού μίγματος. Το βασικό καθήκον της Ε.Ε.», στο οποίο σκοπεύει να επικεντρώσει το έργο του ως επίτροπος, «θα είναι η τήρηση των απαιτήσεων ασφαλείας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Ενέργεια
5,5% λιτότητα και στην κατανάλωση ρεύματος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Μπρος τρακτέρ και πίσω 1 δισ.
Στον χορό και οι Θεσσαλοί
Μαρσάρουν... και τα αγροτοδικεία
Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Κορκονέας «πυροβολεί» τον Κορκονέα
«Μουσική για τα Παιδιά»
Η συναυλία της ψυχής τους
Νέο ειδικό σώμα
Αδιάφθοροι και στο ΕΣΥ
Σεισμός
5,2 Ρίχτερ κούνησαν τη Δ. Ελλάδα
Έγκριση από την Αρχή Προστασίας
Ναι, με 6 όρους, σε εικονική περιήγηση
Ενέργεια
Ευρωκανόνες για την πυρηνική ενέργεια
5,5% λιτότητα και στην κατανάλωση ρεύματος
Πιλοτική εφαρμογή
ΕΛ.ΑΣ. της γειτονιάς
Άλλες ειδήσεις
«Πάγος» σε 21 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Επιτροπή κρατουμένων
Τα ρίχνουν στη... φαντασία του εντεκάχρονου κοριτσιού
200 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο στους πειρατές
Καταγγέλλουν απόπειρα απέλασης για 24
Καταδίκασαν τον εμπρησμό της συναγωγής
Βεβήλωσαν το μνημείο Τεμπονέρα
Κρήτη: αγνοούμενος στη θεομηνία