Έντυπη Έκδοση

200 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο στους πειρατές

Ελεύθεροι έπειτα από 70 ημέρες ομηρίας στα χέρια των ένοπλων Σομαλών πειρατών που τον περασμένο Νοέμβριο με ένα «ρεσάλτο» κατέλαβαν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Maran Centaurus», το οποίο έπλεε φορτωμένο με 2.000.000 βαρέλια πετρέλαιο ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, είναι από χθες τα ξημερώματα οι 9 Ελληνες και οι 19 αλλοδαποί συνάδελφοί τους.

Ολο το διάστημα της ομηρίας τους ήταν περιορισμένοι στο «κομοδέσιο» του πλοίου τους. Την απελευθέρωση των 28 ναυτικών που αποτελούσαν το «τσούρμο» του ελληνικού τάνκερ, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Κουβέιτ με προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού, πέτυχε ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης.

Με εντολή του μεταφέρθηκαν από το Λονδίνο και παραδόθηκαν στους πειρατές, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 6.500.000 δολάρια. Το ποσόν αυτό οι διεθνείς ναυτιλιακοί κύκλοι πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα για απελευθέρωση πλοίου.

Τα χρήματα πέταξε (μέσα σε σάκο) πάνω στην «κουβέρτα» του δεξαμενόπλοιου μικρό αεροπλάνο.

Ομως στα χέρια των Σομαλών πειρατών παραμένουν ακόμα τα ελληνόκτητα πλοία «Filitsa», που κατελήφθη στις 11 Νοεμβρίου 2009 και στο οποίο επιβαίνουν 3 Ελληνες και 22 αλλοδαποί ναυτικοί, και «Navios Apollo», με πλήρωμα 1 Ελληνα και 18 αλλοδαπούς ναυτικούς.

Σύμφωνα με τους παγκόσμιους ναυτιλιακούς οργανισμούς, οι επιδρομές αυτές αποφέρουν στους πειρατές 200 εκατ. δολάρια τον χρόνο,ενώ για την «αυθεντικότητα» των λύτρων χρησιμοποιούν ώς και ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης πλαστών.

Τέλος, σοκ προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του ΙΜΒ (Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας), που αποκαλύπτουν ότι μόνο το πρώτο 9μηνο του 2009 καταλήφθηκαν 114 πλοία και 668 ναυτικοί κρατήθηκαν ως όμηροι. Από αυτούς, 12 απήχθησαν, ενώ 6 έχασαν τη ζωή τους και 8 καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τα τέλη του 2009 δέχτηκαν επιθέσεις 38 ελληνόκτητα πλοία, από τα οποία τα 12 κατελήφθησαν και σε 26 καταγράφηκαν απόπειρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Μπρος τρακτέρ και πίσω 1 δισ.
Στον χορό και οι Θεσσαλοί
Μαρσάρουν... και τα αγροτοδικεία
Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Κορκονέας «πυροβολεί» τον Κορκονέα
«Μουσική για τα Παιδιά»
Η συναυλία της ψυχής τους
Νέο ειδικό σώμα
Αδιάφθοροι και στο ΕΣΥ
Σεισμός
5,2 Ρίχτερ κούνησαν τη Δ. Ελλάδα
Έγκριση από την Αρχή Προστασίας
Ναι, με 6 όρους, σε εικονική περιήγηση
Ενέργεια
Ευρωκανόνες για την πυρηνική ενέργεια
5,5% λιτότητα και στην κατανάλωση ρεύματος
Πιλοτική εφαρμογή
ΕΛ.ΑΣ. της γειτονιάς
Άλλες ειδήσεις
«Πάγος» σε 21 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Επιτροπή κρατουμένων
Τα ρίχνουν στη... φαντασία του εντεκάχρονου κοριτσιού
200 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο στους πειρατές
Καταγγέλλουν απόπειρα απέλασης για 24
Καταδίκασαν τον εμπρησμό της συναγωγής
Βεβήλωσαν το μνημείο Τεμπονέρα
Κρήτη: αγνοούμενος στη θεομηνία