Έντυπη Έκδοση

Ετοιμάζονται για Αθήνα οι Κρητικοί, πυρετός στην Πελοπόννησο

Στον χορό και οι Θεσσαλοί

Την κίνηση των φορτηγών από και προς Βουλγαρία έχουν αποκόψει από χθες οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, με την κατάληψη των τελωνείων Ορμενίου Εβρου, Εξοχής Δράμας και Προμαχώνα Σερρών, ενώ με δυσκολία γίνεται η κίνηση από και προς Σκόπια με την κατάληψη του τελωνείου Δοϊράνης Κιλκίς. Τρακτέρ έχουν παρατάξει και στο Τελωνείο Ευζώνων.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι Θεσσαλοί αγρότες, που έστησαν και πάλι το «κόκκινο μπλόκο» στη Νίκαια της Λάρισας. Για κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα ετοιμάζονται και οι αγρότες της Πελοποννήσου, κυρίως οι πορτοκαλοπαραγωγοί, ενώ συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Πέμπτη, οργανώνουν ο αγρότες της Κρήτης. Αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε περιοχή είχε χθες ως εξής:

Εβρος

Περισσότερα από 200 αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο τελωνείο του Ορμενίου από τους αγρότες του βόρειου Εβρου, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ. Τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας στο ύψος της Κορνοφωλιάς έχουν παρατάξει και οι αγρότες της περιοχής Σουφλίου, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου.

Την απόφαση να μην κατεβάσουν τρακτέρ στο τελωνείο των Κήπων πήραν αργά προχθές το βράδυ οι αγρότες του νότιου Εβρου (περιοχή Φερών) διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από τους συναδέλφους τους στον βόρειο Εβρο, αν και η αρχική τους απόφαση ήταν να αποκλείσουν το τελωνείο των Κήπων.

Μακεδονία

* Οι αγρότες του Κιλκίς προχώρησαν σε αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Δοϊράνης, διακόπτοντας περιοδικά την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την ΠΓΔΜ. Στους Ευζώνους οι αγρότες κράτησαν παραταγμένα στις άκρες του δρόμου τα τρακτέρ τους δίχως να εμποδίζουν τη διέλευση των αυτοκινήτων από και προς ΠΓΔΜ.

* Μία ώρα αργότερα (γύρω στα 3 μ.μ.) οι αγρότες των Σερρών προχώρησαν κι αυτοί σε αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα, εμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Βουλγαρία. Λίγο νωρίτερα «άνοιγαν» το μπλόκο του Στρυμονικού (δρόμος Σερρών-Θεσσαλονίκης), ανακοινώνοντας όμως την πρόθεσή τους να επαναλάβουν σήμερα την κατάληψη του οδοστρώματος στο συγκεκριμένο σημείο, από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ.

Κλειστή παρέμεινε και η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλίων, αλλά και στον κόμβο του Νέστου στη Χρυσούπολη.

Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, το τοπίο διαμορφώθηκε χθες ως εξής:

Στη Χαλκιδική οι ελαιοπαραγωγοί παρέμειναν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας. Στην Πέλλα κράτησαν παραταγμένα τρακτέρ σε δύο σημεία του οδικού δικτύου, ένα στην Κρύα Βρύση και ένα στα Γιαννιτσά, δίχως όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Θεσσαλία

Επί δυόμισι ώρες χθες το μεσημέρι τα θεσσαλικά τρακτέρ με επικεφαλής τον Β. Μπούτα συνέρρεαν στον οδικό κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, που βρίσκεται στο 357ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 700 αγροτικά μηχανήματα, στην πλειονότητα τους από τους αγρούς των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας, «πάτησαν» την άσφαλτο του εθνικού αυτοκινητοδρόμου, οδηγούμενα εις παράταξη στο ραντεβού των φετινών κινητοποιήσεων στον θεσσαλικό χώρο.

Από τις 12.30 το μεσημέρι η Αστυνομία έκλεισε, για λόγους ασφαλείας την εθνική οδό, καθώς τα τρακτέρ έβγαιναν σ' αυτήν, στέλνοντας τους οδηγούς μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου και Στεφανοβικείου προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου (και αντίστροφα για όσους κινούνταν προς Αθήνα).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη στον ίδιο δρόμο αλλά σε διαφορετικά οδικά σημεία θα συγκεντρωθούν αγρότες με τα («γαλάζια») τρακτέρ από τη Λάρισα (κυρίως), σε μια κινητοποίηση της οποίας ηγούνται στελέχη της αποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών, η οποία συγκροτείται στην πλειοψηφία της από στελέχη της ΕΑΣ Λάρισας. Σημεία συγκέντρωσης έχουν οριστεί στις οδούς Λάρισας-Αγιάς (κόμβος Πλατυκάμπου) και Λάρισας-Ελασσόνας (Μελούνα), δύο δρόμοι που χρησιμοποιούνται ως παρακαμπτήριοι των Τεμπών, μετά την κατολίσθηση και γι' αυτό δεν πρόκειται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να στηθούν μπλόκα.

Πελοπόννησος

Εκπρόσωποι αγροτών απ' όλη την Πελοπόννησο και κυρίως παραγωγοί εσπεριδοειδών συγκεντρώθηκαν χθες στην Τρίπολη και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως με τις αδιάθετες ποσότητες, ειδικά όσες προορίζονταν για χυμοποίηση. Οπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο Τετάρτη σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Αρτας.

Αλλοι αγρότες προσκείμενοι στην ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) θα προχωρήσουν, σήμερα, σε συγκέντρωση στην Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος της Στέρνας.

Κρήτη

Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική, στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχωρούν σήμερα η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Αποκλεισμό του κτιρίου όπου στεγάζονται οι εφορίες των Χανίων την Τετάρτη και άνοδο στην Αθήνα το απόγευμα της ίδιας μέρας για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Πέμπτης αποφάσισε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων η «Ενότητα». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αγροτικές κινητοποιήσεις
Μπρος τρακτέρ και πίσω 1 δισ.
Μαρσάρουν... και τα αγροτοδικεία
Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε
Για το ίδιο θέμα
Μπρος τρακτέρ και πίσω 1 δισ.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Μπρος τρακτέρ και πίσω 1 δισ.
Στον χορό και οι Θεσσαλοί
Μαρσάρουν... και τα αγροτοδικεία
Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Κορκονέας «πυροβολεί» τον Κορκονέα
«Μουσική για τα Παιδιά»
Η συναυλία της ψυχής τους
Νέο ειδικό σώμα
Αδιάφθοροι και στο ΕΣΥ
Σεισμός
5,2 Ρίχτερ κούνησαν τη Δ. Ελλάδα
Έγκριση από την Αρχή Προστασίας
Ναι, με 6 όρους, σε εικονική περιήγηση
Ενέργεια
Ευρωκανόνες για την πυρηνική ενέργεια
5,5% λιτότητα και στην κατανάλωση ρεύματος
Πιλοτική εφαρμογή
ΕΛ.ΑΣ. της γειτονιάς
Άλλες ειδήσεις
«Πάγος» σε 21 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Επιτροπή κρατουμένων
Τα ρίχνουν στη... φαντασία του εντεκάχρονου κοριτσιού
200 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο στους πειρατές
Καταγγέλλουν απόπειρα απέλασης για 24
Καταδίκασαν τον εμπρησμό της συναγωγής
Βεβήλωσαν το μνημείο Τεμπονέρα
Κρήτη: αγνοούμενος στη θεομηνία