Έντυπη Έκδοση

Καταγγέλλουν απόπειρα απέλασης για 24

Μία νέα σκανδαλώδης περίπτωση εσπευσμένης απόπειρας απέλασης προσφύγων, χωρίς να τηρηθούν ούτε καν τα προσχήματα της ελλιπέσταστης και προβληματικής διαδικασίας, καταγγέλλεται στη Σάμο.

Είκοσι τέσσερα συνολικά άτομα, ανάμεσά τους 6 Ιρανοί με ιστορικό πολιτικών διώξεων, μεταφέρθηκαν ξαφνικά από το Κέντρο Κράτησης της Σάμου στην Αθήνα, αφού ο αστυνομικός διευθυντής απέρριψε συλλήβδην τα αιτήματά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι 6 Ιρανοί, σύμφωνα με τη δικηγόρο Μαριάννα Τζεφεράκου, κρατούνται στα κρατητήρια του Ελληνικού σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, χωρίς διερμηνέα και χωρίς τη δυνατότητα νομικής συνδρομής προκειμένου να προσβάλουν την απόρριψη της αίτησής τους για άσυλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Οπως μας καταγγέλθηκε, οι Ιρανοί πρόσφυγες, που ήρθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, έκαναν αίτηση πολιτικού ασύλου, επικαλούμενοι την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους και τους σοβαρούς κινδύνους που τους απειλούν εκεί. Ο ένας μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια σύλληψής του. Η αίτησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, εκδικάστηκε από επιτροπή, όπου έπειτα από μια παρωδία διαδικασίας ασύλου (δεν υπήρχε ούτε κατάλληλος διερμηνέας κατά τη συνέντευξή τους), ο αστυνομικός διευθυντής Σάμου απέρριψε το αίτημα και διέταξε την εκτέλεση της απόφασης απέλασης στο Ιράν!

Η απορριπτική απόφασή τους κοινοποιήθηκε μόλις το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου και την επόμενη ημέρα μετήχθησαν στην Αθήνα προς απέλαση, χωρίς να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους. Αγνωστη παραμένει και η τύχη των 10 Αφγανών προσφύγων οι οποίοι μετήχθησαν επίσης στην Αττική με σκοπό την άμεση απέλασή τους.

Το ερώτημα είναι τι θα πει άραγε η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης για το θέμα αυτό στον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Μπρος τρακτέρ και πίσω 1 δισ.
Στον χορό και οι Θεσσαλοί
Μαρσάρουν... και τα αγροτοδικεία
Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Κορκονέας «πυροβολεί» τον Κορκονέα
«Μουσική για τα Παιδιά»
Η συναυλία της ψυχής τους
Νέο ειδικό σώμα
Αδιάφθοροι και στο ΕΣΥ
Σεισμός
5,2 Ρίχτερ κούνησαν τη Δ. Ελλάδα
Έγκριση από την Αρχή Προστασίας
Ναι, με 6 όρους, σε εικονική περιήγηση
Ενέργεια
Ευρωκανόνες για την πυρηνική ενέργεια
5,5% λιτότητα και στην κατανάλωση ρεύματος
Πιλοτική εφαρμογή
ΕΛ.ΑΣ. της γειτονιάς
Άλλες ειδήσεις
«Πάγος» σε 21 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Επιτροπή κρατουμένων
Τα ρίχνουν στη... φαντασία του εντεκάχρονου κοριτσιού
200 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο στους πειρατές
Καταγγέλλουν απόπειρα απέλασης για 24
Καταδίκασαν τον εμπρησμό της συναγωγής
Βεβήλωσαν το μνημείο Τεμπονέρα
Κρήτη: αγνοούμενος στη θεομηνία