Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ»

Φθηνότερο να σώσουν την Ελλάδα - ακριβότερο να την παρατήσουν

Μισό... καλό λόγο χθες από την ΕΚΤ και αλλαγή κλίματος υπέρ... της Ελλάδας, με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» να προτρέπουν με κύριο άρθρο να βοηθηθεί οικονομικά η χώρα μας για να αποφευχθεί ένα «Ντουμπάι» στην ευρωζώνη.

«Κάπως καθυστερημένα, αλλά σωστά», χαρακτήρισε τα βήματα της Ελλάδας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι «Κάπως καθυστερημένα, αλλά σωστά», χαρακτήρισε τα βήματα της Ελλάδας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι Με συνέντευξή του χθες στην τηλεόραση του Ρόιτερ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, χαρακτήρισε θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, απέκλεισε όμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο βοήθειας.

«Αυτή τη στιγμή πιστεύω, κάπως αργά πλέον -λυπάμαι που το λέω- ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σωστά βήματα», επισήμανε ο Νοβόντι, αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και πρόσθεσε: «Εχουμε ένα αυστηρό άρθρο στη συνθήκη της Ε.Ε., το οποίο αποκλείει την οικονομική βοήθεια. Για μας είναι ξεκάθαρο». Απαντώντας έμμεσα στα σενάρια περί πιθανής γερμανικής βοήθειας, ο Αυστριακός τραπεζίτης είπε: «Η συζήτηση από την πλευρά ορισμένων κρατών της Ε.Ε. για κάποιες διμερείς προοπτικές και άλλα τέτοια; Δεν γνωρίζω τίποτα».

Μπορεί η ΕΚΤ να επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο μερίδα του διεθνούς Τύπου αρχίζει να θέτει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, καθώς αν η Ελλάδα καταρρεύσει, τότε τίθενται σε κίνδυνο όλος ο ευρωπαϊκός Νότος και η συνοχή της ευρωζώνης.

Πυροβόλησε στα πόδια της Ε.Ε. ο Σόιμπλε

«Δηλώσεις σαν αυτές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών (σ.σ. Β. Σόιμπλε), ότι η Ελλάδα πρέπει να βουλιάξει ή να κολυμπήσει μόνη, μοιάζει με πυροβολισμό στο πόδι της Ευρώπης», γράφουν χαρακτηριστικά σε κύριο άρθρο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», με τον εύγλωττο τίτλο «Μετά το Ντουμπάι». «Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών για τα χρέη της, οι επενδυτές θα φύγουν τρέχοντας από ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλή ανάπτυξη και μεγάλα χρέη -ωθώντας μερικές από τις ασθενέστερες σε κρίση», συνεχίζει η εφημερίδα.

* Κάτι τέτοιο, αποφαίνονται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», θα είχε σοβαρές επιπτώσεις. «Μια διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφή... Η οικονομική βοήθεια είναι αναγκαία. Για αρχή, οι πιο ισχυρές χώρες της Ε.Ε. -όπως η Γερμανία- πρέπει να σπεύσουν προς βοήθεια των ασθενέστερων γειτόνων τους. Αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν. Ισως φανεί ακριβό. Θα είναι όμως φθηνότερο από ένα νέο γύρο κρίσης».

* Ανάλογο κλίμα υπάρχει και από τους «Τάιμς του Λονδίνου». «Ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας ίσως είναι πιο σοβαρός για τη ευρωζώνη από ό,τι για την Ελλάδα την ίδια. Αν η Ελλάδα πτωχεύσει, άλλες χώρες με υψηλό χρέος θα βρεθούν αντιμέτωπες με δραστικά πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει πτώχευση της Ελλάδας...», επισημαίνει η εφημερίδα. Επικαλείται μάλιστα δήλωση Γερμανού διαχειριστή hedge fund, σύμφωνα με την οποία «ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα αποτελέσει άμεσα πρόκληση για την Πορτογαλία και ταυτόχρονα για την Ισπανία και ύστερα από μια-δυο μέρες για την Ιταλία».

* Οι αγορές συνεχίζουν πάντως να παίζουν «Ελλάδα και ευρώ», με το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί χθες έως τα 1,4346 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου, με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα και τη συζήτησή του στο Eurogroup.

Εναντι της στερλίνας το ευρώ υποχώρησε έως τις 87,82 πένες, χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε υπόμνημα προς τους πελάτες της, η ελβετική τράπεζα UBS φέρεται να συστήνει «να πουλήσουν» ευρώ και να «αγοράσουν» στερλίνα, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Για την ελληνική οικονομία
Βαδίζετε σωστά, αλλά θα σας ελέγχουμε ανά τρίμηνο
Goldman Sachs: Βλέπει επικύρωση, αμφιβάλλει για την εφαρμογή
Μας έκανε Αργεντινή ο αναλυτής της Deutsche Bank, με λάθος στοιχεία!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Για την ελληνική οικονομία
Βαδίζετε σωστά, αλλά θα σας ελέγχουμε ανά τρίμηνο
Goldman Sachs: Βλέπει επικύρωση, αμφιβάλλει για την εφαρμογή
Φθηνότερο να σώσουν την Ελλάδα - ακριβότερο να την παρατήσουν
Μας έκανε Αργεντινή ο αναλυτής της Deutsche Bank, με λάθος στοιχεία!
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δεν είναι καιρός για απόσυρση των μέτρων τόνωσης
Εργαζόμενοι στο όριο της φτώχειας
Και δουλεύουν και ζουν στη φτώχεια (14%)
Φορολογία ακινήτων
Παίζει αφορολόγητο γκαράζ 1ης κατοικίας
Άλλες ειδήσεις
Στην Alfa Wood το 72% της Σέλμαν
Χαμηλό 8 μηνών στο Χ.Α. (-2,53%)
Ταμειακές: κόντρα διαρκείας βενζινοπωλών - εταιρειών