Έντυπη Έκδοση

3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ *ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Παίζει αφορολόγητο γκαράζ 1ης κατοικίας

Σε αφορολόγητο πρώτης κατοικίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ, με ενσωμάτωση ακόμη και του γκαράζ, καθώς και διπλές αντικειμενικές αξίες συζητούνται για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.

Στο τραπέζι της ομάδας εργασίας, κατά τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίασή της, κυριάρχησε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, των διατάξεων του οποίου υπεραμύνθηκε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Δημ. Σταματόπουλος, με την επισήμανση ότι «η αναδρομικότητα είναι συνταγματική», καθώς είχε αμφισβητηθεί από εκπροσώπους φορέων.

Στόχος του υπουργείου είναι να πιάσει τα 860 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων. Και επί του ζητήματος αυτού η ΠΟΜΙΔΑ επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι έχοντες οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους τους, προτείνοντας μονομερή δικαίωμα του φορολογούμενου να παραχωρεί ακίνητο έναντι οφειλών ή το πλαφόν στο ΦΜΑΠ στο ύψος του φόρου εισοδήματος που πληρώνει ετησίως κάθε φορολογούμενος.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε ακόμη 6 ζητήματα:

1Με αξία και όχι με επιφάνεια, όπως ισχύει σήμερα, θα υπολογίζεται το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας. Προτάθηκε το ύψος αυτού να προσδιοριστεί στα 200.000 ευρώ ελάχιστο ή και 300.000 ευρώ. Συζητείται, και μάλλον γίνεται αποδεκτό από το υπουργείο, να ενταχθεί στο αφορολόγητο και το γκαράζ, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση ένταξης και της αποθήκης.

2 Επέκταση της απαλλαγής για πρώτη κατοικία και σε τέκνα αλλοδαπών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

10% φόρος δωρεάς

3 Μπορεί κάποιοι να προσδοκούσαν να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος λόγω μη κάλυψης τεκμηρίων και γι' αυτό προχώρησαν σε άτυπη δωρεά χρηματικού ποσού, αλλά τώρα θα πληρώσουν φόρο δωρεάς 10%, και μάλιστα άμεσα.

4 Πλήθος προτάσεων έπεσαν στο τραπέζι για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η μια πλευρά πρότεινε να αυξηθούν στο ύψος των αγοραίων τιμών. Η άλλη να υπάρξει αναπροσαρμογή και να μειωθούν οι συντελεστές μεταβίβασης των ακινήτων (7-11% ο φόρος μεταβίβασης).

Και μια τρίτη, να ισχύσουν δύο ειδών αξίες: οι αντικειμενικές σε περιπτώσεις μεταβίβασης και υπολογισμού φόρου (ΦΜΑΠ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, ιδιοκατοίκηση κ.λπ.) και «τύπου αγοραίες» στις αγοραπωλησίες.

Οι τελευταίες να υπολογίζονται με βάση τους συντελεστές που θα προσδιορίσει το υπουργείο κατά περιοχή, οι οποίοι θα προσαυξάνουν την αξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος. Υπήρξε και πρόταση μείωσης των αξιών για τα επαγγελματικά ακίνητα μέσω των συντελεστών.

5 Αποκλείστηκε η χορήγηση απαλλαγής από ΦΠΑ για οικοπεδούχο, καθώς η ύπαρξη και μόνο του οικοπέδου συνιστά ακίνητο και απλώς έχουμε αλλαγή μορφής της κατοικίας με την απόκτηση του κτίσματος.

6 Να παραμείνει σε ισχύ το καθεστώς φορολόγησης που ισχύει κατά τη μεταβίβαση μετοχών και επιχειρήσεων (κυμαίνεται από 0,6% έως 2,4%, ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης, αν είναι εισηγμένη ή όχι, και με τη συγγένεια) εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Αποψη επί της οποίας υπήρξαν αντιρρήσεις, με το σκεπτικό ότι πρέπει να ισχύσει το καθεστώς που προβλέπεται στις μεταβιβάσεις (κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ.). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Για την ελληνική οικονομία
Βαδίζετε σωστά, αλλά θα σας ελέγχουμε ανά τρίμηνο
Goldman Sachs: Βλέπει επικύρωση, αμφιβάλλει για την εφαρμογή
Φθηνότερο να σώσουν την Ελλάδα - ακριβότερο να την παρατήσουν
Μας έκανε Αργεντινή ο αναλυτής της Deutsche Bank, με λάθος στοιχεία!
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Δεν είναι καιρός για απόσυρση των μέτρων τόνωσης
Εργαζόμενοι στο όριο της φτώχειας
Και δουλεύουν και ζουν στη φτώχεια (14%)
Φορολογία ακινήτων
Παίζει αφορολόγητο γκαράζ 1ης κατοικίας
Άλλες ειδήσεις
Στην Alfa Wood το 72% της Σέλμαν
Χαμηλό 8 μηνών στο Χ.Α. (-2,53%)
Ταμειακές: κόντρα διαρκείας βενζινοπωλών - εταιρειών