Έντυπη Έκδοση

Κατ' επίφασιν αστυνομικό

Φωτογραφία του Αγγελου Μίχα από το άλμπουμ του Closer
Συχνά παραβάλλεται η Ελλάδα προς τσίρκο, μεγάλο ή μικρό, αλλά ουδέποτε προς τσίρκο... ψύλλων. Ομως, ας μην προτρέχουμε. Ο τίτλος του μυθιστορήματος δεν αναφέρεται στην Ελλάδα, ούτε καν στην Αθήνα, που, τελευταία, στα μυθιστορήματα, αλλά και γενικότερα, έχει καταλήξει συνώνυμη του συνόλου της χώρας.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Μια ιστορική μορφολογία της εξουσίας
   Ο Θανάσης Γκιούρας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεχίζει με επιτυχία το κοπιώδες έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία: τη μετάφραση και τον σχολιασμό του θεμελιώδους σώματος κειμένων -πολλά εκ των οποίων ημιτελή- που στα Απαντα του Μαξ Βέμπερ καταχωρίζονται υπό τον τίτλο «Οικονομία και Κοινωνία».
  • Αινιγματικές ζωγραφιές και θελκτικές υπάρξεις
   Ο ταξιδευτής κι επιστροφέας, ο εξαντλητικά διορατικός Ανρί Μισό (1899-1984) μελετά προσεκτικά τους απρόοπτους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ. Η προσέγγιση, ο σχολιασμός και η αφομοίωσή τους θυμίζει ομηριστές, που συναγωνίζονται ποιος θα υπομνηματίσει επαρκέστερα ένα στιγμιότυπο μάχης.
  • Από τη Γερμανία στην Αγγλία με ενδιάμεσο σταθμό την Κίνα
   Από την ενοποιημένη Γερμανία της εποχής μας, όπου και η επικράτηση μιας τεράστιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, στην Κίνα των χρόνων της εξέγερσης της πλατείας Τιεν Αν Μεν, αλλά και στο σύγχρονο Πεκίνο, που έχει να παρουσιάσει μιαν αναπάντεχα πατροπαράδοτη (αν όχι και σαφώς καθυστερημένη) όψη. Και από κοντά, ένας κόσμος μυστηρίου, παραβίασης και ενοχής, σε τέσσερες νουβέλες μαύρης λογοτεχνίας από την Αγγλία. Τρεις συγγραφείς μάς ξεναγούν σε τρεις διαφορετικές χώρες και εποχές με κοινό οδηγό τους την ανησυχία για το πολλαπλά δυσοίωνο κοινωνικοπολιτικό μας παρόν.
  • Ραδιουργίες επί αλφαβήτου
   Ο Αλφα παραδίδει το χειρόγραφό του σ' έναν εκδοτικό οίκο. Το χειρόγραφο απορρίπτεται. Τίποτε το ασυνήθιστο μέχρι εδώ. Ο επιμελητής των εκδόσεων ΑΛΤΑ, ωστόσο, για συντομία Μελ, έχει σοβαρό λόγο να πει «αλτ!» στον Αλφα και να παρεμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου του, καθώς ο συγγραφέας έχει σκοπό να βγάλει στη φόρα διάφορες επαγγελματικές του ατασθαλίες, και μάλλον όχι σχετικές με την επιμέλεια.
  • Η προσωπική μας «σπηλιά»
   Ο Αντώνης Νικολής, ύστερα από μία ευδόκιμη θητεία ως συγγραφέας της θεατρικής σκηνής, προσέρχεται στο πεδίο της πεζογραφίας. Ακριβέστερα, το παρόν βιβλίο αποτελεί μία εκτενή νουβέλα που μεταγράφει το ομώνυμο θεατρικό έργο τού 2001.
  • Ψηφίδες σε θεατρικούς δημόσιους βίους με πόθους αετού
   Παρουσίαση εκδόσεων από την Κρήτη
  • Ο Ιμάνουελ Καντ και το πρόβλημα των δύο κόσμων
   ...ως εξ ενός μέν καί πολλών όντων τών αεί λεγομένων είναι, πέρας δέ καί απειρίαν εν αυτοίς σύμφυτον εχόντων. Είναι μια θέση κοινά παραδεκτή πως το πρόγραμμα του Διαφωτισμού, που συνίστατο σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση της ανθρώπινης σκέψης από την κατασταλτική επίδραση της μαγείας, συνέβαλε στην ωρίμανση της συμβολικής γλώσσας της ανθρωπότητας, καθώς τούτη τώρα, όπως διατεινόταν η Aufklarung (ο Διαφωτισμός), θα προσπαθούσε να θέσει τη γνώση ως στέρεο υπόβαθρο της φαντασίας.
  • Εργα του 21ου αιώνα που θα αφήσουν εποχή Η διαπλανητική ρευστότητα μέσα από μια πολιτική αλληγορία
   Η ανάγνωση της «Ζωής των εντόμων» βάζει σε δοκιμασία τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις μας για τις δομές και τους νόμους του κόσμου, καθώς ο συγγραφέας αιφνιδίως μάς εισάγει σε ένα ονειρικό σύμπαν αέναων μεταβολών.
 • Δύο κριτικές για το ίδιο βιβλίο

  • ΔΥΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ένδοξος βυζαντινισμός μας
   Η ακροτελεύτια παράγραφος του βιβλίου (σ. 255): «Καθήκον των μελετητών της πρώτης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας να αποκαταστήσουν την αξία των βυζαντινών κατορθωμάτων, πολιτικών και πολιτισμικών, στη θέση που τους ανήκει και τους πρέπει. Αυτό και μόνο αποτελεί απλή απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης», αποκαλύπτει το βασικό κίνητρο της καθηγήτριας Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ για τη συγγραφή του βιβλίου «Γιατί το Βυζάντιο».
  • Η Νέα Ρώμη και η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία
   Ο βίος της παγκόσμιας αυτοκρατορίας του μεσαιωνικού Ελληνισμού οριοθετείται και χρονολογείται από την 11η Μαΐου του 330, όταν ο Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της πόλης, έως την 29η Μαΐου του 1453, όταν ο στρατός του Μωάμεθ εισέβαλε στην Πόλη και επί τρεις συνεχείς ημέρες τη λεηλατούσε.
 • Κώστας Βουκελάτος

  • ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ Ο ιχνευτής της σκέψης, του πολέμου και του ήθους
   «...Την εξελικτική ανυπακοή στα επιβεβλημένα ιδεολογικά και αισθητικά πρότυπα. Δηλαδή την προβολή των ιδεών εκείνων που δεν έχουν ως σκοπό τους την αναπαραγωγή ή την ανατροπή των καθοδηγητικών ιδεολογικών και ασθητικών προτύπων, αλλά την προαγωγή εκείνης της πνευματικής συμπεριφοράς που απλά δεν επιθυμεί να καθοδηγείται από τα πνευματικά πρότυπα, αλλά αντιθέτως επιθυμεί να εξελίσσεται διαρκώς. Τα καθοδηγητικά πρότυπα είναι αντιεξελικτικά... Ομως και η, ας πούμε, «συγκρουσιακή ανυπακοή» στα ιδεολογικά και αισθητικά πρότυπα οδηγεί στο τέλμα της παραγωγής ιδεών. Η συγκρουσιακή ανυπακοή είναι εγκλωβισμένη σε μια στείρα και κατά μέτωπο πολεμική αντιπαράθεση με τα καθοδηγητικά πνευματικά πρότυπα. Ετεροκαθορίζονται δηλαδή τα χαρακτηριστικά της από τα καθοδηγητικά πρότυπα... Η εξελικτική ανυπακοή επιθυμεί απλώς να εξελίσσεται η σκέψη. Να παρακολουθεί την υπογείως, διαρκώς και απροβλέπτως εξελισσόμενη πραγματικότητα».
 • Συνέντευξη: Σόνια Θεοδωρίδου

  • Στην μπρελική ακινησία του βελγικού τοπίου
   Η Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύει Ζακ Μπρελ Η ελληνική παρουσίαση του τελευταίου δίσκου της Σόνιας Θεοδωρίδου, με τον τίτλο «Η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά Ζακ Μπρελ», έγινε μια αθηναϊκή μέρα υπό βροχή.
 • Παιδικό βιβλίο

  • Ο Ροβήρος, η μαθήτρια, το δειλό λιοντάρι στις λεύκες
   «Ανακαλύψτε ξανά τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας» μάς προτρέπουν οι εκδότες του θαυμαστού μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Ροβήρος ο Κατακτητής». Και γιατί όχι; Ή μάλλον ασφαλώς. Και ασμένως. Και είθε.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ιατρική περίθαλψη ...στη μουσική
   Λόγω της ιδιότητάς τους, οι γιατροί συχνά αποτελούν αφορμή για τη δημιουργία τραγουδιών, και ειδικά στον διεθνή χώρο έχουν συχνή παρουσία σε αρκετά γνωστά τραγούδια.
  • Donovan Ο τραγουδιστής των λουλουδιών
   Στα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν συχνό φαινόμενο το να γράφεται στον μουσικό Τύπο η εμφάνιση κάποιου νέου Bob Dylan. Οι περισσότεροι από αυτούς που διεκδίκησαν αυτόν τον φιλόδοξο προσδιορισμό, σήμερα είναι εντελώς άγνωστοι. Ο Donovan Leitch, που ήταν ένας από τους λίγους που κατάφεραν κάτι αρκετά πιο εντυπωσιακό, έγινε ο Donovan, ένας μουσικός που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να έχει την εκτίμηση των φίλων της μουσικής και τα τραγούδια του, 40 χρόνια μετά, συνεχίζουν να διασκευάζονται και να ακούγονται με κάθε ευκαιρία σε ραδιόφωνο και κινηματογραφικές ταινίες.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Με τον ποιητικό τρόπο του Δημήτρη Ποταμίτη - Εφτά χρόνια μετά
   «Πώς μεταλλάχτηκε έτσι η χώρα μου/ Πώς γαλούχησε στο στήθος της τόσα ανθρωποειδή/ Δεξιόστροφα αριστερόστροφα/ Ποτέ φυγόκεντρα/ Να εμμένουν σε εικονικά παράθυρα/ Την ηδονή της πλάνης εξαντλώντας».
  • Το είδωλο στον καθρέφτη
   Αν η ετερότητα δεν ήταν μια τόσο κακοποιημένη από την πολιτική ορθότητα έννοια και αν δεν αποτελούσε το κυρίαρχο πρόταγμα μιας κοινωνίας που, πριν λύσει τα απτά, πρακτικά της προβλήματα, χρειάζεται να τα συλλάβει φαντασιακά, θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εμμανών μελετητών του εαυτού.
  • Περιοδικά ανά το Πανελλήνιο